Juncker ide na razgovor s Trumpom bez trgovinske ponude

Autor:

24.07.2018.

July 8, 2017 - Hamburg, Germany - President of the United States Donald Trump is seen greeting European Commission president Jean-Claude Juncker ahead of the thrid plenary session of the G20 summit on 8 July, 2017 in Hamburg, Germany., Image: 341229831, License: Rights-managed, Restrictions: * France Rights OUT *, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Archives
Profimedia, Zuma Press - Archives

Jean-Claude Juncker i Donald Trump

Juncker će se u srijedu u Bijeloj kući sastati s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i razgovarati o trgovini kako bi se zaustavio trgovinski rat koji prijeti eskalacijom.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker ide u Washington razgovarati i ne nosi nikakvu ponudu o trgovini američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, izjavio je u ponedjeljak Junckerov glasnogovornik Margaritis Schinas.

- Ne želim ulaziti u raspravu o mandatima, ponudama, jer nema ponuda. Riječ je o razgovoru, dijalogu, prigodi za razgovor - rekao je Schinas na pitanje novinara s kakvim mandatom Juncker odlazi u Washington i ima li kakvu ponudu za američku stranu.

Trumpov ekonomski savjetnik Larry Kudlow kazao je kako američka strana očekuje da Juncker dođe s trgovinskom ponudom.

Schinas je najavio da će Juncker američkoj strani iznijeti europske argumente o štetnosti uvođenja carina.

- Bit će to prigoda za dedramatizaciju mogućih napetosti u pogledu trgovine i za otvaranje konstruktivnog i otvorenog dijaloga s našim američkim partnerima - rekao je Schinas.

Do posjeta dolazi nekoliko dana nakon što je Trump nazvao Europsku uniju neprijateljem Sjedinjenih Država koja ih iskorištava u trgovini.

Američka administracija je početkom lipnja uvela carine na uvoz čelika i aluminija iz Europske unije, a sada najavljuje nove namete na uvoz europskih automobila. Europska unija je odgovorila protumjerama i objavila da priprema nove mjere u slučaju uvođenja novih carina na automobile.