Mađarskoj prijete ozbiljne sankcije EU zbog narušavanja ljudskih prava

Autor:

  • Tea Trubić

04.09.2018.

(180410) -- BUDAPEST, April 10, 2018 (Xinhua) -- Hungarian Prime Minister Viktor Orban speaks during a press conference in Budapest, Hungary, on April 10, 2018. Viktor Orban, who won a third consecutive term at the general elections held on April 8, on Tuesday said he would set up a new government structure. (Xinhua/Attila Volgyi) - Attila Volgyi -//CHINENOUVELLE_CnynysE000010_20180411_TPPFN0A001/Credit:CHINE NOUVELLE/SIPA/1804110851, Image: 368222293, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Sipa Press
Profimedia, TEMP Sipa Press

Mađarski premijer Viktor Orbán

Sljedeći tjedan, točnije u srijedu 15. rujna, u Europskom parlamentu u Strasbourgu održat će se plenarna sjednica na kojoj će zastupnici glasati o aktivaciji članka 7 Ugovora Europske unije protiv jedne od svojih država članica – Mađarske.

Na inicijativu brojnih europskih nevladinih udruga poput Human Rights Watcha i Amnesty Internationala, zastupnici Europskog parlamenta razmotrit će sankcioniranje Mađarske zbog narušavanja ljudskih prava.

Prema predviđanjima obje strane, odluka će biti donesena tijesnom većinom.

- Europskoj uniji pripadamo s razlogom zato što kročimo istim putem, prema zajedničkoj budućnosti temeljenoj na europskim vrijednostima – stoji u otvorenom pismu kojeg su nevladine udruge uputile zastupnicima Europskog parlamenta.

- Trenutna mađarska vlada donosi zakone kojima je svoju državu udaljila s tog puta, pa je potrebno uložiti veći angažman da je se podsjeti na važnost slobode i ljudskih prava – dodano je u pismu.

Članak 7 Ugovora o Europskoj uniji predviđa mehanizam kojim se oštro sankcionira njezina članica koja svojom unutarnjom politikom počne narušavati temeljne europske vrijednosti. Od kada je članak predstavljen kao mjera za garanciju stabilnosti Europske unije, u nekoliko se prilika ozbiljno razmatralo njegovo aktiviranje. Primjerice, nakon što je oformljena austrijska vlada tvrde desnice, čije je zaštitno lice bio kontroverzan političar Jörg Haider, europski dužnosnici su htjeli pokrenuti postupak aktivacije tog članka zato što su smatrali da je politika koju je Haider provodio suprotna demokratskim vrijednostima.

Do sada proces aktivacije članka 7 bio je službeno pokrenut jedino 2017. godine protiv Poljske, nakon što je Europska komisija zaključila da je iscrpila sve raspoložive mogućnosti uspostavljanja konstruktivnog dijaloga s Varšavom. Međutim, članak nikada nije bio službeno aktiviran zato što se znalo da ga neće podržati upravo - Viktor Orbán.

Pokretanje procesa aktivacije članka 7 protiv Mađarske ostavlja barem teoretsku mogućnost da se o sankcijama protiv Mađarske i Poljske raspravlja paralelno, u kojem slučaju bi obje države bile isključene iz rasprave. No takav je scenarij malo vjerojatan s obzirom na predstojeće izbore za Europski parlament, u kojima je Europskoj pučkoj stranci potreban svaki glas kako bi osigurali pojedinačno najbolji rezultat i nominirali svojeg predsjednika Komisije. Sankcioniranje Orbana za sobom bi gotovo sigurno povlačilo i njegov razlaz s pučanima, što bi moglo presuditi njihovoj ambiciji predvođenja i novog sastava Komisije.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version