KOMENTAR Kako izgubiti izbore koji vam se serviraju na tanjuru? Pitajte Jeremyja Corbyna

Ostvariti najlošiji rezultat u modernoj povijesti kao čelnik opozicije tijekom najnepopularnije vlade uistinu nije lak zadatak, ali ga je Jeremy Corbyn odradio spektakularno.
Čelnik opozicije Jeremy Corbyn
 Tom Nicholson / REUTERS

Čovjek koji je proteklih godina neumorno zazivao prijevremene izbore, do te mjere da bi se moglo zaključiti kako je to bila jedina strategija Laburista, doživio je poraz o kojem će se pričati godinama. Rezultat Laburista utoliko je gori kada se u obzir uzme da se na ovim izborima koristilo taktičko glasanje, što znači da je većina od nekoliko desetaka milijuna glasača diljem zemlje izašla na birališta i strpljivo čekala na ledenoj kiši kako bi glasala – protiv Corbyna.

Reći da je Jeremy Corbyn nepopularan političar bilo bi veliko ublažavanje stvarnosti. Antisemitski komentari, euroskepticizam, brojni gafovi, nejasan stav prema Brexitu i nedostatak stvarnog sadržaja proteklih su godina bili samo vrh sante leda njegove političke ostavštine. Šlag na tortu koji je presudio njegovoj političkoj karijeri uslijedio je prije samo nekoliko tjedana; laburistički manifest u kojem je predstavio svoju viziju Ujedinjene Kraljevine. Upravo onu koja je osigurala uvjerljivu pobjedu vladi Borisa Johnsona.

Njegova je reforma bila toliko radikalna da je posramila i najveće simpatizere tzv. 'demokratskog socijalizma'. Laburistički manifest je, naime, najavio nacionalizaciju svih ključnih industrijskih grana i to bez jasnog objašnjenja od kuda će se pronaći financijska sredstva za podmirivanje troškova besplatnog zdravstva, obrazovanja i telekominikacijskih usluga za više od 60 milijuna građana Ujedinjene Kraljevine.

Kao poznati euroskeptik našao se u neugodnoj poziciji kada su ga novinari pitali koji je njegov plan za Brexit, pa je odlučio izbjegavati ključno pitanje cijele kampanje. Iako je službeni stav Laburista bio traženje boljih uvjeta od Bruxellesa i raspisivanje novog referenduma o Brexitu, Corbyn je nastojao izbjeći svako pitanje o toj neugodnoj temi što mu je dodatno srozalo kredibilitet. Osobito na sjeveru Engleske, stožeru Laburističke stranke koji je glasao za Brexit.

Međutim, kao da se Corbyn nije mogao niti zaustaviti na tome. Ne, želio je još malo srušiti rejting svojoj stranci, pa je Škotima ponudio mogućnost raspisivanja novog referenduma o nezavisnosti zbog čega je izgubio podršku diljem Engleske, pa čak i u onim izbornim jedinicama koje se smatraju taborima Laburista.

Po svemu sudeći, Laburisti već traže novog čelnika stranke. Jeremy Corbyn će svoju karijeru nastaviti kao 'backbencher'; opozicija opozicije, što bi mu moglo dati dovoljno vremena da napiše memoar kao krunu svog političkog neuspjeha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:16