Liberalni političar postao premijer njemačke savezne države Tirinške uz podršku radikalno desnog AfD-a. Prvi put u novoj povijesti. Njemačka je u šoku

Autor:

05.02.2020.

Thomas Kemmerich, leader of the state branch of Thuringia's Free Democratic Party (FDP) and newly elected Prime Minister of Thuringia is seen in the Thuringian state parliament in Erfurt, eastern Germany, on February 5, 2020. - Ahead of the election of Thuringia's Prime Minister, the left-wing
JENS SCHLUETER / AFP

Thomas Kemmerich, novi premijer savezne države Tirinške

Šok u Njemačkoj: prvi put nakon Drugog svjetskog rata izabran je predsjednik jedne savezne države podrškom zastupnika radikalne desnice.

Riječ je o saveznoj državi Thüringen, Tirinška u kojoj su izbori održani u listopadu prošle godine. Lijeva stranka Die Linke je s 31% bila relativni pobjednik izbora. No, na drugo se mjesto probila radikalno desna stranka Alternativa za Njemačku (AfD) s 23%. Linke, koju vodi Bodo Ramelow, nadala se da će uspjeti sačuvati vlast uz pomoć Zelenih i Socijaldemokrata (SPD). No, na glasanju u parlamentu u srijedu došlo je do iznenađenja: Ramelow nije uspio ostvariti potrebnu većinu u parlamentu koji ima 90 zastupnika u prva dva kruga glasanja.

Nakon toga je predložen Thomas Kemmerich iz liberalne stranke (FDP) u trećem krugu osvojio 45 glasova, a Ramelow 44. Glasanje je bilo tajno, ali je više nego jasno da su za Kemmericha glasali zastupnici FDP-a (ukupno 5) zatim Kršćansko demokratske unije, CDU ( 21), te AfD-a (22). Procjenjuje se da za novog premijera nisu glasali svi članovi njegove stranke jer je u njoj bilo oštrih rasprava o tome treba li se kandidirati očekujući podršku AfD-a. Kemmerichov su potez osudili i neki od zastupnika FDP-a u njemačkom saveznom parlamentu, Bundestagu.

“Riječ je o padu na najniže razine u poslijeratnoj povijesti”, rekao je Lars Klingbeil, glavni tajnik SPD-a. Naime, u Tirinškoj AfD vodi jedan od njezinih najradikalnijih članova, Björn Höcke, koji je za spomenik žrtvama holokausta u središtu Berlina rekao da je “nacionalna sramota”. Njegovi su stavovi radikalni i za umjerenu struju stranke.

The Chairman of far-right AfD party parliamentary group in Thuringia Bjoern Hoecke is seen in the Thuringian state parliament in Erfurt, eastern Germany, prior to the elections of Thuringia's Prime Minister on February 05, 2020. - The tiny central state of Thuringia broke a German political taboo when a candidate for the regional premiership was unexpectedly heaved into office with the help from the far-right AfD party. Thomas Kemmerich, a politician from the economically liberal Free Democratic Party (FDP), scored 45 votes, leapfrogging incumbent Bodo Ramelow of the Left party by one vote. (Photo by JENS SCHLUETER / AFP)
JENS SCHLUETER / AFP

Bjoern Hoecke, lider AfD-a u Tirinškoj, više je nego zadovoljan ishodom glasanja

 

Kemmerich je odmah nakon glasanja poručio kako on u vladu neće pozvati AfD te kako u njegovoj politici nema i neće biti ni traga radikalizmu. No, to ga nije spasilo neugodnih povika u lokalnom parlamentu (licemjeru, primjerice).

Reakcija javnosti je bila burna i odmah nakon glasanja su počeli prosvjedi i to u Berlinu, ali i u Tirinškoj.

A protestor holds up a banner which reads
John MACDOUGALL / AFP

Prosvjedi pred sjedištem liberalne stranke (FDP) u Berlinu. Poruka je jasna: nema suradnje s AfD-om

 

 

AfD je nastao 2013. godine tijekom financijske krize kao stranka koja se protivila euru. Kad je uslijedila migrantska kriza 2015. godine AfD je izveo politički obrat u antiimgrantsku stranku koja je odmah dobila i antiislamski pečat. Unutar AfD je bilo i ima ozbiljnih previranja, ali nedvojbeno je da je riječ o stranci koja zastupa desne stavove.

No, na izborima 2017. godine su postali treća politička snaga u njemačkom parlamentu, Bundestagu, a nakon što su CDU i SPD sklopili koaliciju postali su vodeća opozicijska stranka. Posebno su jaki u bivšim istočnim saveznim državama iako ondje gotovo da nema imigranata. No, na istoku Njemačke postoji velika biračka skupina “ostavljenih sa strane” koji smatraju da njihove interese na zastupaju CDU ni SPD, Linke im je prelijevo i AfD se pojavio kao idealan odgovor.

Do sada su sve stranke centra i desnog centra odbijale bilo kakvu suradnju s AfD-om. No, nakon glasanja u Tirinškoj odmah se oglasio supredsjednik AfD-a Joerg Meuthen koji je rekao da se vidi kako je sve manja distancija između CDU i FDP-a prema AfD-u. I naveo da je AfD dio većine koju predstavlja srednja klasa.

Treba reći da je prošle jeseni unutar CDU, iz kojeg dolazi kancelarka Angela Merkel, bilo glasova kako bi na istoku, i to baš u Tirinškoj trebalo ući u koaliciju s AfD-om kako ne bi nastavili ondje gubiti glasove, ali to je odbačeno. No, Tirinška može biti signal drukčijeg razvoja situacije na lokalnoj razini

Iz Berlina je stigla informacija da CDU traži novi izbore u Tirinškoj. Paul Ziemiak, glavni tajnik stranke, objavio je kako je "CDU u više navrata rekao i ponavljao da nema suradnje s AfD-om. Najbolje bi bilo organizirati nove izbore".  Predsjednica stranke Annegret Kramp-Karrenbauer je rekla da su lokalni zastupnici djelovali "protiv svih preporuka, zahtjeva i uputa" iz Berlina.

Zeleni tu stranku nazivaju “pokornim suučesnikom” u dovođenju “fašista na vlast”.

Oglasio se i Höcke koji je rekao da srijeda predstavlja “novi početak za politiku u Tirinškoj” gdje je AfD pomogao da postane “lijevo orijentirana savezna država”. A najavio je i “obnovu njemačke politike”.

Josef Schuster, predsjednik Glavnog židovskog vijeća, nije krio zgražanje. “FDP je odustao od konsenzusa među demokratskim strankama da ne surađuju s AfD ili računaju na njihovu podršku”.

AfD je rekao da se nada biti pozvan u vladu, a Kemmerich tvrdi da će voditi manjinsku vladu sa CDU-om. No, da bi uspio u svojim političkim planovima trebat će mu podrška AfD-a.