NEWSLETTER 'Glavni gradovi': Europski 'progresivci' ne žele Webera na čelu Komisije

Dnevni newsletter naziva 'Glavni gradovi' donosi vam najnovije vijesti iz 13 europskih gradova putem terenskog izvještavanja mreže portala Euractiv.com. Na linku možete vidjeti englesku verziju.
BRUXELLES/STRASBOURG

Progresivni europarlamentarci pozivaju na jedinstvo: Nekolicina zastupnika Europskoga parlamenta iz redova lijevoga centra poslala je pismo vodećim kandidatima političkih grupacija koji pretendiraju na funkciju predsjednika/ce Europske komisije, apelirajući na njih da postignu konsenzus i oforme suradnju prije izbora u svibnju.

Progresivna koalicija, neformalna grupacija koju su oformili zastupnici ljevice, zelenih i socijaldemokrata, danas ujutro poslala je otvoreno pismo spitzenkandidatima. Zeleni su već odabrali svoja dva vodeća kandidata, Njemicu Ska Keller i Nizozemca Basa Eickhouta, dok su europski socijaldemokrati odabrali prvog potpredsjednika Komisije Fransa Timmermansa. Ujedinjena ljevica kao svoje vodeće kandidate ima Belgijanca Nica Cuea i Slovenku Violetu Tomič.

U otvorenom pismu, Progresivna koalicija apelira na spitzenkandidate da do kraja ožujka pronađu kompromis i zauzmu zajednički stav oko 10 ključnih pitanja, osobito u kontekstu društvene pravde, održivog razvoja, demokracije, transparentnosti i solidarnosti.

- Cilj ove inicijative je pronaći kompromisno rješenje među progresivnim kandidatima prije izbora za Europski parlament kako bi bili snažniji protiv populista – izjavio je Dimitris Papadimoulis, potpredsjednik Europskog parlamenta za Euractiv.

Prema Papadimoulisu, bliskom suradniku grčkoga premijera Alexisa Tsiprasa, suradnja bi trebala ostvariti dva ključna cilja.

- Prvi i najvažniji cilj je formiranje progresivnog saveza koji će znati artikulirati potrebe Europe, dok je drugi cilj sabotiranje kandidature Manfreda Webera, vodećeg kandidata pučana, koji bi mogao surađivati jedino s tvrdom desnicom koju će predvoditi Matteo Salvini – rekao je.

Progresivna koalicija do sada je predstavila nekoliko inicijativa za unaprjeđenje suradnje među političkim grupacijama u Europskom parlamentu koje pripadaju spektru lijevoga centra. Jedna od takvih inicijativa bila je organizacija okruglog stola na kojem su predsjednici svih grupacija koje pripadaju progresivnoj koaliciji prvi put održali zajedničku raspravu. Čelnici grupacija složili su se oko potrebe za jasnim, progresivnim i proeuropskim usmjerenjem buduće Unije, dok je čelnica Zelenih Ska Keller naglasila ključnu ulogu država članica u poduzimanju konkretnih mjera.

Vodeći kandidat Europske pučke stranke Manfred Weber rekao je da će pokušati premostiti rastuće razlike s desnim krilom europskih demokršćana. Međutim, u razgovoru s novinarkom Euractiva iz Češke, Weber je naglasio važnost suradnje svih proeuropskih struja u Europskom parlamentu.

- Smatram da smo spremni za suradnju i zajednički angažman – izjavio je tada vodeći kandidat pučana.

Stranka francuskog predsjednika Emmanuela Macrona LREM! će sve izglednije postati 'najpoželjnijom udavačom' u budućem sazivu Parlamenta. Weber smatra da je Macron izvrstan saveznik, ali je francuski predsjednik izjavio da se nada suradnji s progresivnom koalicijom. (Sarantis Michalopoulos, Euractiv.com)

Doživotna kazna: Francuski džihadist Mehdi Nemmouche, koji je 2014. godine ubio četvero ljudi u briselskom Židovskom muzeju, dobio je doživotnu kaznu. Prije napada, godinu dana je proveo u Siriji boreći se na strani tzv. Islamske države. Njegov pomoćnik Nacer Bendrer, koji mu je pomogao isplanirati napad i nabaviti oružje, dobio je 15 godina zatvora. (Alexandra Brzozowski, Euractiv.com)

LONDON

Drama oko Brexita: Britanska premijerka Theresa May iskoristila je posljednje trenutke plenarne sjednice u Strasbourgu kako bi održala još jednu rundu pregovora s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom i glavnim europskim pregovaračem za Brexit Michelom Barnierom. May i Juncker su najavili da su dogovorili nove 'pravno obvezujuće' garancije za irski zaštitni mehanizam, kako bi se izbjeglo formiranje tvrde granice između Sjeverne Irske, dijela Ujedinjene Kraljevine i Republike Irske, dijela EU. Juncker je iskoristio priliku da britansku premijerku podsjeti da je dužna raspisati izbore za Europski parlament ako London Uniju ne napusti najkasnije do 23. svibnja 2019. godine. (Samuel Stolton, Strasbourg)

BERLIN

AKK-Merkel imaju isti stav oko EU: Njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak je govor svoje nasljednice Annegret Kramp-Karrenbauer ocijenila kao 'izvrstan prijedlog za budućnost Europske unije', naglasivši kako bi njezin koncept stranci mogao poslužiti kao osnova za strategiju na izborima ovoga svibnja.

Trgovina oružjem: Nekolicina zastupnika iz redova njemačkih socijaldemokrata jučer je izjavila da bi njihov klub zastupnika trebao podržati zabranu izvoza oružja u Saudijsku Arabiju. Njihova bi odluka mogla zakomplicirati odnose s njemačkim ministrom vanjskih poslova Heikom Maasom (također, SPD-ovcem), koji je nedavno javno podržao ideju suradnje s tom državom zbog mirovnog procesa u susjednom Jemenu. Prema rezultatima istraživanja Švedskog instituta za međunarodni mir, Njemačka je posljednjih godina povećala izvoz oružja za 13 posto. U periodu između 2014 do 2018. godine, njihov udio u globalnoj trgovini oružjem bio je 6,4 posto, dok je u periodu prije bio 6,1 posto. Njemački najprodavaniji proizvod na tržištu je podmornica. (Euractiv.de)

PARIZ

Napustite ugovore, idioti: Čelnik francuske populističke stranke France Insoumise Jean-Luc Mélenchon u ponedjeljak je predstavio svoju kampanju za europarlamentarne izbore koja se temelji na motu 'Ovo je ekonomija, idiote'. Poziva na napuštanje europskih ugovora, i totalni zaokret po pitanju ekonomske politike.

Prema njemu, europski ugovori oformljeni su tako da favoriziraju financijske krugove te da su u potpunoj suprotnosti s ekološkim i socijalnim interesima građana. Prema rezultatima predizbornih anketa, njegove ideje trenutno podržava samo 7 posto građana, a tijekom predsjedničkih izbora 2017. godine bilo ih je preko 20 posto.

Nesretni farmeri: Francusko Udruženje organske poljoprivrede izrazilo je nezadovoljstvo vladinim prijedlogom usmanjivanja poticaja za poljoprivrednike koji prelaze na zelenu ekonomiju. Naime, ministar poljoprivrede izjavio je da 'ako netko može izdržati na tržištu tri godine (koliko ih država subvencionira), može i pet', što je naišlo na salvu kritika. (Euractiv.fr)

VARŠAVA

Poslovno ozračje: Prema poslovnoj internetskoj stranici Aleo.com, Poljska po pitanju poduzetništva zaostaje za drugim državama Europske unije. Naime, zauzela je 23 mjesto od 30 država koje su bile uključene u ispitivanje. Osobito loše rezultate imala je poljska prijestolnica zbog toga što tamo treba najdulje vremena i najviše papira da se osnuje poduzeće.

Treba li Tusk u mirovinu? U razgovoru s poljskim tjednikom Do Rezszy, zastupnik Europskog parlamenta Jacek Saryusz-Wolski izjavio je da bi njegov sugrađanin, predsjednik Europskoga vijeća, Donald Tusk, po završetku mandata trebao otići u mirovinu. 'Netko na njegovoj funkciji ne bi trebao prihvaćati novi angažman u Bruxellesu. Trebao bi se ugledati na svog prethodnuka Hermana van Rompuya i otići u mirovinu' izjavio je Saryusz-Wolski.

RIM

Berlusconi je (gotovo) svugdje: U svom radio intervjuu Silvio Berlusconi je najavio da će biti kandidat stranke Forza Italia (EPP) u četiri od pet talijanskih izbornih jedinica za sljedeće izbore u EU. Neće se kandidirati u okrugu Središnja Italija, kako ne bi ometao ponovni izbor 'našeg Antonia Tajanija, koji se u Europi smatra najboljim predsjednikom u povijesti Europskog parlamenta'.

ATENA

Problemi su još uvijek u tijeku: Euroskupina je pozdravila napredak grčke vlade u reformama, ali je istaknula kako još uvijek postoje pitanja koja treba riješiti, kao što su loši krediti. Odlučili su odgoditi isplatu milijardu eura, o čemu će se raspravljati 5. travnja.

Novi natječaj za prodaju elektrane na ugljen: Nakon neuspjelog pokušaja, vlada je pokrenula novi natječaj za privatizaciju četiri elektrane na lignit s javnom energetskom korporacijom (PPC). Proces će biti dovršen do 19. ožujka. To je prvi put da se takav brzi postupak usvoji prije sastanka Euroskupine, očito pod pritiskom institucija EU-a. Predsjednik i glavni izvršni direktor PPC-a upozorio je da će, ako ponuda ponovno ne uspije, to biti krivnja Europske komisije. (Theodore Karaoulanis, EURACTIV.gr)

BRATISLAVA

Slovačka odbija američki novac: Ministarstvo obrane službeno je odbilo američku investiciju od 105 milijuna eura za program Europske inicijative za odvraćanje, koji je pokrenut 2014. godine od strane Washingtona kako bi povećao prisutnost SAD-a u Europi zbog sigurnosnih razloga nakon pripajanja Krima Rusiji. Iako su sredstva namijenjena poboljšanju osnovne zrakoplovne infrastrukture dviju vojnih zračnih luka, slovačko miinistarstvo obrane tvrdi da se američka pomoć miješa u suverenitet Slovačke. "Slovačka ima dovoljno vlastitih izvora za financiranje takvih projekata", izjavio je Andrej Danko, predsjednik parlamenta. (Lucia Yar, EURACTIV.sk)

PRAG

Konačno je dobro biti u EU: Češki predsjednik Miloš Zeman, koji je poznat po svojim proruskim stajalištima, izjavio je u intervjuu za češku novinsku agenciju da je "u današnjem nestabilnom svijetu dobro biti integriran u EU, odnosno manje-više ekonomski savez i biti dio vojnog saveza poput NATO-a". Zeman je to izjavio uoči 20. godišnjice članstva Češke u NATO-u. Također, u svibnju zemlja slavi 15 godina članstva u EU. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

BUKUREŠT

TV voditelj će se kandidirati za izbore u EU: Rares Bogdan, voditelj emisije na privatnoj televizijskoj postaji Realitatea, pristao je voditi listu Nacionalno liberalne stranke (PNL, članica EPP-a) na izborima za EU, izjavili su izvori za Rumunjsku podružnicu EURACTIV-a. On će se natjecati s nekim sadašnjim zastupnicima u Europskom parlamentu, uključujući Siegfrieda Muresana, Adinu Valean i Daniela Budu. (Sebastian Rotaru, EURACTIV.ro)

PMP protiv Fidesza: PMP, stranka desnog centra bivšeg rumunjskog predsjednika Traiana Basescua, glasovat će za izbacivanje Fidesza iz EPP-a. Basescu je kazao kako je mađarska vladajuća stranka prekršila sporazume EU-a i protivila se sporazumima koje je sklopila kada je pristupila EU.

SOFIJA

Bugarska traži ulagače u nuklearnu elektranu: Bugarska nacionalna elektroprivreda pokrenula je postupak odabira strateškog investitora za nuklearnu elektranu Belene. Ministrica energetike Temenužka Petkova kazala je kako su četiri tvrtke već izrazile interes za projekt: kineski CNNC, francuski Framatome, korejski Hydro & Nuclear Power i američka tvrtka General Electric. Nedavno je bugarski zamjenik premijera izjavio kako "ne postoji način da se projekt NPP Belene završi bez (ruske državne korporacije) Rosatoma".(Dnevnik.bg)

LJUBLJANA

EPP mora živjeti s pluralizmom: Janez Janša, čelnik SDS-a (EPP), potvrdio je objavu EURACTIV.hr da se njegova stranka protivi izbacivanju mađarske stranke Fidesz iz EPP-a. "EPP je velika stranka, a velike stranke moraju živjeti s razlikama. Ne radi se o problemu s plakatima Jean-Claude Junckera u Mađarskoj već o značajnim razlikama u vezi s migracijskom politikom u EPP-u." (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

ZAGREB

Ministrica je ponudila ostavku: ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, koja je udarila djevojku prilikom vožnje automobila bez valjane vozačke dozvole, ponudila je svoju ostavku, koju je premijer Andrej Plenković odbio. Premijer je kazao kako je vožnja bez valjane vozačke dozvole bio propust, te da je ministrica "platila prekršajnu kaznu", dodao je.

Teologija je nezamjenjiva među znanostima: Plenković je prilikom proslave 350 godina Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu rekao da obrazovanje ne može biti prepušteno pravilima tržišta i profita, a teologija ima neizostavno mjesto među drugim znanostima. "Nema znanstvenog područja iz kojeg bi se teologija mogla isključiti kako bi promišljala stvarnost", rekao je.

(Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

BEOGRAD

Završni razgovori s EEU: srpski ministar trgovine Rasim Ljajić posjetit će Moskvu kako bi razgovarao s ministricom trgovine Eurazijske ekonomske unije (EEU) Veronikom Nikišinom zbog potpisivanja sporazuma o slobodnoj trgovini. Do sada su prepreke u pregovorima bile kvote za izvoz cigareta, određene vrste sira i rakije. Članice EEU su Rusija, Bjelorusija, Kazahstan, Armenije i Kirgistana, a trgovina Srbije s tim zemljama vrijedi 2,8 milijardi dolara, od čega je 90 posto s Rusijom. (Julija Simić, Beta-EURACTIV.rs)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:16