NEWSLETTER 'Glavni gradovi': Berlusconi želi da EPP koalira s desnim populistima kako bi se suprotstavili ljevici

Dnevni newsletter naziva 'Glavni gradovi' donosi vam najnovije vijesti iz 13 europskih gradova putem terenskog izvještavanja mreže portala Euractiv.com. Na linku možete vidjeti englesku verziju.
 Euractiv.com
RIM

Europska pučka stranka (EPP), najveća politička grupacija u Europskom parlamentu kojoj pripadaju HDZ i HSS, treba odustati od ideje ulaska u koaliciju sa socijaldemokratima, kako bi oformila veliku koaliciju 'demokratske desnice' u čijim redovima bi bili svi demokršćani i desni populisti, tvrdi bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi.

- Moramo zaštititi desni centar tako da ga udaljimo od ljevice – izjavio je kontroverzni političar na stranačkoj konvenciji Forza Italije ovaj vikend. Za Berlusconija, koji će biti na listi za europarlamentarne izbore, Europska pučka stranka mora educirati i preobratiti populiste, kako bi zajedno mogli promijeniti Europu na bolje.

Forza Italia se i sama suočava s padom rejtinga zbog nezaustavljivog rasta popularnosti Salvinijeve Lege, koja na lokalnoj razini surađuje s Berlusconijevom strankom, dok je na razini države u koaliciji s protusistemskom strankom PoKret 5 Zvjezdica. (Gerardo Fortuna, Euractiv.com)

BRATISLAVA

Zuzana Čaputová prva predsjednica Slovačke: Osvojila je 58,4 posto glasova u drugom krugu izbora ove subote, a njezin protukandidat, potpredsjednik Europske komisije Maroš Šefčovič, osvojio je 41,6 posto. Izlaznost je 41,8 posto, što je najniža izlaznost za drugi krug predsjedničkih izbora do sada.

Čaputová je proeuropski orijentirana liberalka, a na naslovnice brojnih europskih medija dospjela je zbog čvrstog zagovaranja progresivnih ideja, koji su u potpunoj suprotnosti s ostalim političarima Višegradske skupine čija popularnost raste poput mađarskog Viktora Orbana i češkog Miloša Zemana.

Maroš Šefčovič u ponedjeljak će se vratiti na svoje radno mjesto u Bruxellesu, a već je izjavio da bi volio biti nominiran za još jedan mandat u Europskoj komisiji. U međuvremenu, Andrej Kiska, predsjednik na odlasku i najpopularniji političar u državi, navodno priprema novu stranku desnoga centra s kojom bi mogao osvojiti više od 40 posto podrške građana. (Zuzana Gabrižová, Euractiv.sk)

BERLIN

Vijeće sigurnosti UN-a: Prvi put u sedam godina, Njemačka će predsjedati Vijećem sigurnosti UN-a. Njihov mandat službeno će započeti 1. travnja, a trajat će mjesec dana. Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas u New Yorku je preuzeo predsjedanje od svog francuskog kolege Jean-Yvesa Le Driana, a dogovorili su i periode buduće suradnje koje su nazvali 'duplim predsjedanjem'.

Proeuropska kampanja CSU: Konzervativni čelnik stranke CSU Markus Söder i spitzenkandidat Manfred Weber definirali su smjer te bavarske stranke kao proeuropski, čime su se pozicionirali daleko od populista i nacionalista. Na stranačkoj konvenciji u Nurembergu 30. ožujka, članovi stranke su jednoglasno usvojili izborni program. (Claire Stam, Euractiv.de)

PARIZ

Prvi sastanak LREM: Kampanja za europarlamentarne izbore stranke LREM na čijem čelu se nalazi predsjednik Emmanuel Macron službeno je započela ovaj vikend, na stranačkoj konvenciji koja se održala u okolici Pariza i na kojoj je prisustvovalo 3.000 članova stranke. Nositeljica liste je Nathalie Loiseau, bivša ministrica europskih poslova, a uz nju se nalaze brojna poznata imena poput ekologa Pascala Canfina i Pascala Duranta. Njihov odabir za kandidate govori u prilog činjenici da Macron želi stranački program približiti zelenoj politici. (Euractiv.fr)

MADRID

Španjolska ekonomija i dalje raste: Unatoč usporavanju svjetske ekonomije, španjolski BDP i dalje raste prema nešto sporijoj stopi. Projekcije Španjolske narodne banke predviđaju da će ove godine porasti stopom 2,2 posto, sljedeće godine 1,9 posto te 2021. godine 1,7 posto.

Banka predviđa smanjenje javnog duga, za kojeg se vjeruje da će se smanjiti s 2,7 posto na 2,5 posto BDP-a već ove godine. Međutim, banka upozorava da će vlada koja će biti izabrana na izborima 28. travnja morati pripremiti javne financije za potencijalnu recesiju, s obzirom na neizvjesnost koja vlada oko budućeg ekonomskog programa države. (Euractiv.es)

BRUSSELS

Ulicama Bruxellesa marširalo je gotovo 8,000 ljudi u trećem prosvjedu protiv klimatskih promjena. Prosvjed je bio organiziran samo nekoliko dana nakon što je belgijski parlament odbacio reviziju Članka 7 Ustava, kojim bi se omogućio ambiciozniji program za klimatske promjene. Nekolicina 'žutih prsluka' sudjelovala je u prosvjedu, uzurpirajući njegov tijek. (Alexandra Brzozowski, Euractiv.com)

LONDON

Problemi Therese May tek dolaze: Ministrica vanjskih poslova u sjeni Emily Thornberry u nedjelju je rekla da je Donji dom sve bliže odluci izglasavanja nepovjerenja njezinoj vladi. U tom bi slučaju bili raspisani prijevremeni izbori.

U međuvremenu, ministar pravosuđa David Gauke ove nedjelje je izjavio da ne vjeruje kako bi prijevremeni izbori unaprijedili pat poziciju koja je nastala zbog Brexita. Sljedeći krug odlučujućeg glasanja održat će se u ponedjeljak, a njime bi se trebale iskristalizirati opcije Ujedinjene Kraljevine. Zaključni set glasanja mogao bi se održati već u srijedu.

Europsko vijeće održati će izvanredni summit 10. travnja, a trenutno je najizglednije da će London tražiti još jednu odgodu termina Brexita; nakon 12. travnja. (Samuel Stolton, Euractiv.com)

VARŠAVA

Vlada udara na oporbu zbog zakona EU o autorskim pravima: Vladajuća desničarska stranka Pravo i pravda (PiS,ECR) pokrenula je novu video kampanju optužujući oporbenu Građansku platformu (PO,EPP) za izdaju zemlje jer je glasala za direktivu o autorskim pravima EU. Video prikazuje članove EP-a koji su glasovali za direktivu prošlog tjedna u parlamentu EU-a, a zatim citira poljske medije koji tvrde da su Nijemci postigli dogovor s Francuskom oko direktive za pristanak na Sjeverni tok 2. “Čiji interes predstavlja PO? Odgovor se čini očiglednim: ne onaj poljski - kaže se u videu. (EURACTIV.pl)

PRAG

"Ljubazni podsjetnik" češkog predsjednika Europskoj komisiji: Komisija se ne bi trebala pretvarati da je vlada EU-a i držati se samo svoje zadaće pružanja službenih usluga, izjavio je češki predsjednik Miloš Zeman u intervjuu za češku televiziju. Istodobno je, međutim, podržao ideju ministara financija i obrane EU.

Zaštitite tržište: Budući češki zastupnici u Europskom parlamentu trebali bi se boriti protiv protekcionističkih tendencija nekih država članica EU-a i podržati otvoreno tržište EU, kažu češke poslovne organizacije. Prema njima, odgovarajuća sredstva za zaštitu trgovine moraju se koristiti za obranu tržišta EU-a od nepoštenih trgovinskih praksi i održati konkurentno okruženje. (Ondřej Plevák, EURACTIV.cz)

BUKUREŠT

Dragnea vs. Europska komisija: Lider vladajuće socijalističke stranke PSD, Liviu Dragnea, napao je Europsku komisiju tvrdeći da je istraga OLAF-a prekršila njegovo pravo na obranu. OLAF je utvrdio da su projekti izgradnje cesta u Rumunjskoj doveli do 21 milijun eura lažnih plaćanja. OLAF je tu informaciju proslijedio Rumunjskoj upravi za borbu protiv korupcije (DNA), koja je tada optužila Liviua Dragneu za prijevaru iz sredstava EU, za stvaranje organizirane kriminalne skupine i za zlouporabu položaja za osobnu korist. (EURACTIV.ro)

ATENA

Oporba vodi ankete: Glavna oporbena stranka Nova demokracija (ND,EPP) vodi dva nova istraživanja protiv vladajuće lijeve stranke Syriza. U anketi za Open TV, ND je postigao 26,6 posto, a Syriza 19,7 posto, dok je u drugom istraživanju za Skai TV, ND dobila 32,5 posto glasova, a Syriza 22,5 posto. Međutim, u oba slučaja neonacistička stranka Zlatna zora dolazi na treće mjesto.

Timmermans se sastao s Tsiprasom: Frans Timmermans, Spitzenkandidat europskih socijalista, izjavio je u intervjuu: "Ne vidim razloga zašto ne bi mogao postići konstruktivnu suradnju s Ujedinjenom Ljevicom". U svojem govoru na konferenciji svoje sestrinske grčke socijalističke stranke (Pasok), komentirao je: "Bilo kakve razlike ne bi se mogle usporediti s posljedicama koje bi prouzročila pobjeda desnice". Dok Timmermans traži "progresivne" glasove prije izbora u EU, Pasok odbija surađivati s vladajućom Syrizom (europska ljevica) unatoč ponovljenim pozivima socijalista EU na progresivni savez u zemlji. (Theodore Karaoulanis, EURACTIV.gr)

SOFIJA

Gabriel će voditi izbornu listu EPP-a u Bugarskoj: Bugarska povjerenica za digitalnu ekonomiju i društvo Maria Gabriel bit će vodeći kandidat za izbore za vladajuću stranku GERB i Savez demokratskih snaga (SDS), dviju stranaka povezanih s EPP-om koje će zajedno surađivati. Na drugom mjestu je sadašnji zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Kovačev, a slijede ga još tri trenutna zastupnika - Andrej Novakov, Eva Maidell i Asim Ademov. (Dnevnik.bg)

LJUBLJANA

Austrijanac će predvoditi popis za izbore u EU: Po prvi put u slovenskoj politici liberalni SAB (ALDE) izabrao je Angeliku Rosu Mlinar, austrijsku političarku sa slovenskim korijenima, za svoju vodeću kandidatkinju za izbore u EU. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

ZAGREB

Više novca za poljoprivrednike nakon Brexita: Tomislav Tolušić, hrvatski ministar poljoprivrede, smatra da smanjenje proračuna EU nakon Brexita neće utjecati na subvencije hrvatskih poljoprivrednika. "Naši poljoprivrednici mogu očekivati puno više novca za primarnu proizvodnju, za povećanje konkurentnosti i daljnji razvoj", kazao je. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr).

BEOGRAD

Zastoj i integracija u EU: Povjerenik EU-a Johannes Hahn izjavio je kako je žalosno da je dijalog Beograd-Priština dosegnuo zastoj. Međutim, to ne bi trebalo biti razlog za zaustavljanje procesa integracije Srbije u EU. "Ovo nije dobro. Nema razloga, a bilo bi pogrešno zaustaviti sve samo zato što je dijalog dosegnuo zastoj ”, kazao je Hahn u Beogradu. (EURACTIV.rs)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:55