Macron: Ako Britanija izađe iz EU bez sporazuma postat će vazal SAD-a

Autor:

22.08.2019.

French President Emmanuel Macron and British Prime Minister Boris Johnson deliver a joint statement before a meeting on Brexit at the Elysee Palace in Paris, France, August 22, 2019. REUTERS/Gonzalo Fuentes
Gonzalo Fuentes / REUTERS

Britanski premijer Boris Johnson ni u Parizu, s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, nije uspio dobiti pozitivne signale za novi sporazum

Britanski premije Boris Johnson je stigao u Pariz, svoju drugu postaju europske turneje na kojoj pokušava uvjeriti čelnike EU da je nužno promijeniti sporazum o izlasku Ujedinjene Kraljevine iz EU.

No, i ovdje je naišao na jasan, nedvosmislen i nefleksibilan stav. Francuski predsjednik Emmanuel Macron mu je pred novinarima poručio da nema izgleda da se o sporazumu koji je s EU dogovorila bivša britanska premijerka Theresa May nanovo pregovara. Macron je, kako prenosi Reuters, otišao i korak dalje u oštrim tonovima upozoravajući Johnsona da će svi britanski postimperijalni snovi o globalnom utjecaju propasti ako izađu iz članstva u EU bez sporazuma te padnu “u zagrljaj” SAD-a.

“Britanci se smatraju velikom silom. Mogu li troškove tvrdog Brexita za Britaniju - jer će Britanija biti glavna žrtva - podmiriti Sjedinjene Države? Ne. A čak i da je to strateški izbor, to bi bilo pod cijenu povijesne vazalizacije Britanije", rekao je Macron.

Francuski je predsjednik jasno poručio koja su stajališta EU nepromjenjiva:

  • očuvanje mira u Sjevernoj Irskoj i zajedničkog tržišta.

I ponovio je svoje poznato stajalište da nema razloga da se datum izlaska - 31. listopada - još jednom odgađa.

Johnson je nakon toga bio vidno pokunjen, ali je pozvao na to da se Brexit provede “razumno i pragmatično”. I još jednom dodao kako smatra da nije nužna uspostava granice između Republike i Sjeverne Irske te da je moguće sačuvati zajedničko europsko tržište uz izlazak Britanije iz članstva. Misleći pri tom da ne na Irskom otoku ne bude zaštitnog mehanizma. No, i dalje nije ponudio nikakvo operativno, “pragmatično” rješenje graničnog pitanja.

Što postaje velik problem jer irski i britanski mediji javljaju da je mlada generacija u Sjevernoj Irskoj, ona odrasla nakon Sporazuma na Veliki petak kojim su prekinuti sukobi (1998. godine), zabrinuta da bi se nasilje moglo vratiti.

Johnson se još jednom pozvao na ono što mu je u srijedu rekla njemačka kancelarka Angela Merkel, ali ne citirajući ju precizno. Naime, šefica vlade u Berlinu je rekla kako ona nema ništa protiv da London predloži neko rješenje u roku od 30 dana koje bi moglo zamijeniti zaštitni mehanizam. Ali je napomenula da ga Britanci još uvijek nisu ponudili. Macron je pojasnio: rok za prijedlog je 30 dana jer se ne smije čekati do datuma izlaska. I što je posebno važno istaknuti: njemačka kancelarka je rekla da su izmjene moguće samo u tekstu političke deklaracije, a ne sporazuma o izlasku.

Ukratko, britanski premijer je konačno čuo ono što do sada nije želio čuti: nema govora o pregovorima o novom sporazumu, nema ukidanja zaštitnog mehanizma i EU 27 ostaje jedinstvena u svom stavu. Po cijenu neuređenog Brexita.