Mjere pripravnosti za slučaj Brexita bez dogovora: Konačni poziv Komisije svim građanima i poduzećima u EU-u da se pripreme

Europska komisija je danas u svojoj šestoj Komunikaciji o pripravnosti za Brexit ponovno pozvala sve dionike u 27 država članica EU da se pripreme za izlazak bez dogovora, stoji u priopćenju Komisije.

Dijeli nas još samo osam tjedana do 31.listopada 2019. kada bi Ujedinjena Kraljevina trebala izaći iz Europske unije, a izgled za Brexit bez sporazuma je i dalje vrlo moguć scenarij.

Komisijin detaljan kontrolni popis omogućava poduzećima koja trguju s Ujedinjenom Kraljevinom završne pripreme. Da bi se poremećaji u trgovini sveli na najmanju moguću mjeru, svi sudionici u lancima opskrbe koji uključuju Ujedinjenu Kraljevinu, bez obzira na to gdje im je sjedište, trebali bi biti svjesni svojih odgovornosti i potrebnih formalnosti u prekograničnoj trgovini.

Prilagodbe su predložene u tri glavna područja: prometu (cestovnom prijevozu tereta i putnika i zračnom), ribolovnim aktivnostima i proračunu EU. Komisija je danas predložila proširenje pristupa iz Uredbe o mjerama za izvanredne situacije u vezi s proračunom za 2019. To znači da će Ujedinjena Kraljevina i korisnici iz Ujedinjene Kraljevine i dalje moći sudjelovati u programima koji se financiraju iz proračuna EU-a i primati financijska sredstva do kraja 2020. ako Ujedinjena Kraljevina prihvati i ispuni uvjete već utvrđene u Uredbi o mjerama za izvanredne situacije u vezi s proračunom za 2019., ako uplati svoje doprinose u proračun za 2020. i omogući provedbu propisanih revizija i kontrola.

Konačno, Komisija je predložila da Fond solidarnosti EU-a i Europski fond za prilagodbu globalizaciji budu dostupni za potporu poduzećima, radnicima i državama članicama na koje će izlazak bez dogovora najviše utjecati. U sektoru poljoprivrede, poljoprivrednicima će biti dostupni svi postojeći instrumenti tržišne potpore i izravne financijske potpore kako bi se ublažio najštetniji učinak na poljoprivredno-prehrambena tržišta. Za neposredniju potporu, na primjer manjim poduzećima s velikom izloženošću Ujedinjenoj Kraljevini, u propisima EU-a o državnim potporama nude se fleksibilna rješenja za nacionalne mjere potpore.

Komisija podsjeća da su svi dionici odgovorni za pripremu za sve moguće scenarije. S obzirom na to da je izlazak bez dogovora i dalje moguć ishod.

Detaljan popis prilagodbi možete pregledati ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:31