NEWSLETTER 'Glavni gradovi': Barnier želi biti 'koristan' budućoj Europskoj komisiji

Dnevni newsletter naziva 'Glavni gradovi' donosi vam najnovije vijesti iz 13 europskih gradova putem terenskog izvještavanja mreže portala Euractiv.com. Na linku možete vidjeti englesku verziju.
 Patrick Seeger / EPA/Euractiv.com
ZAGREB

Michel Barnier, glavni pregovarač Europske unije za Brexit, izjavio je kako u potpunosti podržava Manfreda Webera kao vodećeg kandidata Europske pučke stranke (EPP) za predsjedanje Europskom komisijom, ali istovremeno želi biti "koristan" u sljedećem izvršnom tijelu EU.

Barnier je 8. svibnja bio u radnom posjetu u Zagrebu, gdje se sastao s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem. Obojica su sudjelovali u Dijalogu s građanima o 'Budućnosti Europe'.

Na pitanje Euractivove novinarke Tee Trubić o njegovoj ulozi u sljedećem izvršnom tijelu Europske unije, Barnier je nervozno rekao da 'bi i sljedećoj Europskoj komisiji želio biti koristan', ali je pritom naglasio da se ne nalazi u kampanji.

Činjenica je da njegovo ime posljednjih tjedana kruži po briselskim hodnicima u kontekstu nasljednika Jean-Claudea Junckera na čelu Europske komisije. Osobito se profilirao kao lider nakon što je u ime Europske unije zauzeo čvrsti stav prema Ujedinjenoj Kraljevini. Osim toga, socijalisti i liberali otvoreno se protive kandidaturi Manfreda Webera, a obje političke skupine bit će ključne za formiranje većine u sljedećem parlamentu EU.

Prema riječima Željka Trkanjeca, glavnog urednika portala Euractiv.hr, Barnier bi mogao biti prihvatljiv i francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu.

U govoru kojeg je u utorak održao u Münchenu, Barnier je bio u potpunosti fokusiran na Brexit, ali se potom prebacio na četiri prioriteta ključna za budućnost Europske unije; novi 'zeleni' sporazum, migracija, gospodarstvo, osobito suočavajući se s tehnološkim preokretima te obranu i sigurnost.

- Ako djelujemo sami, nećemo biti za stolom i definitivno ćemo postati pasivni promatrači naše budućnosti, naše vlastite sudbine. A ja se ne bavim politikom da budem gledatelj, zar ne? Naprosto, moramo biti glumci - izjavio je Barnier. (Željko Trkanjec, Euractiv.hr)

BERLIN

Zadovoljstvo: U autorskom članku objavljenom u njemačkom dnevniku Handelsblatt, čelnik njemačkih foruma mladih njemačkih socijaldemokrata Kevin Kühnert izjavio je da je zadovoljan reakcijom koju je izazvala njegova izjava da bi njemačke kompanije poput BMW-a trebale biti kolektivizirane.

- Moje su izjave izazvale mnogo kontroverze i osude, a upravo bi tako trebalo biti. Kontroverze znaju biti vrlo produktivne, osobito onda kada su usmjerene pronalasku konstruktivnog rješenja – napisao je Kühnert, dodavši da ponekad oštre reakcije mogu pokazati da su izgubljene fundamentalne ekonomske vrijednosti društva.

Istok i dalje zaostaje: U pismu namijenjenom kancelarki Angeli Merkel, konzervativni zastupnici njemačkog Bundestaga iz Istočne Njemačke upozorili su političku strukturu u Berlinu da još uvijek postoje velike razlike u razvijenosti. Apelirali su pritom na formiranje privremenih ekonomskih zona u središnjoj Njemačkoj kojima bi se kompenzirali gubici nakon što se odustane od korištenja ugljena. U suprotnom, upozoravaju, te će regije još više zaostajati u razvoju za ostatkom Zapadne Njemačke. (Claire Stam, Euractiv.de)

BRUXELLES

#Belgijskavojska: Vojna oprema koja se proizvodi u Belgiji izvozi se u države koje su optužene za ratne zločine, tvrdi istraživanje koje je organizirao dnevnik Le Soir, Knack i VRT.

Istraživanje pokazuje da je oružje prodano Saudijskoj Arabiji bili korišteno u sukobu s Jemenom, a da je lako naoružanje isporučeno Bahreinu korišteno za gušenje mirovnih prosvjeda u proljeću 2011. godine, dok je oružje isporučeno Meksiku došlo u ruke narko kartelu. Belgijska podružnica međunarodne nevladine udruge Amnesty International želi to pitanje postaviti u aktualnom prijepodnevu parlamenta. (Alexandra Brzozowski, Euractiv.com)

PARIZ

Republikancima raste popularnost: Francuski demokršćani Les Républicains (EPP) kampanju za Europski parlament započeli su loše, ali najnovije predizborne ankete dokazuju da postoji razloga za optimizam Bellamyjeve liste; trenutno mogu očekivati oko 15 posto glasova, a samo dva mjeseca prije očekivali su 12 posto.

Stranka vrši pritisak na svoje članove da ne daju podršku konkurentima s Macronove liste Renaissance, čime ta stranka gubi podršku desnoga centra. (Euractiv.fr)

MADRID

Portugalski način: Španjolski ministar vanjskih poslova Josep Borrell izjavio je da 'nije ključno' da se formira koalicijska vlada između socijalista (PSOE, S&D) i lijevih populista Unidas-Podemos dokle god se obje stranke slažu oko programa vlade, javlja Euractivov medijski partner EFE.

U intervjuu s javnom televizijom TVE, Borrell je izjavio da nije 'nemoguće' formirati koalicijsku vladu nalik onoj portugalskoj. U tom bi slučaju na čelu izvršne vlasti Španjolske bili samo socijalisti, ali uz parlamentarnu podršku Unidas-Podemos. (EuroEFE.Euractiv.es)

RIM

Otpušten zamjenik ministra: Talijanski premijer Giuseppe Conte razriješio je dužnosti zamjenika ministra prometa Armanda Sirija protiv kojeg je podignuta optužnica zbog sumnje na primanje mita. Siri obnaša funkciju savjetnika za gospodarska pitanja ministru unutarnjih poslova Matteu Salviniju, što je zamalo dovelo do još jedne krize u koalicijskoj vladi talijanskih populista. (Gerardo Fortuna, Euractiv.com)

ATENA

Tsipras u Rumunjskoj: U suradnji s predsjednikom Cipra Nikosom Anastasiadesom, grčki premijer Alexis Tsipras mogao bi staviti pitanje turske intervencije na Cipru na dnevni red summita Europskog vijeća koji će se održati u rumunjskom gradu Sibiu. 'Europska unija će samo unaprijediti svoju ulogu na međunarodnoj sceni ako pruži dodatnu podršku suverenitetu svoju država članica' izjavio je izvor iz grčke vlade (Sarantis Michalopoulos, Euractiv.com)

Novinske agencije i 'lažne vijesti': Grčka novinska agencija ANA i susjedna agencija Sjeverne Makedonije (MIA) potpisale su sporazum o suradnji čiji će cilj biti zaustaviti širenje lažnih vijesti i približiti suprotstavljene narode. (Euractivov partner AMNA)

VARŠAVA

Gruzija u Poljskoj: Gruzijska predsjednica Salome Zurabishvili posjetila je Poljsku, a fokus njezina državničkog posjeta bila je budućnost Kavkaza u euroatlantskim integracijama, koja prema njoj najviše ovisi o unutarnjim reformama i političkoj volji Zapada. Poljski predsjednik Andrzej Duda ju je uvjerio da je Varšava spremna pomoći Gruziji na njezinom putu prema članstvu u Europskoj uniji i NATO-u. (Łukasz Gadzała, Euractiv.pl)

BRATISLAVA

Nedovršena pobjeda: Slovačka je proslavila 74. godišnjicu završetka Drugog svjetskog rata. Taj dan je državni praznik u Slovačkoj, a slavi se kao 'Dan pobjede nad fašizmom'. Novo istraživanje javnog mnijenja kojeg je provela agencija AKO smatra da je neofašistička stranka Kotleba-L'SNS dobiva na popularnosti i s 14 posto potpore postaje drugom političkom snagom u toj državi. (Zuzana Gabrižová, Euractiv.sk)

PRAG

Fondovi EU su prioritet: Uoči summita u rumunjskom gradu Sibiu, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk susreo se s češkim premijerom Andrejem Babišom kako bi raspravili o prioritetima budućnosti Europske unije. Babiš, koji se i sam nalazi u istražnom postupku zbog sumnje na zloupotrebu fondova EU, istaknuo je da bi se državama članicama trebala omogućiti veća kontrola oko korištenja EU fondova. (Aneta Zachová, Euractiv.cz)

SOFIJA

Kontroverzan zakon o samoobrani: Bugarski parlament je usvojio, tijekom prvog čitanja, kontroverzan zakonski prijedlog inicijative 'Ujedinjeni domoljubi', kojima bi se legalizirala ubojstva u okolnostima koja bi se mogla protumačiti kao samoobrana.

Ujedinjeni domoljubi su koalicijski partner bugarskih demokršćana GERB (EPP), na čijem je čelu premijer Bojko Borisov. Zakon je usvojen jednoglasno, a na glasanju nisu prisustvovali samo zastupnici socijaldemokrata i etničke manjine. Nevladine udruge i aktivističke grupacije kritizirale su sadržaj zakonskog prijedloga. Posljednja faza usvajanja zakona održat će se nakon izbora za Europski parlament. (Georgi Gotev, Euractiv.com)

Povlastice jedinstvenog tržišta EU: Bugarski građani godišnje zarađuju 193 eura više zahvaljujući jedinstvenom tržištu Europske unije, tvrdi istraživanje kojeg je provela Zaklada Bertelsmann. (Euractivov medijski partner Dnevnik.bg)

BUKUREŠT

Smanjen porez na organsku hranu: Ministarstvo financija je predložilo smanjenje stope poreza na tradicionalnu i organsku hranu na 5 posto, kako bi se građane potaknulo da se zdravije hrane. Rumunjska trenutno predviđa porez od 9 posto na sve prehrambene proizvode, dok je stopa PDV-a 19 posto. (Euractiv.ro)

BEOGRAD

Pritisak na Srbiju: Veleposlanici NATO-ve 'petorke (SAD, Ujedinjena Kraljevina, Francuska, Italija i Njemačka), kao i predstavnik EU zastupništva u Srbiji, apeliraju na srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da uloži veći napor u rješavanju problema u regiji. (Beta-Euractiv.rs)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:25