Kraljica izložila prioritete Johnsonova Brexita 31. listopada

Kraljica Elizabeta izložila je agendu premijera Borisa Johnsona za njegovu vladu u ponedjeljak, uključujuću Brexit 31. listopada, novi dogovor s Europskom unijom i niz unutarnjopolitičkih inicijativa za osvajanje glasova uoči očekivanih izbora, prenosi Hina/Reuters.
Britanska kraljiva Elizabeta tijekom svog govora u Domu lordova u Westimnsterskoj palači u Londonu
 Tolga Akmen / REUTERS

Kraljičin govor vrhunac je raskošne ceremonije u Westminsteru i iskorišten je za detaljiziranje svih zakona koje vlada želi da se donesu u dolazećoj godini. Za 93-godišnju kraljicu govor je napisala vlada.

Međutim, s neizvjesnim Brexitom prije ključnog tjedna pregovora i nepredvidljivim rezultatima izbora koji bi se mogli održati u skoroj budućnosti, protivničke stranke kažu da je Johnson iskoristio politički neutralnu kraljicu zatraživši od nje da izloži njegovu izbornu agendu.

U govoru i popratnim bilješkama izložen je pregled više od 20 zakona, uključujući i zakon kojim se zahtijeva implementacija dogovora za Brexit - ako Johnson uspije postići sporazum s EU ovaj tjedan.

- Prioritet moje vlade uvijek je bio osigurati odlazak Velike Britanije iz Europske unije 31. listopada - rekla je kraljica u pozlaćenoj dvorani Gornjeg doma.

- Moja vlada namjerava raditi u smjeru partnerstva s Europskom unijom, temeljenog na slobodnoj trgovini i prijateljskoj suradnji.

Vladin plan uključuje okvir Johnsonova prijedloga postbrexitovskog imigracijskog sustava, reforme kaznenog pravosuđa, promjene u zdravstvenoj skrbi i obećanje za veća ulaganja u javne financije kako bi se potaknuo rast.

- Ljudi su umorni od zastoja, gužvi i čekanja promjena - ističe Johnson u popratnoj pisanoj izjavi dodavši da 'više ne žele čekati da Brexit bude gotov'.

Međutim Johnsonova politička budućnost i njegova sposobnost da implementira bilo koju od ovih agenda u velikoj je mjeri nesigurna.

Johnson vodi manjinsku vladu i nakon preuzimanja vlasti u srpnju parlament nije podržao nijedan njegov prijedlog.

Sve stranke žele prijevremene izbore, no ne slažu se po pitanju toga kada bi se oni trebali održati.

Oporbena Laburistička stranka priopćila je da se kraljica koristi za promociju izbornog manifesta Konzervativne stranke.

- Na snazi je stranačka politički promocija s prijestolja - rekao je vođa laburista Jeremy Corbyn u intervjuu za Sky News koji je emitiran u nedjelju.

Govor je sada tema nekoliko dana parlamentarne rasprave, koja će završiti glasanjem o njegovu prihvaćanju.

Premda nema službenih informacija o glasanju o povjerenju, ono bi moglo biti iskorišteno za daljnju destabilizaciju Johnsonove pozicije.

U međuvremenu, u ponedjeljak je dogovor o uređenom izlasku Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije ostao u zraku, nakon što su europski diplomati izjavili da je blok želio više ustupka od premijera Borisa Johnsona te da 'nije vjerojatno' postizanje dogovora ovog tjedna biti.

Da bi postigao gotov dogovor, Johnson mora svladati složeno pitanje irske granice prije nego što dobije odobrenje najvećih europskih sila, a zatim izglasati bilo koji dogovor u parlamentu u kojem nema većinu i koji je prošlog mjeseca nezakonito suspendirao.

- Johnson nema većinu ni za što u parlamentu - rekao je jedan dužnosnik EU za Reuters.

Ako ne postigne dogovor s EU-om, zakon koji su donijeli njegovi politički protivnici obvezuje ga na odgodu Brexita - scenarij za koji diplomate EU-a smatraju da je najvjerojatniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:06