Kina strahuje od 'uvoza' novog vala epidemije: "Ne smijemo se opustiti niti sekundu jer se začas može dogoditi nova katastrofa"

Autor:

  • Tea Trubić Macan

20.03.2020.

(FILES) This file photo taken on March 18, 2020 shows passengers wearing protective gear, amid concerns of the COVID-19 coronavirus, arriving at Shanghai Pudong International Airport in Shanghai. - Under pressure from anxious parents, Chinese citizens living in virus-hit Europe are flocking back home, with some even flying on private jets to escape the spiralling number of infections overseas. (Photo by Hector RETAMAL / AFP)
Hector RETAMAL / AFP

Putnici na aerodromu u Šangaju i dalje nose zaštitne maske kako bi i sebe i svoje suputnike pokušalo zaštititi od novog koronavirusa

Unatoč tome što Kina bilježi drugi uzastopni dan bez novooboljelih građana, jučer se broj uvezenih zaraženih popeo na vrhunac.

Naime, čak 228 građana koji su se proteklih dana vratili iz inozemstva pozitivno je na novi koronavirus, čime se stvorio dodatan pritisak na kineske vlasti da pooštre mjere ulaska u zemlju, kao i zdravstvenih protokola.

S obzirom na to da je epidemija u “rodnom mjestu” novog virusa nakon više od tri mjeseca konačno stavljena pod kontrolu, novim oboljenjima javio se strah da će doći do novog vala širenja zaraze Covida-19.

- Broj uvezenih slučaja u Kinu se dodatno povećao posljednjih dana, pa će naša granična policija pojačano provoditi zdravstveni nadzor građana koji se vraćaju u zemlju – potvrdio je Wang Bin, službenik Nacionalne zdravstvene komisije, tijekom jučerašnje konferencije za novinare u Pekingu.

Kineska komisija nije željela specificirati iz kojih su se zemalja novooboljeli vratili, ali se neslužbeno doznalo da se radi o Ujedinjenoj Kraljevini, Španjolskoj i SAD-u.

Službenici kineske vlade ovih su dana održali telekonferenciju s ministrima vanjskih poslova Japana i Južne Koreje, kako bi pokušali pronaći rješenja za prevenciju novog vala ugroze. Najveći izazov i dalje ostaju zaraženi građani koji ne pokazuju simptome oboljenja, a koji su, prema istraživanju Instituta za javno zdravstvo Sveučilišta Yale, imali ključnu ulogu u nekontroliranom širenju virusa na globalnoj razini.

- Nipošto se ne smijemo opustiti, zato što bi nam se u sekundi mogao dogoditi novi val zaraze – izjavio je za Reuters jedan usputni prolaznik, upozorivši time ostatak svijeta da ni u Kini opasnost još nije u potpunosti prošla.