Kremlj žurno odobrio online kupnju votke za ljude u izolaciji

Rusija je odahnula. Nešto dobro u ova mučna virusna vremena.
 Li Xin / Li Xin / Zuma Press / Profimedia

Kremlj je konačno donio odluku kojom je većini stanovnika pao kamen sa srca. Naime, po hitnoj proceduri donosi se odluka po kojoj će ljudi koji se nalaze u samoizolaciji, ali i drugi, moći nabavljati votku on line, kako ne bi narušavali izolaciju i riskirali izlaske u dućane za tom, za Ruse, važnom potrepštinom.

Prijedlog je uputio šef najjače ruske državne banke Sberbank German Gref smatrajući da je to "vrlo važna i životna mjera" koja će ljudima olakšati boravak u samoizolaciji. Gref kaže kako će se time smanjiti nepotrebni izlasci. Isto važi i za lijekove koji se mogu nabaviti bez recepta.

I ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je Ruse da ne stvaraju zalihe hrane, koju će kasnije bacati. No, kod votke i ostalih alkoholnih pića za to nema straha, jer je to nekvarljiva roba. Neki ruski mediji pozdravljaju taj Grefov prijedlog, smatrajući da treba i u ovakvim teškim trenucima izvanredne situacije održati ruski način života. Proizvođači i uvoznici alkoholnih pića kažu kako nema straha od nestašica jer u skladištima ima dovoljno tih artikala, a neki već u šali govore da će se obustaviti i izvoz ako treba, da se ne dogodi racionalizacija, kao u najgora vremena raspada SSSR-a.

Rusi dakle spremno dočekuju karantenu i još drastičnije mjere koje se najavljuju. Trenutno, 18. ožujka, u Rusiji je 147 zaraženih. Škole, fakulteti, kazališta, kina su zatvorena, zabranjene su utakmice i manifestacije, a ograničen je rad restorana i kafića.

Jedna od mjera je obavezno testiranje svih koji dolaze u blizinu Vladimir Putina (ionako mu se ne smiju približiti na više od dva metra) a ograničen je i strogo se kontrolira ulazak u Kremlj. Putin će 18 i 19. ožujka boraviti na Krimu povodom 6. obljetnice aneksije tog ukrajinskog poluotoka, a svi, od političara do novinara koji će sudjelovati na "proslavi", morat će proći obavezno testiranje.

Čak ni ovakva virusna pošast neće spriječiti proslavu pripajanja Krima, koje je bilo u ožujku 2014. godine.

Odlukom o on line votki, sigurno će porasti poljuljana popularnost Putina koji se izmjenom ustava praktički sebi omogućio doživotno vladanje Rusijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:51