KONFERENCIJA HANZA MEDIJE I EUROPSKE INVESTICIJSKE BANKE 'Ovo je naša prilika da se nametnemo kao globalni lideri'

- Narednih ćemo šest mjeseci sjediti s donositeljima odluka, ovoga puta ne kao pasivni promatrači, već kao aktivni sudionici. Ovo je naša prilika da dokažemo da nakon Tesle i Vrančića naša domovina ima i nove generacije sposobnih pojedinaca na čijim se leđima možemo nametnuti kao globalni lideri. - izjavio je Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK), na konferenciji InvestEU, koju je organizirala medijska kuća Hanza Media u suradnji s partnerima.
Konferencija InvestEU; Poticaji investicijama i očekivanja od hrvatskog predsjedanja EU u organizaciji Europske investicijske banke, Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Hrvatske gospodarske komore i medijske kuće Hanza Media, na slici: Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade RH
 Boris Kovačev / CROPIX

Očekivanja poslovne zajednice od hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije i prilike koje gospodarstvenicima stoje na raspolaganju narednih mjeseci bili su fokus današnje konferencije koja je u smaragdnoj dvorani zagrebačkog hotela Esplanada okupila brojne uvažene goste, među kojima su bili i ministri Zdravko Marić, Darko Horvat, Marko Pavić, bivši i sadašnji zastupnici Hrvatskog sabora i predstavnici diplomatskog zbora.

Zagreb, 111119. 
Hotel Esplanade Zagreb. 
Konferencija Invest EU: Poticaji investicijama i ocekivanja od hrvatskog predsjedanja EU u organizaciji Europske investicijske banke, Predstavnistva Europske komisije u Hrvatskoj, Hrvatske gospodarske komore i Hanza Medije. 
Na fotografiji: Darinko Bago.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / CROPIX
Konferencija InvestEU; Poticaji investicijama i očekivanja od hrvatskog predsjedanja EU u organizaciji Europske investicijske banke, Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Hrvatske gospodarske komore i medijske kuće Hanza Media, na slici: Darinko Bago.

- Junckerove riječi nisu samo mrtva slova na papiru, već je Hrvatska najbolji primjer utjecaja koji je njegova strategija imala na poslovno ozračje najmlađe članice EU - rekao je voditelj Predstavništva Europske komisije u RH Ognian Zlatev u svom pozdravnom govoru, dodavši da će paket InvestEU obuhvatiti 430 milijardi eura raspoloživih za investiranje, za koje se vjeruje da će potaknuti još 50 milijardi eura dodatnih ulaganja.

Zagreb, 111119. 
Hotel Esplanade Zagreb. 
Konferencija Invest EU: Poticaji investicijama i ocekivanja od hrvatskog predsjedanja EU u organizaciji Europske investicijske banke, Predstavnistva Europske komisije u Hrvatskoj, Hrvatske gospodarske komore i Hanza Medije. 
Na fotografiji: Ognian Zlatev.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / CROPIX
Konferencija InvestEU; Poticaji investicijama i očekivanja od hrvatskog predsjedanja EU u organizaciji Europske investicijske banke, Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Hrvatske gospodarske komore i medijske kuće Hanza Media, na slici: Ognian Zlatev, voditelj Predstavništva Europske komisije u RH

- Hrvatska je posljednjih godina napravila veliki pomak u korištenju raspoloživih sredstava EU. InvestEU je svojevsni nastavak Junckerovog plana za investicije - najavio je Marko Pavić, ministar regionalnog razvoja i fondova EU.

-Ako su hrvatski gospodarstvenici generator, onda neka raspoložive investicije Europske unije budu akcelerator hrvatskog gospodarstva - zaključio je Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Zagreb, 111119. 
Hotel Esplanade Zagreb. 
Konferencija Invest EU: Poticaji investicijama i ocekivanja od hrvatskog predsjedanja EU u organizaciji Europske investicijske banke, Predstavnistva Europske komisije u Hrvatskoj, Hrvatske gospodarske komore i Hanza Medije. 
Na fotografiji: Marko Pavic, Darko Horvat, Zdravko Maric, Marko Smetisko.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / CROPIX
Konferencija InvestEU; Poticaji investicijama i očekivanja od hrvatskog predsjedanja EU u organizaciji Europske investicijske banke, Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Hrvatske gospodarske komore i medijske kuće Hanza Media, na slici: Marko Pavić, Darko Horvat, Zdravko Marić i Marko Smetiško

- Prije nekoliko dana čuli smo prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem EU. InvestEU se izvrsno uklapa u naš plan; bit će nastavak i proširenje Junckerovog plana, a on će uklopiti i konsolidirati sve ključne elemente poticanja ulaganja i stimuliranje budućih investicija. Održiva infrastruktura, istraživanje, inovacije i digitalizacija, ako i mala i srednja poduzeća te socijalna kohezija bit će fokus ove financijske platforme, što predstavlja izvrsnu priliku za razvoj Hrvatske - govori potpredsjednik Vlade RH, ministar financija Zdravko Marić, koji je sudjelovao na konferenciji kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića. Marić je dodao da će 75 posto aktivnosti biti kanalizirano kroz mehanizme Europske investicijske banke, dok će preostalih 25 posto osigurati Vlada RH.

- InsvestEU bit će jedan od mehanizama kojim Europska unija želi svojim članicama pojednostaviti ispunjenje ciljeva Pariškog klimatskog sporazuma - izjavio je glavni govornik konferencije Miguel Morgado, direktor Europske investicijske banke za Jadransku regiju, tijekom predstavljanja financijskog paketa koji je temeljen na ekološkoj održivosti kao ključnom prioritetu Komisije Ursule von der Leyen.

Tijekom konferencije održat će se i dvije panel rasprave na kojima će se raspravljati o smjernicama i mogućnostima raspoloživog financijskog paketa InvestEU i prilikama koje hrvatskim gospodarstvenicima stoje na raspolaganju tijekom predsjedanja Vijećem EU. U panel raspravama sudjelovat će brojni ugledni stručnjaci poput Gerta Jana Koopmana, Glavnog Direktora Glavne uprave za proračun Europske komisije, Christopha Schoefboecka, predsjednika Uprave Erste banke Hrvatska, Karine Kostrzewe, više predstavnice PwC SIE za odnose s EU, državni tajnici i predstavnici hrvatskih gospodarskih institucija.

InvestEU; smjernice i mogućnosti

- Poticanja privatnih investicija misao su vodilja rada našeg ministarstva. Hrvatska bi trebala postati poželjna destinacija stranog kapitala – rekao je Zdenko Lucić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, tijekom panel rasprave koja je bila posvećena mogućnostima i smjernicama financijskog paketa InvestEU.

- Hrvatska je prepoznata kao predivna turistička destinacija, ali još uvijek nije prepoznata kao investicijska destinacija. Poslovno okruženje je izuzetno važan segment, a Hrvatska se po svim ekonomskim indikatorima pomiče više na ljestvici, no i dalje trčkaramo u odnosu na druge države u regiji. Ciljano upravljanje investicijama ključan je preduvjet za daljnje pomake u tom segmentu, a zahvaljujući Strategiji za pametno investiranje mogli bismo unaprijediti svoja ulaganja kroz pet godina - najavio je Ivan Barbarić, potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU, dodavši da je pravna sigurnost i dostupnost obrazovnog sustava osnova svih investicija.

- Naš zadatak je da koristimo sredstva poreznih obveznika Europske unije za unaprjeđenje ključnih industrija regije. Potrebno je osvijestiti individualne posebnosti svakog tržišta, a za regiju je posebno da je državni aparat izuzetno prisutan u gospodarstvu. Poslovni sektor trebao bi postati nositelj istraživanja i razvoja država u regiji - zaključio je Matteo Rivellini, voditelj Odsjeka javnog sektora za Sloveniju, Hrvatsku i zapadni Balkan, EIB.

Hrvatski poduzetnik Vjekoslav Majetić iz jedne od najuspješnijih razvojnih kompanija Dok-Ing smatra da je birokracija najveća kočnica novih investicija i poslovnih prilika hrvatskih gospodarstvenika.

-\u0009Iako smo dobili mnogo poticaja da unaprijedimo svoje poslovanje, oni i dalje nisu bili dovoljni. Gospodin Rimac najbolji je primjer što se sve može napraviti kada se uspješno dođe do investicija. Brojni stručnjaci u Hrvatskoj imaju znanja i vještine, no birokracija je najveća, a ponekad i nepremostiva prepreka. Trajni ulagači žele trajne beneficije svojih poslovnih pothvata, a mi bismo tržište trebali prilagoditi njihovim potrebama putem reforme porezi na dobit – objasnio je Majetić tijekom rasprave.

Karina Kostrzewa, viša predstavnica PwC SIE za odnose s Europskom unijom, smatra da su nedostatna razvijenost digitalne infrastrukture, dostupnost financijskih instrumenata i stručnost kadra najveće prepreke novim investicijama u većini država članica EU.


Prilike i očekivanja od hrvatskog predsjedanja EU

Tijekom panel rasprave o prilikama i očekivanjima hrvatskog predsjedanja EU, Andreja Metelko Zgombić istaknula je da je pred Hrvatskom vrlo zahtjevno razdoblje budući da se radi o novom 'institucionalnom ciklusu i periodu kada se Europska unija mora usuglasiti oko novog financijskog okvira Europske unije, ali i u period Brexita koji je trenutno odgođen do kraja siječnja.

- Hrvatska će zaista biti na međunarodnoj pozornici biti ćemo izloženi pažljivom oku promatrača i svjetskih medija što će biti prilika da pokažemo našu vidljivost i sposobnosti (...)Sve države su nam rekle da tek država koja prođe predsjedanje može tek nakon punim plućima 'prodisati' kao država članica. - rekla je Zgombić.

Hrvatska će morati tijekom predsjedanja djelovati s drugim državama članicama posebice u 'usuglašavanju financijskog okvira', objasnio je Gert Jan Koopman, glavni direktor Glavne uprave za proračun Europske komisije objašnjavajući izazov glavnog budžeta EU.

- Imamo cijeli niz prioriteta koji su povezani s migracijom, klimatskim promjenama i sigurnošću ali i tradicionalne prioritete poput kohezije. Zbog Brexita će biti veliki gubitak za postizanje krajnjeg dogovora (...) morati ćemo imati efikasnu i ciljanu politiku te pronaći balans u financijskom budžetu koji će biti niži – rekao je Koopman te je objasnio da Komisija želi osigurati da kohezijska politika koja trenutno garantira ekonomsku stabilnost država članica ostane snažni instrument, no Hrvatska će se kao i druge države članice morati osloniti više na investicijske instrumente poput InvestEU.

No, da bi se se Hrvatska izjednačila s drugim državama članicama ona mora proći kroz put ulaska u Eurozonu i provesti niz strukturnih reformi.

- Da bi se konverzija provela potrebno puno pripreme i rada. Što se tiče ulaska u Eurozonu pozdravljamo takav proces koji će dovesti od niza prednosti: eliminacije tehničkog rizika, smanjenja premije za rizik i regulatorne troškove banaka. Naši najvažniji trgovački partneri su dio Eurozone, tzv. kišobrana Europske središnje banke. Za poslodavce to će značiti bolju konkurentnost, bolje poslovno okruženje i manje troškove – objasnio je Dinko Lucić, predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb navodeći primjer Slovačke koja je tijekom šest godina provela niz strukturnih reforma za uvođenje eura, a zahvaljujući njegovom uvođenju je postigla gospodarski uspjeh.

- Potrebne su strukturne reforme koje moraju krenuti, a predsjedanje EU je prilika da se to dogodi, uz promjenu stava ljudi i klijenata prema EU i tržištu EU – rekao je Christoph Schoefboeck, predsjednik Uprave Erste banka Hrvatska napominjući važnost povećanja konkurentnosti Hrvatske na tržištu EU.

- Naš glavni cilj je cilj postići održivi rast kompanija u regiji. Kako bi održale konkurentnost tvrtke moraju uložiti u materijalnu imovinu. Želimo financirati projekte koji su financijski održivi – rekla je Ana Fusari, voditeljica Odsjeka za banke i korporacije Jadranske regije, Europske investicijske banke.

Kristijan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, objasnio je veliku prednost predsjedanja za dodatnu promociju Hrvatske kao atraktivne turističke destinacije.

Suorganizatori konferencije su Europska investicijska banka (EIB), Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, Hrvatska gospodarska komora i udruženje Enterprise Europe Network, dok su partneri konferencije su Hrvatska banka za obnovu i razvoj, Hrvatska turistička zajednica, Privredna banka Zagreb i Zagrebački holding.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 02:56