Moscovici Italiju upozorio da u prijedlogu novog proračuna krši europske propise

Autor:

28.09.2018.

, Image: 375797948, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Povjerenik Europske komisije Pierre Moscovici

Povjerenik Europske komisije za gospodarstvo u petak je upozorio da proračun kojeg je predložila nova talijanska vlada nije usklađen s propisima Europske unije.

Vladajuće stranke Pokret 5 zvjezdica i Liga usuglasili su se u četvrtak oko novog proračunskog manjka za iduću godinu koji će iznositi 2,4 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Čelnici dviju stranaka Luigi Di Maio i Matteo Salvini nadglasali su ministra gospodarstva Giovannija Triju, koji je zagovarao niži proračunski deficit kako bi se smanjio javni dug Italije u skladu s propisima Europske unije.

- Proračun... u svom sadašnjem obliku izgleda da je izvan parametara naših propisa - kazao je Pierre Moscovici za francuski radio RMC.

- Tim je proračunom Italija, koja ima javni dug od 132 posto BDP-a, izabrala ekspanziju i (gospodarske) poticaje - dodao je.

Prema Paktu o stabilnosti i rastu, zemlje eurozone trebaju održavati proračunske deficite ispod tri posto BDP-a i ograničiti državni dug u visini najviše 60 posto BDP-a. Također su obvezne svake godine smanjivati prekomjerni dug.

Komisija je u svibanjskim preporukama za zemlje članice procijenila da će talijanski deficit ove godine pasti na 1,7 posto BDP-a, s prošlogodišnjih 2,3 posto. Za iduću godinu prognozirali su da će se zadržati na toj razini.

Prethodna je talijanska vlada u proljeće u programu za stabilnost predvidjela deficit od 1,6 posto BDP-a u ovoj godini, koji je u 2019. trebao biti prepolovljen.

Moscovici je danas poručio da će smjesta započeti razgovore s talijanskom vladom, koja je dužna do 15. listopada dostaviti prijedlog proračuna Bruxellesu radi odobrenja.

Europska komisija mora odlučiti o daljnjim koracima do 30. studenoga.

- Nije nam u interesu kriza između Komisije i Italije, nikome to nije u interesu, zato što je Italija važna država eurozone - rekao je Moscovici.

- No u interesu nam nije niti da Italija ne poštuje pravila i ne smanji javni dug, koji je i dalje eksplozivan - istaknuo je europski povjerenik gospodarstva u razgovoru za francuski radio.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version