Michel Barnier: Nudimo Britaniji ambiciozan trgovinski sporazum, ali uz pošteno tržišno natjecanje i bez nelojalne konkurencije

U petak je otkucao posljednji trenutak Ujedinjenog Kraljevstva u Europskoj uniji. No, kao što su mnogi najavili: ''Brexit je tek započeo". Danas je Europska komisija iznijela prvi dokument koji izjašnjava smjernice budućih odnosa dviju država i sporazum o trgovini.
Glavni pregovarač za Brexit Michel Barnier
 Francisco Seco / AFP

No, to je ono što Bruxelles želi i pitanje je hoće li britanski premijer Boris Johnson to prihvatiti. Trenutno on sigurno tvrdi da neće prihvatiti ništa što njemu ne odgovara, te da je spreman na ''kanadski stil trgovinskog sporazuma s EU''.

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen je izjavila da će pregovori biti ''teški, pravedni i brzi'', ali što je Ujedinjeno Kraljevstvo bliže bloku, to će se više morati pridržavati njegovih zajedničkih pravila.

Prijedlog Komisije temelji na postojećim smjernicama i zaključcima Europskog vijeća, kao i na političkoj deklaraciji dogovorenoj između EU-a i Ujedinjenog Kraljevstva u listopadu 2019. godine.

Michel Barnier, glavni pregovarač Europske komisije, rekao je: "Pregovarat ćemo u dobroj vjeri. Komisija će nastaviti blisko surađivati ​s Europskim parlamentom i Vijećem. Naš zadatak će biti braniti i unapređivati ​​interese naših građana i naše Unije, dok pokušavamo pronaći rješenja koja poštuju izbore u Ujedinjenoj Kraljevini "

"Europska unija spremna je s Velikom Britanijom sklopiti vrlo ambiciozan sporazum o trgovini, bez carina i kvota, ali uvjet za to je otvoreno i pošteno tržišno natjecanje bez nelojalne konkurencije, rekao je Barnier.

"Što više Velika Britanija bude bliže europskim standardima, to će imati bolji pristup europskom jedinstvenom tržištu, ali ništa nije besplatno", ističe Barnier.

Jedno od težih pitanja bit će dogovor o ribarstvu, koji su i London i Bruxelles obećali dogovoriti do srpnja. Barnier ističe da je potrebno osigurati recipročan pristup teritorijalnom vodama jedne i druge strane. No, Johnoson je tu oštro odgovovorio, kako je objavio Euractiv.hr.

- Jako tužan trenutak ali i prilika za novi početak i izgradnju novih odnosa'– rekao je Barnier tijekom tiskovne konferencije opisujući trenutak Brexita. 31.prosinca 2019, godine Ujedinjena Kraljevina će napustiti jedinstveno tržište i Carinsku uniju. Između ostalog to znači to je odabir Ujedinjene Kraljevine zbog čega neće moći koristiti neka prava EU poput slobodno kretanje ljudi ili sistem zajedničkog pravosuđa.

Ključne stavke prijedloga sporazuma Europske unije uključuju.

Područja zajedničkog djelovanja

Ujedinjena Kraljevina će morati poštivati vrijednosti Unije koja se odnose na ljudska prava, demokraciju, vladavinu zakona, neširenje oružja za masovno uništenje, borbu protiv terorizma, klimatskih promjena etc. Obje se strane moraju založiti za očuvane visoke razine zaštite osobnih podataka.

Sporazum podrazumijeva nastavak suradnje Ujedinjene Kraljevine s Unijom i Europskom zajednicom za Atomsku Energiju - Euroatom – što znači da će Velika Britanija nastaviti sudjelovati financijski kao partner u programima na području znanosti, inovacija, obrambene sposobnosti, civilne zaštite i svemira i drugih relevantnih područja u interesu Europske unije.

Ekonomski dio

- Spremni smo ponuditi jako ambiciozan trgovinski sporazum kao središnji stup naših odnosa koji uključuje 'nulte carine, nulte kvote na sva dobra koja ulaze na jedinstveno tržište EU – rekao je Barnier

Taj ambiciozni trgovinski sporazum podrazumijeva širu sektorsku suradnju u interesu Unije te u skladu s pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO). Trgovinski sporazum trebao bi uključiti poseban dio o ribarstvu. Sporazum koji će olakšati trgovinu i ulaganja između stranaka poštujući jedinstveno tržište Unije, i pravila EU o tržišnom natjecanju, socijalnoj zaštiti, okolišu uključivat će i digitalnu trgovinu i intelektualno vlasništvo.

- Spremni smo ponuditi sve, iako znamo da će postojati snažno natjecajne između Ujedinjene Kraljevine, našeg susjeda i EU u budućnosti. Natjecanje je važno no zbog ekonomske zavisnosti i bliskosti dviju zemalja naš prijedlog ima dva uvjeta – dodao je Barnier. Prvi uvjet je da natjecanje ostane pravedno i otvoreno. Bescarinski trgovinski sporazum bez kvota bit će nemoguć ako Velika Britanija inzistira na odstupanju od EU visokih standarda. Drugo, on će morati poštivati dogovor o ribarstvu.

Odredbe o ribarstvu trebale bi se nadograditi na postojeće uvjete uzajamnog pristupa, udjela kvota te se toga zahtijeva stalni i recipročni pristup Europske Unije vodama Ujedinjene Kraljevine, odnosno da se plovilima Ujedinjene Kraljevine dopusti jednak pristupa vodama EU. Prijedlogom je predviđen i pojednostavnjen postupak odobravanja ribarenja u vodama EU-a za plovila Ujedinjene Kraljevine i u vodama Ujedinjene Kraljevine za plovila EU-a, ako im Ujedinjena Kraljevina odobri pristup.

- Čak i ako postignemo ambiciozni sporazum to neće biti 'busines as usual' – imat ćemo dva različita tržišta, a ne jedno jedinstveno - rekao je Barnier.

European Commission Chief Negociator Michel Barnier (L) and President of the European Commission Ursula von der Leyen look on during a plenary session in Brussels on January 29, 2020, as Brexit Day is to be set in stone when the European Parliament casts a vote ratifying the terms of Britain's divorce deal from the EU. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)
Kenzo TRIBOUILLARD / AFP
Glavni pregovarač za Brexit Michel Barnier i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen

Partnerstvo dviju zemalja trebalo bi imati za cilj stvaranje područja slobodne trgovine osiguravajući ukidanje carina i naknada, količinskih ograničenja za sve sektore te očuvanje regulacija

Međutim, EU je toj liniji ''nula carina'' dodala "nula dampinga", ističući da želi ravnopravne uvjete. Ako Britanija želi sveobuhvatni ugovor, EU želi neku vrstu regulatorne konvergencije. To znači da će se standardi i pravila EU o dobrima morati poštivati u svim pogledima i na svim razinama.

- Dobra koja ulaze u EU bit će podvrgnuta regulatornim provjeravama – rekao je Barnier, dodajući da ''Ujedinjena Kraljevina mora sada odlučiti želi li zadržati standarde Unije ili će se odmaknuti od njih'''.

U okviru Carinskog zakona Unije, predviđeno partnerstvo bi trebalo za cilj imaju optimizirati carinske postupke, nadzor i kontrolu te olakšati legalnu trgovinu korištenjem raspoloživih olakšavajućih aranžmana i tehnologija, osiguravajući da carinske vlasti mogu poduzeti učinkovite mjere na granicama za provođenje legitimnih javnih politika i zaštitu financijskih interesa, uključujući učinkovito provođenje prava intelektualnog vlasništva od strane carinske vlasti na svu robu pod carinskim nadzorom.

Područje sigurnosti

- Borba protiv terorizma i organiziranog kriminala i sigurnost kibernetičkog prostora zahtijeva blisku suradnju na duge staze – rekao je Barnier objasnivši da je to bitno kako bi dvije države mogle garantirati unutarnju i vanjsku sigurnost građana.

EU želi ostvariti okvir za razmjenu podataka i policijsku i sigurnosnu suradnju koja će morati poštivati tri uvjeta. Prvo, Ujedinjena Kraljevina će morati obvezati na poštivanje Europske konvencije o ljudskim pravima. Drugo, britanska vlada će morati uspostaviti adekvatni okvir i standarde za zaštitu podataka jer je to nešto čemu će i Europski parlament davati puno pažnje u budućnosti. Treće, bilo koja kooperacija mora biti dio efektivnog mehanizma za rješavanje sporova, zbog čega bi Europski sud pravde trebao nastaviti obavljati svoju funkciju.

EU traži kooperaciju u vanjskoj politici i obrani, na čemu će nastaviti raditi s Josepom Borrellom, Visokim predstavnikom za vanjsku politiku. Za to će biti potrebni mehanizmi razmjene informacija, kooperacije i dijaloga koja bi trebala poštivati gospodarstvo i suverenost EU i Ujedinjene Kraljevine.

Napomenimo, trenutni prijedlog samo je početak pregovora koji će se morati završiti u 11 mjeseci , što se trenutno čini kao nemoguća misija, a upravo su financijske, odredbe o sigurnosti i ribarstvu neka od glavnih područja spoticanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:25