May na turneji po Britaniji traži potporu za Sporazum o Brexitu

Autor:

28.11.2018.

Britain's Prime Minister Theresa May tours the Royal Welsh Winter Fair at the Royal Welsh Showground in Builth Wells, Wales, Britain November 27, 2018. REUTERS/Rebecca Naden
Rebecca Naden / REUTERS

Britanska premijerka Theresa May u Walesu

Britanska premijerka Theresa May ovoga je tjedna na turneji po Ujedinjenom Kraljevstvu u potrazi za potporom Sporazuma o Brexitu, a njezin je zamjenik pritom priznao da bi ga Donji dom vjerojatno odbacio da se o njemu glasa u ovome trenutku.

May je iskoristila priliku da skeptične zastupnike parlamenta upozori da će peto gospodarstvo svijeta u slučaju odbacivanja dogovorenih uvjeta 'razvoda' napustiti Europsku uniju bez povoljnih uvjeta za Ujedinjeno Kraljevstvo, naglasivši pritom da postoji šansa da sam Brexit bude odgođen, ali i poništen.

Glasovanje o Sporazumu o Brexitu u Donjem domu britanskog parlamenta zakazano je za 11. prosinca.

- Da se danas glasa, bilo bi teško pobijediti, ali mislim da do 11. prosinca imamo vremena pokazati da bi nam bilo najbolje da prihvatimo taj sporazum - kazao je premijerkin zamjenik David Lidington.

Prema njegovim riječima, uvjerenje nekih zastupnika da bi Europska unija bila spremna ponuditi alternativni plan su 'pusti snovi'.

- Nema plana B zato što je sama Unija jasno kazala da je trenutna verzija sporazuma jedina moguća, zato što sadrži kompromisno rješenje - dodao je.

May je u utorak obišla Wales i Sjevernu Irsku, u kojoj ju je čelnica stranke DUP, koalicijskog partnera britanske premijerke, optužila da 'gubi vrijeme' na obilaske i posjete umjesto da se bori za novi sporazum u Bruxellesu.

Američki predsjednik Donald Trump je glede budućnosti anglo-američke trgovine izrazio zabrinutost, rekavši da će sporazum o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije otežati trgovinu između Washingtona i Londona, čime je stao na stranu britanskih skeptika koji taj sporazum žele blokirati.

No, britanska strana tvrdi da je trgovinski sporazum i dalje moguć i da rad na njegovoj pripremi dobro napreduje, iako bivši ministar obrane i premijerkin saveznik Michael Fallon nije u to uvjeren.

- Pribojavam se da nam taj sporazum nudi najgore od svega. Nema jamstva da će se trgovina odvijati bez problema, nemamo mogućnost smanjivati carine što nam je potrebno ako želimo zaključivati trgovinske sporazume s ostatkom svijeta - kazao je Fallon.

Za prihvaćanje sporazuma o Brexitu potreban je glas 320 od 650 zastupnika u parlamentu.