Kandidat za nasljednika Angele Merkel ne želi potpisati Marakeški sporazum

Jens Spahn, jedan od kandidata za funkciju predsjednika Kršćansko-demokratske unije (CDU), traži odgodu potpisivanja Migrantskog sporazuma UN-a, tzv. Marakeškog sporazuma, kako bi stranka na svom kongresu početkom prosinca imala dovoljno vremena raspraviti o spornom dokumentu.
Jens Spahn
 Fabian Bimmer / REUTERS

- Sva pitanja u vezi ovog sporazuma koji još uvijek muče građane moraju biti otvoreno prodiskutirana - rekao je Spahn u razgovoru za dnevnik Bild am Sonntag, zaključivši da ako sva pitanja ne budu razjašnjena, potpisivanje treba odgoditi do daljnjega.

Spahn je u intervjuu kao aktualni ministar zdravstva kritizirao dosadašnji odnos savezne vlade prema temi Globalnog sporazuma o regulaciji migracija.

- Upravo zato što ovu raspravu nisu otvorili za javnost, daje se dojam da nešto pokušavamo sakriti, što u konačnici šteti samom sporazumu - rekao je Spahn. On je zatražio da se na stranačkom kongresu u prosincu glasuje o tome treba li prihvatiti sporazum o migracijama ili ne.

Spahn je dodao da je to bilo vidljivo i tijekom rasprave o Transatlantskom trgovinskom sporazumu TTIP koji je zbog tajnih pregovora naišao na nepovjerenje među građanima. Jens Spahn predvodi konzervativno krilo CDU-a i jadan je od otvorenih kritičara izbjegličke politike Angele Merkel.

CDU u saveznoj pokrajini Saska-Anhalt je na svojoj sjednici u subotu založio za to da njemačka vlada odbije potpisati sporazum o migracijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:20