Kremlj žurno odobrio online kupnju votke za ljude u izolaciji

Autor:

18.03.2020.

SHANGHAI, Nov. 6, 2018 A man views the vodka from Russia at the first China International Import Expo (CIIE) in Shanghai, east China, Nov. 6, 2018. More than 3,000 companies from over 130 countries and regions attended the CIIE., Image: 394361763, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Li Xin / Zuma Press / Profimedia
Li Xin / Li Xin / Zuma Press / Profimedia

Rusija je odahnula. Nešto dobro u ova mučna virusna vremena.

Kremlj je konačno donio odluku kojom je većini stanovnika pao kamen sa srca. Naime, po hitnoj proceduri donosi se odluka po kojoj će ljudi koji se nalaze u samoizolaciji, ali i drugi, moći nabavljati votku on line, kako ne bi narušavali izolaciju i riskirali izlaske u dućane za tom, za Ruse, važnom potrepštinom.

Prijedlog je uputio šef najjače ruske državne banke Sberbank German Gref smatrajući da je to "vrlo važna i životna mjera" koja će ljudima olakšati boravak u samoizolaciji. Gref kaže kako će se time smanjiti nepotrebni izlasci. Isto važi i za lijekove koji se mogu nabaviti bez recepta.

I ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je Ruse da ne stvaraju zalihe hrane, koju će kasnije bacati. No, kod votke i ostalih alkoholnih pića za to nema straha, jer je to nekvarljiva roba. Neki ruski mediji pozdravljaju taj Grefov prijedlog, smatrajući da treba i u ovakvim teškim trenucima izvanredne situacije održati ruski način života. Proizvođači i uvoznici alkoholnih pića kažu kako nema straha od nestašica jer u skladištima ima dovoljno tih artikala, a neki već u šali govore da će se obustaviti i izvoz ako treba, da se ne dogodi racionalizacija, kao u najgora vremena raspada SSSR-a.

Rusi dakle spremno dočekuju karantenu i još drastičnije mjere koje se najavljuju. Trenutno, 18. ožujka, u Rusiji je 147 zaraženih. Škole, fakulteti, kazališta, kina su zatvorena, zabranjene su utakmice i manifestacije, a ograničen je rad restorana i kafića.

Jedna od mjera je obavezno testiranje svih koji dolaze u blizinu Vladimir Putina (ionako mu se ne smiju približiti na više od dva metra) a ograničen je i strogo se kontrolira ulazak u Kremlj. Putin će 18 i 19. ožujka boraviti na Krimu povodom 6. obljetnice aneksije tog ukrajinskog poluotoka, a svi, od političara do novinara koji će sudjelovati na "proslavi", morat će proći obavezno testiranje.

Čak ni ovakva virusna pošast neće spriječiti proslavu pripajanja Krima, koje je bilo u ožujku 2014. godine.

Odlukom o on line votki, sigurno će porasti poljuljana popularnost Putina koji se izmjenom ustava praktički sebi omogućio doživotno vladanje Rusijom.

Tagovi/Tags: