Kriza u CDU: Annegret Kramp-Karrenbauer ne želi biti kandidatkinja na kancelarku 2021. godine i uskoro napušta mjesto predsjednice CDU-a

Kriza u saveznoj državi Tirinškoj odnijela je i prvu ozbiljnu političku žrtvu.
Annegret Kramp-Karrenbauer, predsjednica CDU-a
 Adam BERRY / AFP

Annegret Kramp-Karrenbauer, predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CSDU), stranke iz koje dolazi premijerka Angela Merkel, objavila je u ponedjeljak ujutro da se neće kandidirati za kancelarku na izborima 2021. godine.

Osim toga, AKK, kako je nazivaju njemački mediji, najavila je da uskoro dati ostavku i na mjesto predsjednice stranke. Osigurat će provedbu procesa kandidature za kancelarsko mjesto ovog ljeta, a zatim se povući. S mjesta predsjednice stranke. Upitno je hoće li nakon toga ostati na mjestu ministrice obrane. Ona za to traži podršku stranke i parlamentarnog kluba.

Izravni je to rezultat stanja u CDU-u u saveznoj državi Tirinškoj. Ondje je, naime, CDU prošlog tjedna dao podršku izboru premijera iz redova liberala (FDP). Što, samo po sebi, ne bi bio problem da Thomas Kemmerich nije izabran i glasovima radikalno desne stranke Alternativa za Njemačku (AfD). Čime je srušen neformalni dogovor stranaka glavne struje da se ne ulazi u suradnju s AfD-om.

AKK je nakon toga poručila CDU-uu u Tirinškoj da mora povući svoju odluku, ali su joj iz Efrurta, glavnog grada te savezne dražve, poručili kako oni ostaju pri svom stavu: da će podržati Kemmericha. I da neće glasati za novog premijera.

Kao moguće rješenje se pojavila nakon toga opcija da se nanovo glasa te da sve stranke srednje linije glasaju za bivšeg premijera, Boda Ramelowa. No, lokalni je CDU rekao da na to nije spreman. A AfD je osmislio novu strategiju: rekli su da će glasati za Ramelowa.

Tirinški CDU je još jednu akciju ostalih stranaka minirao: naime, potrebno je dvije trećine glasova za raspuštanja lokalnog parlamenta i raspisivanje novih izbora. CDU je rekao da za to ne kani glasati. Bez njihovih glasova parlament se ne može raspustiti. Jer, i AfD će biti protiv.

Nakon toga je reagirala sama Angela Merkel koja se nalazi na putu u Africi te poručila kako je ovaj potez nedopustiv. No, Merkel više nije predsjednica stranke. Samo kancelarka.

AKK nije imala izbora: dio stranke joj je prigovarao jer nije uspjela onemogućiti da CDU glasa s AfD-om, a drugi što je zatražila da se lokalni ogranak nakon toga povuče.

Djelovanje tirinškog ogranka CDU išlo je na ruku desnoj frakciju u stranci koja je za cilj imala onemogućiti AKK da se kandidira za kancelarku. Ta struja, iza koje stoji i dalje moćni predsjednik parlamanenta (Bundestaga) Wolfgang Schaeuble, kao svog kandidata vidi Friedricha Merza.

AKK je, kako prenosi Focus Online, u ponedjeljak ujutro rekla stranačkom vodstvu kako je "očito da predsjedništvo stranke i kandidatura za kancelarski položaj mora biti u istim rukama. Sve drugo slabi CDU.

Njemačka agencija dpa prenosi da je stranačko predsjedništvo odluku AKK popratila šutnjom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:46