KOMENTAR Vučić je najpotrebniji hrvatskim “patriotima”

Autor:

08.11.2019.

Serbian President Aleksandar Vucic waves at a gala event to mark the 75th anniversary of the liberation of Belgrade from Nazi occupation, in Belgrade, Serbia October 19, 2019. Picture taken October 19, 2019. Sputnik/Ekaterina Shtukina/Pool via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.
Ekaterina Shtukina / VIA REUTERS

Stranka SNS srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića formalno je dio Europske pučke stranke (EPP), najveće grupacije u EU

Bilo je to 1962. godine. Kubanska kriza je zatresla svijet.

SSSR i Fidel Castro pripremali su atomsku klopku SAD-u. No, godinu dana nakon toga nitko nije postavljao pitanje dolaska Nikite Hruščova na Opću skupštinu UN-a u New York. Tako to u svijetu funkcionira. Uređenom, pristojnom svijetu. Domaćin multilateralnog skupa ne propituje goste koji dolaze. U konačnici, domaćin ih i ne poziva. To je posao organizatora, međunarodne institucije.

Europska pučka stranka (EPP) najmoćnija je politička organizacija unutar EU. Svatko ima pravo na svoj stav o njezinoj politici, ali nitko razuman neće dovoditi u pitanje njezinu moć i utjecaj. S njom dolazi Angela Merkel, Ursula von der Leyen, Valdis Dombrovskis, Sebastian Kurz. I Orbán Viktor, također. Na skupu u Zagrebu će EPP birati novog predsjednika: na taj će položaj doći Donald Tusk. U Zagrebu će se raspravljati o politici EPP-a u sljedećem razdoblju tijekom kojega će Hrvatska i Njemačka voditi EU. Dakle, o budućnosti EU u izuzetno osjetljivom globalnom trenutku.

 

Reakcija dijela hrvatske politike (kao i dijela medija) koji su kao glavnu temu nametnuli pitanje dolaska predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na kongres pokazuje njihovu ozbiljnu nezrelost. Neozbiljnost. I jedan od ključnih problema hrvatskog društva: zagledanost u vlastiti pupak, kroatocentričnost. Usredotočenost samo na sebe bez šireg pogleda. Uskogrudnost. U čemu je problem ako Vučić, kao predsjednik Srpske napredne stranke (SNS), pridružene članice EPP-a, dođe na sastanak u Zagreb? Hoće li zbog toga propasti Kongres EPP-a? Hoće li on zacrtati smjer politike EPP-a kad je riječ o umjetnoj inteligenciji? Ili borbi protiv klimatskih promjena? Neće, jasno. Ali, te teme ne interesiraju hrvatske “patriote”, njima je bitno pokazati da su “na ispravnoj liniji”. Jer, kad bi ih netko pitao o umjetnoj inteligenciji ili važnosti bankarske unije za Hrvatsku, razotkrila bi se sva ispraznost njihove politike. Zato njima i treba Vučić. I treba im da se ne riješe otvorena pitanja sa Srbijom. Jer, na čemu bi onda gradili svoju politiku? Sigurno ne na pitanju nove globalne monetarne politike.