Korona virus u Domu sv. Marte, dijelu Vatikana u kojem živi papa Franjo

Sveta Stolica nije ni potvrdila ni demantirala prvi slučaj zaraze koronavirusom Covid-19 u samome Domu sv. Marte, gostinjcu na zapadu Države Vatikanskoga Grada u kojemu stanuje i radi poglavar Katoličke crkve papa Frane.
Pogled na Dom sv. Marte u sklopu Vatikanskog grada
 Inoslav Bešker / Inoslav Bešker

Corriere della Sera i La Stampa objavili su kao pouzdanu vijest da je u rimsku bolnicu Columbus (elitnu ispostavu polikliničke bolnice Gemelli u sastavu Katoličkog sveučilišta Svetog Srca) prebačen jedan od prelata koji rade u Državnom tajništvu, jer je test pokazao da je zaražen tim koronavirusom. Zaraženi monsignor i stanuje u Domu sv. Marte.

Prije toga je sićušna vatikanska država obznanila četiri slučaja zaraze među svojim stanovništvom. Prvo je 6 ožujka, kako smo kavili, bio pozitivan monsignor iz Bergama koji je u Državno tajništvo došao službeno. Nakon njega su pozitivni bili jedan uposlenik Robnog ureda, te dvoje uposlenin u Vatikanskim muzejima, za koje je u utorak utvrđeno da su zaraženi.

Svih četvoro je stavljeno preventivno u izolaciju čim se pojavila sumnja, i prije nego su testovi potvrdili zarazu.

Papa je već danima u striktnom kordonu protiv zaraze. Već danima ne jede u zajedničkom restoranu, nego mu tajnici donose obroke u sobu. Kada se kreće unutar rezidencije održava sigurnosnu udaljenost od drugih.

Ujutro slavi misu u kapeli Sv. Marte, bez vjernika. Tu misu portak Vatican News prenosi u streamingu, prenosi je i mreža Tv2000 u vlasništvu Talijanske biskupske konferencije, a od utorka i Rai1, prva televizijska mreža talijanske državne radiotelevizije.

Još nije donesena odluka da se Papu prebaci eventualno u neki još bolje zaštićen ambijent, na primjer u Apostolsku palaču u Vatikanu, ili u Papinsku vilu u Castel Gandolfu, koja je također dio teritorija Države Vatikanskoga Grada.

Odgođeno je Papino apostolsko putovanje na Maltu, prvotno predviđeno za 31 svibnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 21:09