May će pokušati pitanje 'backstopa' riješiti bilateralnim sporazumom s Irskom

Autor:

20.01.2019.

Britain's Prime Minister Theresa May makes a statement following winning a confidence vote, after Parliament rejected her Brexit deal, outside 10 Downing Street in London, Britain, January 16, 2019. REUTERS/Clodagh Kilcoyne
Clodagh Kilcoyne / REUTERS

Britanska premijerka Theresa May

Britanska premijerka Theresa May pokušat će bilateralnim sporazumom s Irskom riješiti problem spornog zaštitnog mehanizma koji je zapreka prihvaćanju sporazuma o razdruživanju Britanije i Europske unije u britanskom parlamentu, prenio je list Sunday Times.

List je prenio u nedjelju da njezini suradnici smatraju kako bi dogovor s Irskom uklonio razloge protivljenja Demokratske unionističke stranke DUP, koja održava manjinsku vladu Therese May na vlasti, kao i pobunjenika u vlastitoj Konzervativnoj stranci, njezinu planu o Brexitu.

U irskom izdanju Sunday Timesa prenosi se neimenovani visoki izvor u irskoj vladi po kojemu prijedlog o bilateralnom sporazumu 'nije nešto što bismo razmatrali' a drugi visoki politički izvor kazao je da to ne bi bilo prihvatljivo Europskoj komisiji.

May je u utorak pretrpjela teški poraz u parlamentu kada su velikom većinom glasova članovi njezine stranke kao i drugi zastupnici odbacili plan o Brexitu koji je dogovorila s Bruxellesom. To je ostavilo Britaniju suočenu s mogućnošću izlaska iz Europske unije za nešto više od dva mjeseca bez ikakva dogovora.

May bi u ponedjeljak trebala objaviti koji su joj sljedeći koraci.

Mnogi konzervativci i DUP protive se zaštitnom mehanizmu na kojemu Europska unija ustrajava kao jamstvu da se neće uspostaviti tvrda granica između Irske i Sjeverne Irske. Nešto ranije u subotu irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney kazao je da Dublin "potpuno" podupire dogovor o razvodu koji je dogovoren s britanskom vladom uključujući dogovor o zaštitnom mehanizmu za granicu između dvije Irske.

Sunday Times je prenio i da će se skupina britanskih zastupnika sastati u nedjelju kako bi proučila načine na koje parlament može suspendirati Brexit oduzimajući tako britanskoj vladi kontrolu nad postupkom.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version