May odbila molbu za odgodu glasovanja o Brexitu

Theresa May je odbila molbe zastupnika za odgodu glasovanja o Sporazumu o Brexitu, no u četvrtak se pojavila mogućnost da Donji dom parlamenta glasuje o ostanku Sjeverne Irske u carinskoj uniji, članak sporazuma koji je poznat pod imenom 'irski backstop'.
Britanska premijerka Theresa May
 Marcos Brindicci / REUTERS

Britanska premijerka će vrlo vjerojatno biti poražena tijekom glasovanja Sporazuma o Brexitu koje će se održati 11. prosinca, a trenutno se nalazi i pod velikim pritiskom nakon što je glavni odvjetnik britanske vlade potvrdio da Ujedinjeno Kraljevstvo neće moći jednostrano napustiti 'irski backstop'.

Sir Graham Brady, predsjedavajući Odborom 1922 torijevaca, u četvrtak je novinarima izjavio da ako May ne bude jasnija u prijedlogu 'irskog backstopa' bi glasovanje o Sporazumu trebalo odgoditi. Suradnici Therese May priznaju da će sljedeći tjedan najvjerojatnije doživjeti poraz pri glasovanju Sporazuma o Brexitu, smatraju da će omjer glasovanja u konačnici najviše utjecati na određivanje njezinog sljedećeg koraka.

Izvori iz vlade vjeruju da bi više od 100 glasova protiv doveli do pada vlade.

U slučaju da Sporazum o Brexitu bude odbijen, oporbeni laburisti priopćili su da će odmah zatražiti pokretanje postupka glasovanja o povjerenju vlade Therese May. Glasovanje može biti odgođeno samo ako se pokrene postupak za njegovu odgodu, pa trenutno nije moguće predvidjeti hoće li zastupnici biti voljni prolaziti kroz tu proceduralnu zavrzlamu.

Ranije ovog mjeseca, May je za BBC izjavila da ‘je razmatrala pitanje uloge parlamenta u odluci’ između produženja 21 mjesečnog prijelaznog razdoblja i ulaska u ‘backstop’.

Međutim, još uvijek nije jasno hoće li premijerka zastupnicima ponuditi mogućnost neovisnog glasovanja o 'backstopu'. Tu zbrku dodatno komplicira činjenica da je ovoga tjedna Europsku sud pravde predstavio mogućnost da Ujedinjeno Kraljevstvo može jednostrano opozvati aktivaciju članka 50.

Zastupnik torijevaca Geoffrey Cox je May poslao pismo kojim ju je upozorio da 'Sjeverna Irska zbog regulatornih razloga tretira Veliku Britaniju kao treću zemlju' pri uvozu svih britanskih proizvoda u Sjevernu Irsku. Problem je izazvalo ljutu reakciju Demokratske unionističke stranke (DUP), čiji je zastupnik Sammy Wilson optužio May za 'slamanje obećanja'.

Britanska je vlada nevoljko objavila pismo, nakon što je prvo zastupnike proglasila krivima za nepoštivanje parlamenta. Ministri i dalje smatraju da su jedine alternative Sporazumu o Brexitu, 'tvrdi Brexit' , tj. napuštanje Europske unije bez dogovorenih uvjeta ili odustajanje od Brexita.

- Ne vjerujem da možemo priuštiti ekonomske troškove 'tvrdog Brexita' – rekao je kancelar Philip Hammond parlamentarcima, dodajući da ne vjeruje da će Ujedinjeno Kraljevstvo moći snositi cijenu koju će pretrpjeti društvo zbog ignoriranja rezultata referenduma iz 2016. godine.

Ovaj članak je u cijelosti preuzet s Euractiv.com i preveden na hrvatski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:35