NEWSLETTER "Glavni gradovi": Bukurešt pokreće mjere kojima planira zaštititi korumpirane političare

Autor:

  • Euractiv.com

28.03.2019.

Dnevni newsletter naziva 'Glavni gradovi' donosi vam najnovije vijesti iz 13 europskih gradova putem terenskog izvještavanja mreže portala Euractiv.com. Na linku možete vidjeti englesku verziju.

BUKUREŠT

Rumunjska vlada priprema nove žurne poteze u cilju izmjene Kaznenog zakona i omogućavanje osuđenicima na visokim položajima da zatraže poništenje kazne. Štoviše, čini se da je izvršna vlast zatražila odobrenje Bruxellesa za te promjene. Međutim, izvještava HotNews.ro, Europska komisija kaže da se tim potezima ne poštuju preporuke izvršne vlasti EU-a i Venecijanske komisije. Potpredsjednik Komisije Frans Timmermans u četvrtak će o tome razgovarati s premijerkom Vioricom Dancila.

Rumunjska socijalistička stranka često je stavljala svoju europsku obitelj u težak položaj, a kritičari su često povlačili paralele sa situacijom u Mađarskoj. No, za šefa socijalista Uda Bullmanna, slučajevi Mađarske i Rumunjske nisu usporedivi. "Kada su u pitanju problemi u Rumunjskoj, odmah smo reagirali, imali smo iskrenu razmjenu s rumunjskom premijerkom u grupi S&D prije početka polugodišnjeg predsjedavanja EU, napisao sam joj pismo u kojem sam iznio našu zabrinutost zbog razvoja sudskih postupaka i reforme kaznenog sustava”, rekao je Bullmann za EURACTIV prošlog tjedna. “Nedavno, zajedno s Fransom Timmermansom i Sergejem Staniševom, sjeli smo u Madridu s vođom PSD-a i jasno dali do znanja kako je potrebno da Rumunjska krene reformskim smjerom u provedbi preporuka Venecijanske komisije. Ovaj dijalog je u tijeku, kako na institucionalnoj tako i na stranačkoj razini. Vidimo napredak, ali još uvijek trebamo brze i stalne rezultate kako bi se naš politički odnos učvrstio ”, dodao je. (EURACTIV.ro)

LONDON

Premijerka pada na svoj mač: Premijerka Velike Britanije Theresa May učinit će sve u svojoj moći kako bi u četvrtak osigurala podršku u Donjem domu za svoj Sporazum, dan nakon što je ponudila ostavku ako zastupnici podupru njezine planove za Brexit. Njena je ponuda naišla na odobravanje među tvrdokornim Brexitovcima, a i bivši ministar vanjskih poslova Boris Johnson obećao je svoju potporu.

U međuvremenu, tijekom niza indikativnih glasovanja u srijedu navečer u kojima su zastupnici imali priliku postići konsenzus o najboljem putu naprijed, nijedna opcija nije dobila većinu. Rezultat je naveo Iana Blackforda, čelnika škotske Nacionalne stranke u Westminsteru, da obnovi pozive na drugi referendum o Brexitu ili opće izbore. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

BRUXELLES

Valonci i Flamanci se prepiru preko COP-a? Valonski ministar energetike Jean-Luc Crucke (MR-ALDE) želi da Belgija bude domaćin međunarodne konferencije o klimi COP26 2020. godine. Međutim, Flandrija i posebice njezina nacionalistička stranka N-VA, protivi se toj ideji. Prema belgijskim novinama Le Soir, postignut je kompromis za provođenje studije, razjašnjenje troškova i donošenje odluke.

Utrka za visoki položaj: Belgijski ministar vanjskih poslova Didier Reynders je u utrci za mjesto glavnog tajnika Vijeća Europe. Utrka se svela na dva kandidata: Reynders i hrvatska Marija Pejčinović Burić. Konačan izbor bit će krajem lipnja. (Alexandra Brzozowski, EURACTIV.com)

BERLIN

Berlin je neodlučan kad je riječ o izvozu oružja: Njemačka vladajuća koalicija podijeljena je oko toga hoće li zadržati zabranu prodaje oružja Saudijskoj Arabiji pod sve većim pritiskom Francuske. Privremeni embargo, uveden u studenom, istječe krajem ovog tjedna, ali sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost (kancelarka Angela Merkel i njezini ključni ministri) završio je u srijedu bez dogovora, izvijestila je novinska agencija DPA.

Stranke vlade, kršćansko demokratsko unija (CDU) i Socijaldemokratska partija (SPD) održat će još jedan krug razgovora, ali SPD želi produljiti zabranu: vanjskopolitički glasnogovornik Rolf Mützenich rekao je za General Anzeiger iz Bonna da njegova stranka inzistira na koalicijskom ugovoru "što znači da nema više izvoza oružja u Saudijsku Arabiju ako se ono koriste u ratu u Jemenu." (EURACTIV.de)

PARIZ

Umorni od albanskih tražitelja azila: Nakon sastanka s albanskim kolegom Aleksandrom Lleshajom, francuski ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner izjavio je kako će pojačati napore protiv imigracije iz Albanije budući da je razina "neopravdanih" zahtjeva za azilom visoka. Dodao je kako će također dati prioritet borbi protiv mreža ilegalnih migracija. Francuska je 2017. godine vratila 3.200 Albanaca, a 8.261 ih je podnijelo zahtjev za azilom. Francuska odobrava 10% zahtjeva za azil iz ove zemlje koja se smatra sigurnom.

Francuska vlada gubi 3 ministra. Ministrica za europska pitanja Nathalie Loiseau, glasnogovornik vlade Benjamin Griveaux i ministar digitalne politike Mounir Mahjoubi su dali ostavke. Loiseau će voditi izbornu listu Macronove stranke LREM na izborima za Europski parlament, a druga dvojica žele sudjelovati na lokalnim izborima u Parizu koji će se održati 2020. (EURACTIV.fr)

MADRID

Španjolski socijalisti obvezuju se na "minimalni dohodak": Španjolska socijalistička stranka (PSOE) obvezala se u svom političkom programu za opće izbore 28. travnja uvesti minimalni dohodak, izvještava EFE, partner EURACTIV-a.  Lider socijalista Pedro Sánchez sličnu je mjeru bio uključio u politički program za opće izbore 2015. i 2016. godine.

Prema službenim podacima UNICEF-a i Španjolske, 2,6 milijuna djece u zemlji živi u siromaštvu "To je kamen temeljac na kojem ćemo graditi borbu protiv siromaštva", kazao je Sanchez. (EuroEFE.EURACTIV.es)

RIM

Nulti rast: Istraživačka jedinica poslovnog udruženja Confindustria smanjila je prognozu rasta na 0% u 2019. i 0,4% u 2020. Prema istraživačima, dvije sporne mjere - osnovni dohodak i mirovinska reforma - uključene u ovogodišnji proračun imat će utjecaj na unutrašnju potrošnju samo ove godine, ali će srednjoročni utjecaj biti blizu nule. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

VARŠAVA

Sporazum o oružju s SAD-om: Poljska je potpisala 10-godišnji offset ugovor sa Sjedinjenim Državama prije konačnog dogovora o kupnji američkog proturaketnog sustava Patriot. Poljski ministar obrane Mariusz Blaszczak izjavio je: "Tehnologija će ojačati kapacitete poljske vojne industrije". Dodao je kako će sporazum biti potpisan do kraja ožujka.

Na sudu, opet: Poljska će se ponovno suočiti s Europskim sudom. Ovoga puta se ne radi o kontroverznoj reformi pravosuđa, nego o odbijanju sudjelovanja u procesu premještanja migranata u EU. Slučaj bi se trebao raspraviti 15. svibnja. (EURACTIV.pl)

PRAG

Skupo predsjedništvo: Češki premijer Andrej Babiš smatra da su troškovi češkog predsjedanja Europskom unijom predviđeni za 2022.godinu pretjerani i ne donose nikakve koristi. Prema češkom dnevniku Deniku N, rekao je nekim ministrima da bi Prag čak mogao odustati od predsjedništva zbog visokih troškova. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

BRATISLAVA

Protiv trenda izbjegavanja cijepljenja: Dječji vrtići u Slovačkoj neće prihvatiti djecu koja nisu cijepljena, prema prijedlogu Ministarstva zdravstva i Tijela za javno zdravstvo. Cilj je zaštititi djecu koja se ne mogu cijepiti iz zdravstvenih razloga. Slična pravila primjenjuju se u Češkoj Republici, Litvi i Francuskoj te su etička i poštena, tvrde iz vlasti. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

ATENA

Potraga za naftom i plinom: ministar okoliša Giorgos Stathakis jučer je odobrio ekološke uvjete za projekte istraživanja nafte i plina u vodama oko Krete. WWF Grčka, koja se žestoko protivi novim naftnim i plinskim projektima, upozorila je da nisu poduzete nikakve mjere za zaštitu mora od izlijevanja nafte i mogućih šteta od tektonskih aktivnosti.

Novi sukob s Erdoganom: Grčka vlada snažno je reagirala na prijetnju turskog predsjednika Erdogana da će spomenik Hagia Sophia (stara kršćanska katedrala u Istanbulu, sada muzej) pretvoriti u džamiju. Atena je kazala kako je to uvreda ne samo za kršćane nego i za međunarodnu zajednicu. Grčki mediji citiraju izvore UNESCO-a koji kažu kako bi promjena statusa ove lokacije svjetske baštine trebala biti odobrena od strane pariške organizacije. (Theodore Karaoulanis, EURACTIV.gr)

SOFIJA

Skandal sa stanovima: zamjenik lidera bugarske vladajuće stranke GERB napustio je parlament zbog skandala oko kupnje luksuznih stanova po povoljnim cijenama. Cvetan Cvetanov, koji predvodi parlamentarnu skupinu stranke desnog centra, izjavio je kako nije učinio ništa loše, ali je htio okončati spekulacije da bi mogao iskoristiti svoje ovlasti kako bi spriječio bilo kakvu istragu.

Bugarska ministrica pravosuđa i dva zamjenika ministara već su podnijeli ostavke nakon što su objavili da su kupili luksuzne stanove po cijenama ozbiljno ispod tržišnih od istog investitora. Cvetanov će ostati zamjenik vođe GERB-a i voditi kampanju za EU izbore. (Dnevnik.bg)

ZAGREB

Zaštititi interese hrvatskog čovjeka: Oporbena desničarska stranka "Most" predstavila je svoje kandidate za EU izbore. Nada se da će dobiti dva zastupnika u Europskom parlamentu, ali ankete sugeriraju da će dobiti samo jednog. Njihova kampanja će se usredotočiti na "zaštitu Hrvata" i izbjeći da ih zavaraju 'slatke riječi eurobirokrata'.

Subvencije za električna vozila: Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost rasporedit će 2,4 milijuna eura u subvencije za kupnju električnih vozila. Natječaj će početi 3. travnja. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

SARAJEVO

Dokument EU: Johannes Hahn, povjerenik za proširenje EU, posjetit će danas  Sarajevo, gdje se očekuje da će sve parlamentarne stranke potpisati dokument kao preduvjet da zemlja dobije status kandidata za pridruživanje EU. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

BEOGRAD

Stari automobili: Ministar zaštite okoliša Goran Trivan izjavio je da je više od polovice svih vozila u Srbiji starije od 10 godina. Dodao je kako će potaknuti inicijativu da se zabrani uvoz rabljenih automobila s motorima Euro 3, možda čak i Euro 4. U Srbiji godišnje umre 6.500 ljudi od posljedica onečišćenja zraka, a razina emisije štetnih plinova iz starih automobila je značajna. (EURACTIV.rs)