NEWSLETTER 'Glavni gradovi': Budući predsjednik Europske komisije ne mora nužno biti spitzenkandidat, izjavio je - spitzenkandidat

Dnevni newsletter naziva 'Glavni gradovi' donosi vam najnovije vijesti iz 13 europskih gradova putem terenskog izvještavanja mreže portala Euractiv.com. Na linku možete vidjeti englesku verziju.
 Shutterstock/Euractiv.com
PRAG

Spitzenkandidat i predsjednik Europske komisije: Vodeći kandidat političke grupacije Europski konzervativci i reformisti (ECR) Jan Zahradil vjeruje da će njegova skupina ostati treća politička snaga u Europskom parlamentu nakon izbora u EU. Također, izjavio je da novi šef Europske komisije ne mora nužno dolaziti iz redova sadašnjih spitzenkandidata.

- Mislim da Europsko vijeće ima pravo izabrati nekoga tko čak i nije među vodećim kandidatima političkih grupacija – izjavio je češki europarlamentarac Zahradil.

Česi su umorni od Brexita: Prema podacima agencije STEM/MARK, više od polovice čeških građana umorno je od rasprava o Brexitu. Također, polovica ispitanika smatra da bi većina Britanaca glasala protiv Brexita da se u zemlji organizira drugi referendum. (Aneta Zachová, Euractiv.cz)

LONDON

Klimatski prosvjedi pred izumiranjem: Nakon devetodnevnog prosvjeda u kojem je došlo do više od 1.000 uhićenja, demonstracijama protiv klimatskih promjena u Londonu prijeti izumiranje. Prosvjedi za zaštitu okoliša koji su blokirali britansku prijestolnicu završit će u četvrtak, nakon što je policija uklonila prepreke kojima su narušavali javni red i mir u središtu grada, tvrde aktivisti.

Kampanja protiv klimatskih promjena bila je organizirana na krilima publiciteta kojeg je generirala 16. godišnja aktivistica Greta Thunberg. Ona je pozvala premijerku Theresu May da 'govori istinu o klimatskim promjenama' do 2025. godine, kada bi se emisija štetnih plinova morala smanjiti na nulu. (Benjamin Fox, Euractiv.com)

BERLIN

Novi migracijski sporazum: Konzervativna struja vladajuće koalicije CDU/CSU na čijem se čelu nalazi kancelarka Angela Merkel, kritiziralo je novi Zakon o migracijama, kojeg je njemačka vlada prošloga tjedna usvojila.

Zakon uključuje klauzulu kojom se omogućava tzv. 'legalan povratak'. Riječ je o prijedlogu ministra unutarnjih poslova Horstu Seehoferu, a glavna zadaća te klauzule je otežati deportaciju ljudima kojima je zahtjev za azil bio odbijen. Drugi dio zakonskog paketa predviđa novi program zapošljavanja radnika, koji pokušava privući kvalificirane radnike iz zemalja koje nisu članice Europske unije za rad u Njemačkoj. CDU/CSU je pritom osigurao podršku koalicijskih partnera socijaldemokrata.

Međutim, WerteUnion tvrdi da je koalicijskom partneru dano previše ustupaka, zato što bi se njime olakšalo davanje njemačkih socijalnih prava ekonomskim migrantima. (Alicia Prager, Euractiv.de)

PARIS

Sklonište za migrante: Gradonačelnici trinaest francuskih gradova zatražili su od vlade da pronađe sklonište za migrante. U javnom pismu, vladu su upozorili da se 'suočavaju sa sve većom napetošću zbog dogovora o skrbi'. Osudili su 'humanitarnu situaciju koja se neprestano pogoršava', zato što zbog nedostatnih odgovarajućih rješenja, 'ljudi žive u neprikladnim uvjetima u samome srcu gradova'.

Svježa koalicija ljevice: Jučer je oformljena predizborna koalicija koju čine socijalisti, Place Publique, Nouvelle donne i lijevi radikali iz stranke Radicaux de gauche. Zastupnika Europskog parlamenta Virginie Rozier, poznata je po svojim borbama protiv Googlea, Amazona, Facebooka i Applea u raspravi o Direktivi o autorskim pravima. Prema anketama, njihova koalicija može očekivati 4 do 5 mandata. (Euractiv.fr)

MADRID

Pet bivših ministara žele u Europski parlament: Španjolsko izborno povjerenstvo službeno je objavilo kandidacijske liste koje će se natjecati na predstojećim europarlamentarnim izborima. Iako većina njih u konačnici neće uspjeti doći do Bruxellesa, uspjeh se predviđa potpredsjedniku grupacije EPP Estebanu Gonzalezu Ponsu i prvom potpredsjedniku Europske socijalističke stranke Iratxe Garcia. Među novim licima koji bi u srpnju mogli prvi put zasjesti u Europski parlament nalaze se i bivši predsjednik španjolskog parlamenta, sadašnji ministar vanjskih poslova Josep Borrell (PSOE, S&D), ali i četiri bivša ministra vlade Mariana Rajoya. Naime, nositeljica liste Narodne stranke (EPP) je Dolors Montserrat, bivša ministrica zdravstva. (Beatriz Ríos, Euractiv.com)

RIM

Salvinijev preokret: 'Procjenjuje se da je u posljednje četiri godine u Italiju nezakonito ušlo više od 90.000 ilegalnih migranata', izjavio je ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini na konferenciji za novinare. Analitičari su primijetili da je broj znatno manji od prethodnik Salvinijevih procjena, kada je tvrdio da u Italiju dolazi oko 600.000 migranata, čime je uvelike doprinjeo porastu ksenofobije u Italiji. (Gerardo Fortuna, Euractiv.com)

ATENA

Grčka će osnovati Vijeće za nacionalnu sigurnost: Grčko Ministarstvo vanjskih poslova stavilo je novi zakon u javnu raspravu kojim se mijenja njegova organizacija i uglavnom preporučuje po prvi put uspostavljanje Vijeća za nacionalnu sigurnost u zemlji. Većina stranaka ogradila je svoje stajalište od njihove uloge u kriznim situacijama.

Premijer će posjetiti Kinu: U svom trećem posjetu istočnoj zemlji, grčki premijer Alexis Tsipras će ovog tjedna ponovno otići u Kinu kako bi se pridružio drugom forumu Pojas i cesta za međunarodnu suradnju. Očekuje se da će ulaganja Kine u Grčku, koja trenutno iznose oko 7 milijardi eura, biti na dnevnom redu, uključujući ulaganja COSCO-a u luci Pirej, koja se suočava s kašnjenjima.

Neke kineske tvrtke također su izrazile veliko zanimanje za grčki energetski sektor, ali kritičari su zabrinuti zbog reakcije EU na otvaranje Kine. (Theodore Karaoulanis, Euractiv.gr)

VARŠAVA

Poljski učitelji štrajkaju: Poljski učitelji štrajkaju 18 dana, tražeći povećanje plaće od 250 eura. Prema statistikama Ministarstva za nacionalno obrazovanje, prosječna učiteljica trenutno zarađuje 500 eura, a viši profesor 900 eura.

Ako se štrajk nastavi, to bi moglo ugroziti završne maturalne ispite koji se trebaju održati u svibnju. Međutim poljski premijer Mateusz Morawiecki jučer je uveo novi propis kojim nastavnici ne smiju propustiti ispite. (Karolina Zbytniewska, Euractiv.pl)

BRATISLAVA

Klimatski dinosauri: Slovačke političke stranke u Europskom parlamentu su pokazale "alarmantnu slabost" u klimatskoj politici, prema analizi Mreže za klimatske akcije Europe (CAN) za razdoblje od 2014. do 2019. godine. Stranke EPP-a (Most-Híd, KDH, SMK) pripadaju grupi stranaka "Dinosauri" koja 'još nije shvatila potrebu za djelovanjem protiv klimatskih promjena i spriječila druge da čine više', dok su stranke ECR-a (NOVA, OĽANO , SaS) pokazale 'potpuno poricanje hitnosti djelovanja protiv klimatskih promjena'.

Najbolja stranka povezana s PES-om (Smer-SD) se kategorizirala kao 'Odgađatelj' promjena, no nijedna stranka se nije klasificirala kao 'Braniteljica'. (Zuzana Gabrižová, Euractiv.sk)

BUKUREŠT

Izmjene kaznenog zakona: Rumunjski parlament usvojio je nove izmjene u kaznenim zakonima, koji će prema mišljenju kritičara samo favorizirati krivce, a ne žrtve, kao i zaključiti nekoliko tekućih slučajeva korupcije na visokoj razini.

To je drugi put u protekloj godini u kojem je Parlament izmijenio Kazneni zakon, ali Ustavni sud zemlje prethodno je odbacio promjene. Oporba je priopćila kako će osporiti i nove zakone, iako su vladajuće stranke izjavile kako su samo uvele revizije koje su već bile konstituirane. (Euractiv.ro)

SOFIJA

Izborne liste su spremne: Na europskim izborima sudjelovat će 318 Bugara, izvijestio je medijski partner Euractiva, Dnevnik.bg. To predstavlja 13 stranaka s po 17 kandidata (Bugarska ima 17 zastupnika s ili bez Ujedinjene Kraljevine u EU), 8 koalicija i 6 inicijativnih odbora, koji uključuju 5 nezavisnih kandidata.

Prema istraživanju agencije 'Alpha research', očekuje se da će samo tri snage proći prag od 5,8 posto i izabrati zastupnike u Europskom parlamentu: vladajuća stranka GERB Bojka Borisova (EPP), oporbena bugarska Socijalističke stranke (PES) i pokret koji čine uglavnom etnički Turci – DPS, Pokret prava i sloboda (ALDE). (Georgi Gotev, Euractiv.com)

ZAGREB

Zašto je Hrvatska potpisala sporazume s Kinom: 'Trgovina između Hrvatske i Kine iznosi milijardu eura. Hrvatska, kao i većina drugih zemalja, ima trgovinski deficit s Kinom. Sporazumi koji su potpisani usmjereni su na smanjenje trgovinske neravnoteže ', izjavio je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Hrvatska dobro osigurava migrante: Vijeće Europe (CoE) izjavilo je da hrvatske vlasti dobro osiguravaju migrante, ali postojeći smještajni kapaciteti nisu dovoljni za djecu migranata bez pratnje. Nevladine organizacije su također optužile policiju za 'neljudski' tretman prema migrantima. Hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić kandidat je za mjesto glavnog tajnika Vijeća Europe. (Željko Trkanjec, Euractiv.hr)

LJUBLJANA

Glavne stranke su krive: Slovenski premijer Marjan Šarec izjavio za AP kako glavni državni dužnosnici EU i stranke nisu uspjeli odvratiti desničarske skupine. Šarec je kazao da su populisti u usponu, jer umjerene skupine nisu dovoljno promovirale vlastitu agendu. 'Brexit je vrlo dobar primjer kako se stvari rade u EU, beskrajne rasprave, onda dolazi datum izlaska, onda smo suočeni s njim i ponovno ga produžavamo', kazao je. (Željko Trkanjec, Euractiv.hr)

BEOGRAD

Google postaje član Inicijative Digital Serbia: Google je postao novi član neprofitne inicijative Digital Serbia, koja okuplja 28 organizacija i tvrtki iz različitih područja oko ideje transformacije Srbije u digitalno društvo. Google će iskoristiti svoje međunarodno iskustvo u podupiranju razvoja digitalne ekonomije kako bi pomogao inicijativi. (Beta-Euractiv.rs)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:28