NEWSLETTER 'Glavni gradovi': Europska unija pružila podršku Nikoziji protiv Turske

Dnevni newsletter naziva 'Glavni gradovi' donosi vam najnovije vijesti iz 13 europskih gradova putem terenskog izvještavanja mreže portala Euractiv.com. Na linku možete vidjeti englesku verziju.
 Olivier Hoslet / EPA/Euractiv.com

Na izvanrednom summitu Europskog vijeća koje se jučer, na Dan Europe, održalo u rumunjskom gradu Sibiu, zemlje članice dale su podršku Cipru u njegovom sporu s Turskom zbog nezakonitog pokušaja bušenja nafte i zemnog plina u ciparskoj zoni isključivog gospodarskog interesa.

- Po ovom sam pitanju na strani Cipra – izjavio je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker. Ciparski predsjednik Nicos Anastasiades je zajedno s grčkim kolegom Alexisom Tsiprasom, na dnevni red summita stavio pitanje 'agresivnog ponašanja' Turske u regiji, naglasivši pritom da bi Europska unija trebala podržati svoje države članice.

- Europska unija jedinstveno stoji iza Cipra i očekuje da Turska poštuje suverena prava zemalja članica EU - izjavio je na konferenciji za novinare šef Europskog vijeća Donald Tusk.

EU pomno pratiti turske aktivnosti na Cipru te namjerava ponovno razmotriti to pitanje na sljedećem neformalnom sastanku Europskog vijeća koje je predviđeno 28. svibnja. Grčki diplomatski izvori kazali su Euractivu da će se o određenim mjerama raspravljati u kasnijoj fazi, ali da se svaka odluka treba donijeti pažljivo i mirno.

Pitanje Schengena: Rumunjska će se uskoro pridružiti zoni Schengena, a mehanizam za suradnju i verifikaciju (CVM) bit će ukinut, najavio je predsjednik Klaus Iohannis uoči summita u Sibiuu. (Euractiv.ro, Euractiv.gr)

BRUXELLES

Klimatska sabotaža: Vladajuća koalicija Belgije (N-VA, MR, SD&V i Open VLD) aktivno pokušavaju sabotirati borbu protiv klimatskih promjena, tvrdi izvješće Greenpeacea. Nevladina udruga od vodećih kandidata traži da se izjasne po pitanju klimatskih promjena. Dok većina stranaka (uz iznimku N-BA i Open Vld) podržavaju zakonski okvir za zaštitu okoliša, 'većina zastupnika zaslužuje crveni karton', tvrdi glasnogovornica Greenpeacea Juliette Boulet. (Alexandra Brzozowski, Euractiv.com).

LONDON

Referendum o Brexitu imao bi 'ljekovit učinak': Čelnik britanskih laburista smatra da bi raspisivanje još jednog referenduma o Brexitu konačno 'zacijelilo rane' naroda. Na predstavljanju službenog početka kampanje za Europski parlament Laburističke stranke u Kentu, Corbyn tvrdi da je stranka spremna 'dati narodu da odluči u kojem smjeru treba krenuti vlada'. (Samuel Stolton, Euractiv.com)

BERLIN

Manji porezi: Njemačka je smanjila procjenu prihoda od poreza zbog slabijeg ekonomskog rasta, najavilo je ministarstvo financija u utorak, čime je vladi dano malo prostora za nove fiskalne mjere kojima bi se amortizirali gubici usporavanja najveće ekonomije Europske unije. Procjenjuje se da bi prihod za 2019. godinu mogao iznositi oko 783,7 milijardi eura, a donedavno su predviđali 804,6 milijardi. Federalna vlada bi u vremenskom razdoblju između 2019.-2023. godine mogla zaraditi čak 70,6 milijardi eura manje nego što su predviđali. (Claire Stam, Euractiv.de)

MADRID

Socijalisti vode u anketama: Španjolski socijalisti (PSOE, S&D) mogli bi biti relativni pobjednici izbora za Europski parlament zato što im se predviđa 17 do 18 mandata, što je više u odnosu na prethodni mandat kada su imali 14, javlja Euractivov medijski partner EFE. Španjolska radikalno desna stranka Vox mogla bi dobiti između 4 i 5 europarlamentaraca, dok se španjolskim pučanima iz redova Narodne stranke (EPP) predviđa 11 do 12 mandata, što je osjetan pad s obzirom na to da trenutno imaju 16 zastupnika. (EuroEFE.Euractiv.es)

RIM

Rat protiv droga: 'Danas proglašavam rat protiv prodaje kanabisa. Obilazit ću ulicu po ulicu, trgovinu po trgovinu, susjedstvo po susjedstvo i grad po grad', izjavio je čelnik radikalno desne stranke Lega Matteo Salvini nakon sastanka s predstavnicima parlamentarnih grupacija. U televizijskoj debati Salvini je naglasio da je spreman srušiti vladu ako njegovi koalicijski partneri PoKret 5 Zvijezda pokušaju legalizirati drogu. (Gerardo Fortuna, Euractiv.com)

VARŠAVA

Summit u Sibiu: Poljski premijer Mateusz Morawiecki izjavio je na jučerašnjem summitu u Sibiu da njegova država želi ojačati zajedničko tržište EU kako bi izbjegli protekcionističke politike. Morawiecki je dodao da bi se rasprava trebala fokusirati i na pitanje poreznih oaza. Poljski premijer želi izgraditi savezništvo na razini Europske unije, osobito po pitanju budućnosti Europske unije. (Łukasz Gadzała, Euractiv.pl)

BRATISLAVA

Jedino lice Europske unije u Moskvi: Predsjednik slovačkog parlamenta, nacionalist Andrej Danko (SNS), bio je jedini gost iz zemalja članica EU na jučerašnjoj vojnoj paradi u Moskvi kojom je Kremlj želio obilježiti pobjedu u Drugom svjetskom ratu. Danka, drugog najvišeg dužnosnika Slovačke, pozvao je predsjednik ruskog parlamenta Vjačeslav Volodin koji se od 2014. godine nalazi na listi 'neprijatelja Europske unije' zbog uloge u aneksiji Krima. Mediji su izvijestili da je na proslavi na Crvenom trgu nije prisustvovao "niti jedan drugi značajni strani gost" osim bivšeg kazahstanskog predsjednika Nursultana Nazarbajeva. (Lucia Yar, Euractiv.sk)

PRAG

Destruktivni električni automobili: Češka će poduzeti sve raspoložive mjere za očuvanje okoliša, ali da se to ne smije raditi na štetu cijele industrije. Premijer Andrej Babiš tvrdi da električni automobili jesu 'korak u dobrom smjeru', ali da bi njihova prenagla primjena mogla uništiti automobilsku industriju diljem Europe.

Neprijatelji migranata: Izvješće Eurostata zaključilo je da Češka ima najstrožu politiku za tražitelje azila od svih država članica Europske unije. Naime, 2018. godine ta je država odbila čak 90 posto tražitelja azila; samo 155 od 1.385 zahtjeva bilo je odobreno, a prosjek Europske unije je 60 posto. (Ondřej Plevák, Euractiv.cz)

ATENA

Nove ankete: Razlika između vladajuće stranke Syriza (GUE-NGL) i grčkih pučana (EPP) smanjila se na 6 posto, tvrdi predizborna anketa koju je napravila kuća Open TV. Stranka Nea Demokratia još uvijek je na prvom mjestu s 25 posto glasova, a Syriza očekuje 19 posto. Ekstremno desna stranka Zlatna zora očekuje 5,5 posto podrške, dok socijalisti KINAL i komunisti KKE očekuju svaki po 5 posto.

EIB će financirati energetiku Krete: Europska investicijska banka (EIB) i grčka Organizacija za neovisni prijevoz energije, čiji su djelomični vlasnici kineska kompanija State Grid, potpisala je sporazum vrijednosti 178 milijuna eura koji će biti namijenjen energetskom povezivanju otoka Krete s ostatkom grčkog kopna. Kreta je još uvijek uvelike ovisna o uvozu nafte i struje. Europska komisija će za potrebu energetske diverzifikacije Krete odobriti još 95 milijuna eura putem kohezijskih fondova. (Theodore Karaoulanis, Euractiv.gr)

SOFIJA

Novinarka otpuštena zbog postavljenog pitanja: Televizijska novinarka Viktoria Behar otpuštena je zbog postavljanja pitanja o Deljanu Peevskog, medijskom magnatu koji se kandidirao na listi bugarskih liberala za Europski parlament, javlja Free Europe.

DPS, bugarska laburistička stranka, članica je grupacije ALDE u Europskom parlamentu. Peevski je nedavno službeno postao jedan od glavnih uzroka lošeg pozicioniranja Bugarske na ljestvici država u kojima postoji problematična sloboda medija. Naime, država je na 111. mjestu svjetskog indeksa slobode, što je posljednje mjesto u cijeloj Europskoj uniji.

Pad u emisiji: Bugarska je na dugom mjestu država članica po pitanju smanjenja emisije CO2 plina, tvrde podaci Eurostata. Država je prijavila da je 2018. godine smanjila emisiju ispušnih plinova za 8,1 posto, u odnosu na godinu prije. (Euractivov medijski partner Dnevnik)

ZAGREB

Rast stanovništva država članica: Europska unija bi u sljedećih pet godina trebala osigurati mehanizam kojim bi slabije razvijene države jednostavnije mogle doseći ekonomski, društveni i razvojni standard zemalja Zapadne Europe, izjavio je premijer Andrej Plenković. Hrvatski je premijer dodao da bi se pregovori o sljedećem višegodišnjem okviru trebali voditi prema smjernicama demografske revitalizacije.

- U razgovorima s povjerenikom za proračun Guentherom Oettingerom, naglasio sam potrebu demografske revitalizacije u nekim državama i na tome ćemo inzistirati – izjavio je Plenković.

Posljednji fan eura: 'Vjerojatno bih trebao biti posljednji stručnjak koji će predložiti uvođenje eura, s obzirom na to da sam ja zadužen za monetarnu politiku i da je moj potpis na svim novčanicama kune' izjavio je guverner HNB-a Boris Vujčić. Dodao je da i dalje podržava uvođenje eura, zato što smatra da je to u interesu hrvatskih građana. No, postoji velika opozicija toj ideji u Hrvatskoj. (Željko Trkanjec, Euractiv.hr)

LJUBLJANA

Europarlamentarci biraju predsjednika Komisije: Stranka desnoga-centra Nova Slovenija predložila je da slovenski zastupnici u Europskom parlamentu biraju povjerenika Europske komisije. 'To nije lijevo-desno pitanje, nego ogledalo Slovenije u Bruxellesu'. (Željko Trkanjec, Euractiv.hr)

BEOGRAD

Proširenje i geopolitika: Na summitu u Tirani, predstavnici Europske unije i državnici Zapadnog Balkana apelirali su Bruxelles da ima na umu geopolitički aspekt tijekom pregovora o proširenju. U svojim su zaključnim govorima pozvali Europsku uniju da pregovori o članstvu budu 'fleksibilniji i brži'. (Beta-Euractiv.rs)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:59