Kraljica odobrila suspendiranje parlamenta koje je tražio Boris Johnson kako bi mogao provesti Brexit bez sporazuma

Boris Johnson je danas zatražio kraljicu Elizabetu II da suspendira Donji dom britanskog parlamenta, i to samo nekoliko dana nakon što se zastupnici vrate na sjednicu nakon godišnjih odmora, javlja BBC. I Elizabeta II je na to pristala.
Britanska kraljica Elizabeta II (lijevo) i premijer Boris Johnson
 Profimedia, Mega Agency

Tako će se parlament sastati 9. rujna, samo na kratko, kako bi raspravio dva starija zakonska prijedloga. I nakon toga slijedi novi odmor, sv do 14. listopada kada je predviđen kraljičin govor u parlamentu.

Tu je informaciju BBC-u upravo potvrdio i sam premijer Boris Johnson.

- Kao što sam i najavio na ulazu u Downing street; moja vlada neće čekati zadnji čas da nešto poduzme. Ovo je nova vlada i naš je plan vrlo ambiciozan. Zato će kraljica održati svoj govor 14. listopada 2019. godine - najavio je premijer, potvrdivši time da ne želi da se Donji dom parlamenta službeno otvori prije tog datuma.

Suspenzijom rada Donjeg doma britanskog parlamenta, Johnson bi osigurao da zastupnici nemaju dovoljno vremena usvojiti zakon kojim bi se vladi onemogućilo da 31. listopada izađe iz EU bez sporazuma. Za Johnsonovu strategiju je prema navodima BBC-a znala samo nekolicina ministara, onih koji su u premijerovu najužem krugu povjerenja.

Ministar financija Sajid Javid je najavio da vlada računa na raspisivanje prijevremenih izbora, čemu u prilog govori i činjenica da podrška Borisu Johnsonu rapidno raste, pa da torijevci žele kapitalizirati svoju popularnost.

Strategija Borisa Johnsona u kojoj premijer proceduralnim igrama želi raspustiti parlament već je proglašena kontroverznom idejom. Britanski zastupnik iz redova liberalnih demokrata Tim Brake, na svom je službenom Twitter profilu tu vijest opisao kao 'proglašenje ratnog stanja koje će biti dočekano željeznom šakom'.

Potez su oštro osudili i druge prominentne figure britanske politike među kojima se našao i predsjednik Donjeg doma John Bercow, ali i brojni torijevci. Premijeri Walesa i Škotske ponovili su težnje i zahtjev za raspisivanjem novog referenduma, čak 14.000 građana je u nekoliko sati potpisalo peticiju protiv raspuštanja parlamenta.

U međuvremenu, nadbiskup Canterburyja Justin Welby, naletio je na salvu kritika nakon što je u javnost bila puštena informacija da se proteklih dana sastao sa zastupnicima Donjeg doma britanskog parlamenta kako bi im pomogao pronaći rješenje za sprječavanje Brexita bez sporazuma 31. listopada.

- Inače nemam običaj kritizirati nadbiskupa, ali smatram da se trenutno ne bi trebao petljati u pitanje od izuzetne političke važnosti – izjavio je bivši lider torijevaca Duncan Smith za The Times.

Od kada je BBC objavio tu informaciju, funta je pala za 0,82 posto; 0,7 u odnosu na dolar te 0,5 u odnosu na euro.

Pismo Borisa Johnsona zastupnicima Donjeg doma

Dragi kolege,

nadam se da ste imali ugodan godišnji odmor i da se radujete mogućnosti njegovog produljenja.

Želio bih iskoristiti ovu priliku kako bih vas obavijestio o vladinom planu za Donji dom parlamenta.

Kao što i sami znate, neke parlamentarne rasprave bile su uistinu žestoke. Trenutni saziv traje dulje od 340 dana, pa bi uskoro trebao biti okončan. U gotovo 400 godina naše demokracije, jedino je saziv iz 2010-12 godine došao blizu s 250 radnih dana. Većina zakonskih prijedloga bila je usvojena; kako u Donjem domu, tako i u domu lordova. Na stolu je ostala ključan zakonski prijedlog, a to je onaj o Brexitu. Ne smije postojati šansa da Zakon o Brexitu pređe u drugi saziv.

Zato vam želim predstaviti novi hrabri i ambiciozni plan za izlazak Ujedinjene Kraljevine iz EU. Iako će nakon Brexita parlament raditi na još ambicioznijem zakonskom prijedlogu, trebamo početi prvim korakom.

Pomoći ćemo zdravstvu, kriminalistici, infrastrukturi, a pokušat ćemo smanjiti i troškove života.

Jutros sam razgovarao s Njezinim Visočanstvom kraljicom Elizabetom i zamolio sam je da raspusti aktualni saziv parlamenta najkasnije do druge sjednice koja je predviđena za rujan, a prije njezina govora koji bi se trebao održati 14. listopada. Buduće legislativne aktivnosti parlamenta bit će usmjerene na izlazak iz EU i odredbe Sporazuma o Brexitu kojima iz saveza moramo izaći do 31. listopada.

Svjestan sam činjenice da će rasprava tijekom kraljičina govora poslužiti kao prigoda u kojoj će zastupnici izraziti svoje stajalište o smjeru vlade, a njihova će se mišljenja objaviti istovremeno sa summitom Europskog vijeća koje će se održati od 17 do 18 listopada. Zastupnici imaju puno pravo na takvu praksu, i moraju je moći ostvariti na jasan i transparentan način.

No, smatram da je i ključno da se najvažnije glasanje u parlamentu održi onda kada Donji dom najbolje i najobjektivnije može procijeniti rad vlade. Parlament će imati priliku održati raspravu o cjelokupnom programu vlade, o kojem će i glasati 21. te 22. listopada, kada ćemo znati i stav Europskog vijeća.

Ako do tada uspijem dogovoriti novi sporazum o Brexitu s EU, Donji dom će onda glasati o njegovim odredbama.

Konačno, kolegama želim još jednom naglasiti da će naredni tjedni biti od ključne važnosti za uspjeh naših pregovora s Europskim vijećem. Države članice pomno nadziru sve što Donji dom britanskog parlamenta radi, stoga im moramo pokazati zajedništvo i odlučnost.

Predsjednik parlamenta će zastupnike obavještavati o informacijama vezanim uz poslovanje posljednjeg tjedna. (…) Moja vrata su uvijek otvorena svim kolegama koji sa mnom žele porazgovarati o našem prijedlogu ili bilo kojem drugom stavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:06