Kina odgađa sjednicu Nacionalnog kongresa zbog epidemije koronavirusa

Prvi put u posljednjih pet desetljeća, točnije, od Kulturne revolucije, Kina je otkazala sjednicu Nacionalnog kongresa.
Predsjednik Kine Xi Jinping tijekom testiranja na koronavirus
 JU PENG / AFP

Ovoga je puta uzrok odgode bio epidemija koronavirusa zbog koje je oboljelo više od 77.000 Kineza, a umrlo preko 2.500. Prema podacima Reutersa, virus se proširio na 28 zemalja u svijetu, pri čemu je sve više umrlih.

Državna će televizija tijekom narednih dana najaviti novi termin sjednice parlamenta, koji u normalnim okolnostima ima običaj trajati desetak dana. Prema informacijama službenog priopćenja kineske partije, sjednica ne bi trebala biti odgođena predugo.

Prioritet Nacionalnog kongresa bit će u što skorijem roku zabraniti ilegalnu trgovinu divljim životinjama,a za koje se vjeruje da su uzročnici virusa. Peking je u ponedjeljak izvijestio o novih 150 smrtnih slučajeva od koronavirusa, što je novi dnevni rekord od kada se u prosincu prošle godine virus pojavio. Kineske vlasti su objavile i da je čak 409 novih građana zaraženo kobnim virusom.

Predsjednik Xi Jinping strahuje od posljedica koje bi epidemija mogla imati na gospodarstvo druge ekonomske sile svijeta, a njegovu je bojazan jutros opravdala reakcija azijskih burzi. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 7 sati ujutro bio je u minusu 1,5 posto, što je najniža razina od početka veljače. Po svemu sudeći, zbog epidemije koronavirusa bi tijekom današnjeg dana mogle pasti i cijene dionica na europskim i američkim burzama.

Analitičari Oxford Economicsa procjenjuju da bi rast svjetskog gospodarstva u prvoj polovici ove godine mogao pasti blizu nuli ako širenje koronavirusa preraste u globalnu pandemiju. Zbog toga ulagači na burzama prodaju dionice i ulažu u sigurnije investicije, kao što je zlato. Cijena unce zlata porasla je jutros daljnjih 1 posto, na 1.678 dolara, novu najvišu razinu u sedam godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:04