Kolinda Grabar-Kitarović dobila nagradu za životno djelo Zaklade Fulbright

Autor:

  • Tea Trubić

30.08.2019.

Croatia President Kolinda Grabar-Kitarovic and U.S. President Donald Trump give a thumbs up at the start of a dinner at the Art and History Museum at the Parc du Cinquantenaire during the NATO Summit in Brussels, Belgium July 11, 2018. Benoit Doppagne/Pool via REUTERS
Benoit Doppagne/Pool / REUTERS

Kolinda Grabar-Kitarović i Donald Trump

Zbog iznimnog doprinosa diplomaciji i javnoj službi, renomirana Zaklada Fulbright ove je godine odabrala svoju stipendisticu, predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović za dobitnicu nagrade za životno djelo.

- Predsjednica Grabar-Kitarović utjelovljuje najbolje osobine vođe u turbulentnom periodu izazova na svjetskoj političkoj sceni – stoji u službenom priopćenju Zaklade.

Hrvatskoj će predsjednici nagrada biti dodijeljena 26. listopada u gradu Arlingtonu, u američkoj saveznoj državi Virginiji, a Grabar-Kitarović će se tada pridružiti podužem popisu dobitnika te ugledne nagrade među kojima su i američki povjesničar John Hope Franklin, operna pjevačica Renee Gleming i mnogi drugi.

Na istoj će svečanosti nagrada biti dodijeljena i američkom arhitektu Jamesu Polsheku i novinarki Melissi Block.

Kolinda Grabar-Kitarović bila je stipendistica Zaklade Fulbright od 2002. do 2003. godine, kada je studirala na postdiplomskom programu Sveučilišta George Washington na kojem je specijalizirala međunarodne odnose i sigurnosnu politiku.

Zaklada Fulbright neprofitna je organizacija koja od 1977. godine kada je osnovana, okuplja više od 120.000 stipendista koji su prošli kroz program studentske razmjene.