Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman: "Hrvatska podržava multilateralizam iako nije savršen"

Autor:

16.06.2020.

Zagreb, 140520.
Nacionalna i sveucilisna knjiznica.
Sjednica Vlade RH odrzava se u NSK. Na fotografiji: Gordan Grlic Radman. Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

Gordan Grlić Radman

Hrvatska je u ponedjeljak podržala multilateralizam jer donosi "stabilnost, predvidivost i pravednost" u razgovoru šefova europskih diplomacija s američkim kolegom Mikeom Pompeom.

Američki predsjednik Donald Trump izvukao je SAD iz niza globalnih sporazuma, od Pariškog klimatskog pakta do iranskog nukelarnog sporazuma. Također je obustavio odnose sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, smatrajući da tu organizaciju kontrolira Kina.

Europski ministri vanjskih poslova su o odnosima s Kinom, stanju na Bliskom istoku i transatlantskim odnosima  videovezom razgovarali s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom.

"Za Hrvatsku je važno pitanje multilateralizma iz kojeg proizlazi stabilnost, predvidivost i pravednost što je vrlo važno za države i narode", izjavio je novinarima hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Ne navodeći izrijekom nijednu, dodao je da djelovanje brojnih međunarodnih organizacija nije savršeno, no drži da bi bez njih svijet bio nestabilniji

"Transatlantska suradnja donosi brojne prednosti koje nadilaze razlike u pogledima na pojedina pitanja jedne i druge strane Atlantika", istaknuo je šef diplomacije Hrvatske koja do kraja lipnja predsjeda EU-om.

Radman je istaknuo značaj postizanja rješenja bliskoistočnog pitanja i važnost otvorenog diplomatskog kanala sa SAD-om u tome procesu.

Govoreći o zapadnom Balkanu, rekao je da bi EU i SAD trebali zauzeti jedinstveni stav potpore prema provedbi potrebnih reformi u državama jugoistočne Europe, ali i prema vrednovanju tih napora, odnosno postignutih uspjeha.