Kako će i kad sredstva postati dostupna

Autor:

21.07.2020.

President of the European Commission Ursula von der Leyen speaks during a plenary session at the European Parliament in Brussels on July 8, 2020 upon the presention of the German programme for EU presidency. - The German presidency started on July 1, and will last until December 31, 2020. (Photo by kenzo tribouillard / AFP)
kenzo tribouillard / AFP

Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, obraća se Europskom parlamentu

Sada predstoji postupak formaliziranja i višegodišnjeg proračuna i fonda za oporavak.

Najprije će Europski parlament trebati dati pristanak na ovaj dogovor lidera država članica.  Kako vrijeme brzo teče, a radi se o hitnoj potrebi, plenarna sjednica će se vjerojatno održati još ovaj tjedan. Iako je Europski parlament zaprijetio da neće pristati na dogovor koji nije u skladu s njihovim  očekivanjima, a ovaj dogovor je manje od onoga što je Europski parlament tražio, ipak se očekuje da će Parlament brzo dati pristanak jer neće nakon svega preuzeti odgovornost za dalja natezanja.

Nakon toga će se odvijati trialog između Europske komisije, Vijeća i Europskog parlamenta oko usvajanja pojedinih programa. To bi se trebalo dovršiti do jeseni.

U međuvremenu države članice trebaju ratificirati dio dogovora koji se odnosi na dizanje gornje granice  zaduživanje Europske komisije u ime država članica i na davanje jamstva za zajmove državama članicama. 

Cilj je da se cijeli postupak dovrši prije kraja ove godine kako bi i korištenje sredstava iz Fonda za oporavak i onih iz višegodišnjeg financijskog okvira moglo početi od 1. siječnja 2021. godine.  Zato je izuzetno važno što je kompromis postignut upravo na ovom summitu iako je on trajao od petka, dakle više od pet dana.

Tagovi/Tags: