NEWSLETTER 'Glavni gradovi': BMW otvorio 'Pandorinu kutiju' njemačke socijaldemokracije

Autor:

  • Euractiv.com

03.05.2019.

Friedemann Vogel / EPA/Euractiv.com

Dnevni newsletter naziva 'Glavni gradovi' donosi vam najnovije vijesti iz 13 europskih gradova putem terenskog izvještavanja mreže portala Euractiv.com. Na linku možete vidjeti englesku verziju.

BERLIN

BMW u kolektivnom vlasništvu: Predsjedništvo njemačke Socijalemokratske partije (SPD) distanciralo se od izjave vođe vlastitog ogranka za mlade Kevina Kühnerta, nakon što je pozvao na kolektivizaciju velike njemačke kompanije poput BMW-a.

- Nema ništa loše u BMW-u, samo se postavlja pitanje zašto bi ta kompanija trebala pripadati nekolicini ljudi koji smatraju da jedini imaju pravo na zaradu – izjavio je Kühnert u razgovoru za Die Zeit.

- Distribucija mora biti kontrolirana, a to isključuje vlasništvo pojedinca. Bez određenog oblika kolektivizacije nije moguće prevladati kapitalizam – izjavio je.

- Što je pušio? To nije moglo biti legalno – izjavio je zastupnik njemačkog Bundesrata iz redova SPD-a Johannes Kahrs.

- Ovo nije moje mišljenje, kao ni službeni stav stranke. Ipak, pozivam na smirenost u raspravi – rekao je glavni tajnik stranke Lars Klingbeil, dok su njemački pučani iz redova bavarskog CSU-a pozvali Kühnerta da se pridruži radikalno lijevoj stranci Die Linke.

Međutim, prema informacijama Deutsche Wellea, Kühnertovi komentari nisu bili toliko šokantni za neke stranačke kolege. Članica Bundestaga Hilde Mattheis izjavila je da je njegova primjedba 'nešto o čemu treba razgovarati'.

- Naša autoindustrija se etablirala do te mjere da njezine pogreške najviše koštaju potrošače. Smatram da je u potpunosti legitimno pitati se kako možemo uvesti demokraciju u gospodarstvo – kazala je za DW.

- Socijalizam nas uči da uklanjamo svaku vrstu nepravde i promijenimo svaku vrstu nejednakosti – dodala je Mattheis.

Nijemci podijeljeni oko EU: Prema posljednjim rezultatima istraživanja ARD-Deutschlandtrend, njemački birači imaju raznoliko mišljenje o budućim vezama s Europskom unijom. Više od 50 posto ispitanika smatra da bi Njemačka trebala produbiti svoje veze s Europom (5 posto manje nego u travnju), a 27 posto smatra da bi njihova država bolje napredovala samostalno (2 posto više nego u travnju).

Popularnost njemačkih političkih stranaka također se promijenila od travnja. Prema najnovijim rezultatima istraživanja, Kršćansko demokratska unija (CDU) kancelarke Angele Merkel i njena sestrinska stranka CSU pale su na 28 posto. Podrška Zelenima ostala je nepromijenjena na 20 posto, SPD na 18 posto, krajnja desna AfD na 12 posto, Die Linke 9 posto te liberali FDP 8 posto. (Claire Stam, Euractiv.de)

PARIZ

Projekt 'Battery Airbus': Francuski i njemački ministri gospodarstva najavili su udruživanje snaga u sklopu zajedničkog projekta 'Battery Airbus' čiji će glavni cilj biti razviti akumulatore. Inicijativa će započeti investicijom od 6 milijardi eura.

- Ovo je partnerstvo od strateške važnosti za cijelu Europu, zato što će nas to učiniti konkurentnijim u odnosu na Kinu i SAD – izjavio je francuski ministar Bruno Le Maire.

Rast ekonomije: Francuski BDP porastao je za 0,3 posto tijekom prvog tromjesečja 2019. godine, prvenstveno zbog porasta osobne potrošnje. Prema projekcijama ostatka godine, francusko bi gospodarstvo trebalo nastaviti rasti, tako barem smatra Francuska središnja banka koja predviđa da će njihova država ove godine ostvariti veći rast od njemačkih susjeda. Dok Njemačkoj predviđaju rast od 0,5 posto, Francuzi očekuju godišnji rast od 1,4 posto tijekom 2019. godine. (Euractiv.fr)

MADRID

Socijalisti u manjinskoj vladi? Španjolska socijalistička stranka PSOE željela bi biti na čelu manjinske vlade, bez da formalno uđe u koaliciju s ljevičarskim populistima Unidas-Podemos (UP), četvrtom najpopularnijom opcijom na parlamentarnim izborima prošloga tjedna, priopćili su izvori iz vrha stranke.

RIM

Zamjenik ministra prisiljen podnijeti ostavku: Talijanski premijer Giuseppe Conte zatražit će ostavku zamjenika ministra prometa Armanda Sirija (Lega) protiv kojeg je trenutno podignuta optužnica zbog sumnje za podmićivanje. Pokušaj je to smanjivanja napetosti koje vladaju u vladajućoj koaliciji.

Tužitelji tvrde da je Siri u dosluhu s poduzetnikom za kojeg se sumnje da je u poslu s vjetroelektranama povezan s čelnikom mafijaške organizacije Cosa Nostra Vitom Nicastrijem. (Gerardo Fortuna, Euractiv.com)

CARDIFF

Europska budućnost Walesa: Adam Price, lider socijaldemokratske stranke Plaid Cymru, izjavio je kako bi birači u Walesu trebali podržati njegovu stranku ako žele drugo javno referendum za Brexit. "Znamo da je Wales važan. Wales je važan za milijune naših ljudi, u njihovom svakodnevnom životu. Ali u hodnicima moći u Westminsteru to nije bitno - rekao je Price.

Priceovi komentari dolaze tjedan dana nakon što je bio u središtu medijske pažnje nakon što je iznio svoj prijedlog da bi Walesu trebalo biti dopušteno održati referendum o neovisnosti, ako se ne održi drugo javno glasanje o Brexitu. (Samuel Stolton, Euractiv.com)

VARŠAVA

Rezerve nafte: Poljska je počela koristiti vlastite rezerve nafte za opskrbu rafinerija, nekoliko dana nakon što je prestala uvoziti rusku naftu jer je bila onečišćena. Prema Moskvi, lokalna tvrtka namjerno je onečistila naftu. (Asukasz Gadzała, Euractiv.pl)

BRUXELLES

Separatistička Belgija?: Belgijski ministar unutarnjih poslova Jan Jambon predložio je tijekom nedavne izborne rasprave da će njegova stranka N-VA staviti "konfederalizam na pregovarački stol" prilikom formiranja sljedeće vlade.

Međutim, uvjeren je kako to neće značiti da "kraj Belgije kao cjeline" neće biti predmet rasprave. (Alexandra Brzozowski, Euractiv.com)

BRATISLAVA

Slovački premijer u susretu s Trumpom: Danas se Peter Pellegrini u Washingtonu sastaje s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom. "Ovaj posjet odvija se povodom 30. obljetnice Baršunaste revolucije i 15. obljetnice pristupanja NATO-u, ali postoje i druge teme koje se posebno odnose na Slovačku", rekao je premijer.

Otvoreno pitanje je bilateralni sporazum o obrambenoj suradnji koji potkopava Pellegrinijev koalicijski partner SNS, bojeći se "američkih baza na slovačkom tlu", što je prema ministarstvu vanjskih poslova nedopušteno. Prošle je godine Slovačka kupila 14 američkih zrakoplova F-16 za 1,6 milijardi eura. (Zuzana Gabrižová, Euractiv.sk)

PRAG

Budućnost 5G mreža: Češki mobilni operateri imat će rok do 2024. godine za lansiranje 5G mobilnih mreža za komercijalnu upotrebu, izjavio je jučer na međunarodnoj konferenciji u Pragu premijer Andrej Babiš (ANO). (Ondřej Plevák, Euractiv.cz)

SOFIJA

Posjet Pape Franje: Papa Franjo posjetit će Bugarsku od 5. do 7. svibnja. U Sofiji će se sastati s predsjednikom Rumenom Radevom, premijerom Bojkom Borisovom, predsjednicom parlamenta Tsvetom Karayanchevom i patrijarhom Neofitom, čelnikom Bugarske pravoslavne crkve. Uspostavljene su visoke mjere sigurnosti i vjerojatno će tijekom posjeta promet biti ograničen. (Georgi Gotev, Euractiv.com)

BUKUREŠT

Kibernetički napadi: Rumunjsko ministarstvo komunikacija najavilo je pokretanje pozivnog centra u kojem pojedinci, tvrtke i javne institucije mogu prijaviti kibernetičke napade. Oni koji su pogođeni mogu pozvati 1911 kako bi prijavili napad, a pozivni centar može pružiti osnovnu pomoć za dijagnostiku i popravak. (Euractiv.ro)

ATENA

Tsipras inzistira na raspravi: Lider konzervativne opozicije Kyriakos Mitsotakis (Nova demokracija-EPP) ponovno je odbio prijedlog grčkog premijera Alexisa Tsiprasa za televizijsku raspravu uoči izbora u EU.

“Spitzenkandidat EPP-a Manfred Weber bio je odsutan iz rasprave za predsjednika Europske komisije. On se boji dijaloga kao i g. Mitsotakis. Oboje su neprikladni za poziciju za koju se natječu “, izjavio je potpredsjednik Europskog parlamenta Dimitris Papadimoulis (Europska ljevica). (Sarantis Michalopoulos, Euractiv.com)

Olakšanje duga odobreno: Grčke mjere smanjenja duga vrijedne više od 970 milijuna eura aktivirane su u četvrtak nakon odluke EFSF-a i ESM-a. (Euractivov medijski partner AMNA)

ZAGREB

4,3 milijarde eura iz EU fondova: Gabrijela Žalac, ministrica za regionalni razvoj i fondove EU, izjavila je da je Hrvatska od 1. srpnja 2017. do 31. prosinca 2018. godine potpisala projekte iz strukturnih, investicijskih i pretpristupnih fondova EU u vrijednosti od 4,3 milijarde eura. Korisnici su u tom razdoblju primili ukupno 1,3 milijarde eura. (Željko Trkanjec, Euractiv.hr)

BEOGRAD

Ako nas Europa ne želi, netko će nas htjeti: Ministar obrane Aleksandar Vulin izjavio je kako je Srbija strateški orijentirana na priključenje u EU, ali ako EU ne želi Srbiju "postoje i drugi koji to čine".

Dodao je kako to ne znači da će se Srbija pridružiti bilo kojem drugom savezu. "Nitko nije organiziran kao EU", izjavio je na beogradskoj televiziji Pink, koja se smatra bliska vlastima zemlje. (Beta-Euractiv.rs)