Kako će izgledati Europski parlament nakon Brexita? Radikalna desnica postaje četvrta snaga, a u Bruxelles odlazi i nova zastupnica iz RH

Samo nas dva dana dijele od prvog izlaska neke države članice iz Europske unije.
Britanski zastupnici iz grupacije S&D prije posljednje sjednice Europskog parlamenta
 JOHN THYS / AFP

Nakon više od tri godine mukotrpnih pregovora, Ujedinjena Kraljevina ovoga petka, točno u ponoć, prestaje pripadati zajednici europskih zemalja.

Rastanak s Britancima imat će brojne ekonomsko-političke posljedice, ali će se odraziti i na europske institucije. Vlade zemalja članica EU koje nakon Brexita povećavaju broj zastupnika u Europskom parlamentu do petka moraju predsjedniku Davidu Sassoliju dostaviti podatke o parlamentarcima koji će 1. veljače aktivirati svoj mandat.

No, najočitija promjena u Europskom parlamentu bit će smanjenje broja zastupnika sa 751, koliko ih sada obnaša tu dužnost, na 705. Čak 73 zastupnika Ujedinjene Kraljevine ovoga će tjedna zauvijek okončati svoj mandat u Parlamentu EU, od čega će se ukupno 27 mjesta ravnomjerno preraspodijeliti državama članicama koje su zbog ulaska novih zemalja morale smanjiti broj svojih mandata. Hrvatska će biti jedna od članica koja će 1. veljače umjesto dosadašnjih 11 imati 12 europarlamentaraca. Svoj će mandat prvi put aktivirati zastupnica liste SDP-a Romana Jerković.

Španjolska i Francuska će, kao jedne od najmnogoljudnijih zemalja u EU, dobiti po pet novih zastupnika, dok će Italija i Nizozemska dobiti tri.

Doći će i do promjene u odnosu snaga između političkih grupacija u Europskom parlamentu. Najveću promjenu može očekivati grupacija neovisnih zastupnika, kojoj su osim Mislava Kolakušića i Ivana Vilibora Sinčića pripadali i izaslanici popularne stranke Brexit Nigela Faragea; njih će u subotu biti čak 3,2 posto manje, čime će ta ionako heterogena grupa zastupnika biti još slabija u Parlamentu. Europska pučka stranka, najveća grupacija u EU, bit će najveći dobitnik Brexita, zato što će dobiti još pet zastupnika tj bit će 2,3 posto veća nego što je bila do sada. Unatoč tome što će europski socijaldemokrati izlaskom Velike Britanije izgubiti šest mandata, dolaskom novih zastupnika (između ostalog i naše izaslanice Jerković), S&D će biti 0,5 posto snažniji nego do sada. Novoosnovana grupacija radikalne desnice Identitet i Demokracija nakon Brexita će dobiti još tri zastupnička mjesta, čime će zamijeniti Zelene na četvrtom mjestu po snazi u Europskom parlamentu. Zeleni, naime, u subotu gube 7 mandata. Europski konzervativci i reformisti bit će manji za samo 3 zastupnička mjesta, dok će Ujedinjena ljevica izgubiti samo jedno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:04