Ministri za koheziju razgovarali o novim mjerama EK-a

Ministri zemalja EU-a zaduženi za kohezijsku politiku održali su u petak videokonferenciju kako bi razmijenili mišljenje o novom paketu mjera EK-a  u okviru kohezijske politike pod nazivom Investicijska inicijativa kao odgovor na Covid-19.
Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić
 Boris Kovacev / CROPIX

Virtualni sastanak pokrenut je na inicijativu hrvatskog ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marka Pavića.

"Dogovorili smo se da ćemo zajedničkim nastojanjima prema Europskoj komisiji apelirati da se što više preostalih sredstva koja imamo na raspolaganju iz europskih strukturnih i investicijskih fondova usmjeri na zdravstvo, poduzetništvo, očuvanje radnih mjesta i likvidnost te da ona budu dostupna na što fleksibilniji način i u najkraćem mogućem roku. Snaga zajednički koordiniranih aktivnosti pomoći će nam da se lakše nosimo s učincima koje će ova kriza imati na naša društva", rekao je, prema priopćenju hrvatskog predsjedništva Vijećem EU-a, ministar Pavić.

Europska komisija je predložila, a Europski parlament u četvrtak navečer izglasao investicijsku inicijativu kao odgovor na Covid 19.

Inicijativa obuhvaća paket specifičnih mjera koje za cilj imaju pomoći i očuvati gospodarstva, kompanije i radna mjesta u članicama Unije, mobilizirajući sredstva europskih strukturnih i investicijskih fondova koja su već na raspolaganju državama članicama kako bi se ublažile negativne posljedice pandemije koronavirusa.

Ministri su se složili da ta sredstva trebaju biti dostupna na što jednostavniji način s najmanje dodatnih administrativnih zahtjeva te što prije.

Investicijska inicijativa teška je oko 37 milijardi eura, od čega je za Hrvatsku namijenjeno 1,158 milijardi eura.

Riječ je o neiskorištenim sredstvima koja su zemljama članicama dodijeljena za pretfinanciranje projekata iz strukturnih fondova.

Povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira, koja je sudjelovala na videokonferenciji, najavila je da će Komisija izići i s novim mjerama nakon konzultacija s državama članicama.

"Europska komisija odmah je predložila neke prilagodbe u kohezijskoj politici kako bi pružila potporu zemljama članicama i njezinim građanima. Ove prilagodbe omogućit će da se sredstva preusmjere na zdravstvo, malo i srednje poduzetništvo i radnike. Već smo u kontaktu sa zemljama članicama kako bi iskoristile ove mogućnosti. Prema odgovorima koje ćemo od njih dobiti aktivno ćemo raditi na novim neophodnim mjerama", rekla je Ferreira.

Ona je također istaknula da ova kriza ukazuje na nužnost dogovora o višegodišnjem proračunu Europske unije za sljedeće sedmogodišnje razdoblje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:57