London još uvijek može odustati od Brexita

Ujedinjeno Kraljevstvo može jednostrano odustati od Brexita, zaključak je to Europskog suda pravde koju je danas donijelo najviše pravosudno tijelo Europske unije, uoči početka lobiranja britanske premijerke Therese May za dobivanje potpore zastupnika Donjeg doma parlamenta.
Europski sud pravde
 Francois Lenoir / REUTERS

- Glavni savjetnik Sanchez-Bordona predlaže Sudu pravde da prema Članku 50 omogući jednostrano povlačenje obavijesti o namjeri napuštanja Europske unije – stoji u priopćenju uz objašnjenje da ta mogućnost ostaje sve do trenutka formalnog zaključivanja Sporazuma o Brexitu.

Iako mišljenje glavnog savjetnika nije obvezujuće nego savjetodavno, očekuje se da će ono uvelike utjecati na odluku zastupnika britanskog parlamenta koji su se od samog početka kampanje protivili ideji Brexita. Naime, vjeruje se da će oni znajući da još uvijek postoji mogućnost ostanka u Europskoj uniji, sljedećeg tjedna glasati protiv Sporazuma o Brexitu kako bi pokušali isprovocirati ostanak.

Istovremeno, njegovo je mišljenje uznemirilo i zastupnike koji su se zalagali za što skorije i tvrđe napuštanje Unije naglašavajući da 'Brexit znači Brexit'. Upravo su ti zastupnici bili uvjereni da je narod donio odluku o izlasku iz EU te da ne postoji druga mogućnost za London.

- Ova odluka nam vraća kontrolu nad sudbinom, baš kako bi to i trebalo biti – tvrdi zastupnik Jolyon Maugham, protivnik Brexita, na svom službenom Twitter profilu.

Nakon presude Europskog suda pravde, porasla je vrijednost funte koja sad iznosi 8.31 kune.

Podsjetimo, ovo je pitanje Europskom sudu pravde početkom listopada postavila skupina škotskih zastupnika na čelu kojih je bio Andy Wightman. Njega je zanimalo može li London jednostrano odustati od aktivacije Članka 50 Ugovora EU. Nadležni sud je upit obradio po hitnom postupku, kako bi presudu donio prije 29. ožujka 2019. godine, dana kada bi Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo službeno napustiti Uniju.

Vlada Therese May naglasila je da je postavljeno pitanje od akademskog značenja, zato što nemaju namjeru odustati od Brexita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:47