Mađari ujedinjeni protiv 'robovlasničkog zakona' Viktora Orbana

Autor:

  • Jasmina Tomašević

17.12.2018.

A flare is pictured during a protest against a proposed new labor law, billed as the
Bernadett Szabo / REUTERS

Prosvjed u Budimpešti

Potaknuti valom prosvjeda koji su se ovoga vikenda održavali diljem Europe, Mađari su u nedjelju izašli na ulice kako bi se suprotstavili 'robovlasničkom zakonu' vlade Viktora Orbana.

Između 10 i 15 tisuća ljudi marširalo je u nedjelju ulicama Budimpešte kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo zakonom koji je usvojen u srijedu, javljaju agencije. Prosvjednici smatraju da navedeni zakon pogoduje poslodavcima zato što predviđa povećanje minimalnog broja prekovremenih radnih sati s 250 na 400, dok zakonski rok isplate produžuje na tri godine.

- Oni ne pregovaraju s nama, već samo učine ono što žele. Sve kradu, to se više ne može tolerirati. To se ne smije nastaviti – izjavio je jedan od prosvjednika za AFP, koji je zaposlenik jedne mađarske prijevozničke tvrtke.

No, 'robovlasnički zakon' nije jedini povod prosvjedima. Mađarska javnost negoduje i zbog sve jasnijeg korištenja autorirarnih mjera vladajućih, koji kontroliraju gotovo sve relevantne medije u državi, a nedavno su odobrili i državni nadzor sudova. Jedan od glavnih aktera bio je Orbanov bliski prijatelj i saveznik.

Prosvjednici su u nedjelju pokušali ući u prostore javne televizije kako bi javno predstavili peticiju protiv mađarskog premijera i njegovih zakona, ali pristup im je bio zabranjen. Taj potez izazvao je ogorčenje okupljenih te su započeli najveći i najnasilniji prosvjedni neredi u novijoj mađarskoj povijesti.

Okupljena masa sukobila se s policijom te su pritom palili baklje i bacali molotovljeve koktele zbog čega je do velike materijalne štete, dok je 14 osoba bilo ozlijeđeno i prevezeno u bolnicu.

Vlada se oštro protivi bilo kakvom preuzimanju odgovornosti. Svoj zakon o radu smatra primjerenim, a prosvjednike naziva 'Soroševim plaćenicima'.

Podsjećamo, nedavno je u Mađarkoj vlada zatvorila Sorosevu akademiju, a njega proglasila nepoželjnom osobom zbog širenja protuvladine ideologije. Taj potez kao i ograničavanje slobode medija osudila je i Europska unija.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version