Juncker u posjetu Hrvatskoj: Plenković izvijestio predsjednika Komisije o tijeku obnove Ćilipa

Autor:

  • Jutarnji list

07.06.2019.

Dubrovnik, 060619.
Setnja Stradunom nakon sluzbenog posjeta predsjednika, Vlade Andreaj Plenkovica i predsjednika Europske komisije, Jean-Claudi Junckera.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic, Jean-Cludie Juncker, Mato Frankovic.
Foto: Bozo Radic / CROPIX
Božo Radić / CROPIX

Andrej Plenković (lijevo) u šetnji Stradunom s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom

Hrvatski premijer Andrej Plenković u četvrtak je izvijestio predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera kako teče obnova dubrovačke zračne luke Čilipi te gradnja Pelješkog mosta, što su projekti sufinancirani iz europskih fondova, te istaknuo da je Dubrovačko-neretvanska županija među najuspješnijim županijama u Hrvatskoj po apsorpciji europskih sredstava.

Predsjednik izvršnog tijela EU posjetom jugu zemlje počeo je dvodnevni posjet Hrvatskoj u sklopu kojega će u petak doći u Zagreb.

- Prezentirali smo predsjedniku Europske komisije Junckeru tijek i realizaciju važnog projekta, a to je jačanje izgradnje infrastrukture dubrovačke zračne luke. To je projekt koji se sufinancira europskim sredstvima u iznosu od 155 milijuna eura - rekao je Plenković novinarima.

Obnova dubrovačkog aerodroma vrijedna je 225 milijuna eura, od čega 158 milijuna eura dolazi iz Europskog fonda za regionalni razvoj. U prvoj je fazi, završenoj krajem 2016., za 64 milijuna eura sagrađena je zgrada terminala. Druga, koja bi trebala završiti do kraja 2020., obuhvaća obnovu 3300 metara duge piste, gradnju novog spremišta za gorivo, gradnju elektroinstalacija i prostor za odlaganje otpada, doznaje se u upravi zračne luke.

Prema riječima premijera Plenkovića, projektom obnove dubrovačke zračne luke znatno se povećavaju kapaciteti prometa u Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji i povećava se kvaliteta turizma, kako je rekao, u najjužnijem i najatraktivnijem dijelu Hrvatske.