NEWSLETTER 'Glavni gradovi': Europski socijalisti 'zamrzavaju' odnose s Rumunjskom zbog zabrinutosti oko vladavine prava

Dnevni newsletter naziva 'Glavni gradovi' donosi vam najnovije vijesti iz 13 europskih gradova putem terenskog izvještavanja mreže portala Euractiv.com. Na linku možete vidjeti englesku verziju.
 Shutterstock/Euractiv.com
BUKUREŠT

Vodstvo Europske socijalističke stranke (PES) razmatra o zamrzavanju članstva rumunjskoj vladajućoj stranci PSD, dok 'rumunjska vlada ne pojasni svoju predanost vladavini zakona i slijedi preporuke Europske komisije'.

Predsjednik PES-a Sergej Stanišev izjavio je u priopćenju kako će se na sljedećem sastanku predsjedništva grupacije u lipnju održati formalna rasprava o članstvu PSD-a.

U stvarnosti, odnosi između PSD-a i njegove obitelji u EU već mjesecima nisu bili jednostavni. Osim kongresa u Madridu, rumunjski socijalisti izbjegavali su prisustvovanje događajima u PES-u.

- Način na koji se neki kolege iz PES-a ponašaju prema nama je neprihvatljiv. Možemo očekivati, neosnovane optužbe od političkih protivnika PSD-a, ali ne i od naše vlastite obitelji - navodi se u priopćenju PSD-a.

PSD je uputio na Staniševa, navodeći da se to pitanje zapravo nije raspravljalo na sastanku PES-a, 'tako da ovo stajalište ne odražava cjelokupno mišljenje PES-a'. Također, PSD je upitao druge socijalističke stranke da točno pojasne i izraze svoje zabrinutosti.

Međutim, Frans Timmermans, dpitzenkandidat socijaldemokrata i prvi potpredsjednik Europske komisije, poslao je nekoliko pisama rumunjskoj vladi navodeći točne probleme koje treba riješiti.

Osim toga, najnovije izvješće Mehanizma za suradnju i verifikaciju (CVM) također uključuje preporuke i korake koje je potrebno poduzeti za rješavanje pitanja vladavine prava. (Bogdan Neagu, Euractiv.ro)

LONDON

Laburisti kritiziraju izručenje Assangea: Utemeljitelj WikiLeaksa Julian Assange ne bi trebao biti izručen SAD-u jer je otkrio 'dokaze o zločinima u Iraku i Afganistanu', izjavio je čelnik rada Jeremy Corbyn.

Američki pravosudni odjel izdao je zahtjev za izručenje Assangea, nakon što je ekvadorska ambasada opozvala njegov sedmogodišnji status azila. Zahtjev se odnosi na optužbu za urotu kako bi se pristupilo računalnim podacima, a to je bio dio njegove uloge u pronalasku WikiLeaksa. (Samuel Stolton, Euractiv.com)

PARIZ

Francuzi zbunjeni s izborima u EU i Brexitom: Broj budućih francuskih zastupnika u Europskom parlamentu ostaje neizvjestan nakon posljednje odluke Vijeća EU o odgodi Brexita do 31. listopada. U teoriji, Francuska je očekivala da će broj svojih zastupnika u Europskom parlamentu povećati sa 74 na 79.

Kako bi se pozabavila tom situacijom, francuska vlada razmatra novi zakon kako bi se mogla prilagoditi za oba scenarija: Brexit prije izbora u svibnju sa 79 kandidata, ili Brexit nakon izbora sa 74 kandidata koji će dobiti mandate u Europskom parlamentu. Dodatno 5 kandidata će biti u pričuvi koji će čekati hoće li se Brexit doista dogodi. Prema Parizu, britanski zastupnici u Europskom parlamentu morat će se odreći svojih mjesta odmah nakon povlačenja Ujedinjene Kraljevine iz EU. (Euractiv.fr)

MADRID

Počinje izborna kampanja: Političke stranke u Španjolskoj službeno su pokrenule političku kampanju u četvrtak navečer uoči općih izbora 28. travnja, izvijestio je EFAC, medijski partner EURACTIVA.

Iako najnovije ankete predviđaju pobjedu socijalističke stranke (PSOE), a jedna od njih čak daje socijalistima dovoljno glasova da vlada sama, većina analitičara kaže kako je sve još uvijek otvoreno. Formiranje koalicijske vlade konzervativaca koju bi činili Narodna stranka, liberali Ciudadanos i krajnje desni Voxa ne bi trebalo biti isključeno, kažu analitičari. (EuroEFE.Euractiv.es)

RIM

Ljevičari: Nicola Zingaretti, novi vođa stranke lijevog centra, Demokratske stranke (PD,S&D), predstavio je kandidate stranke za izbore u EU. Među njima su Cecile Kyenge, prva crnoputa talijanska ministrica, Roberto Gualtieri, predsjednik odbora ECON, i Paolo De Castro, koji se predomislio nakon što je prvo odlučio da se neće natjecati na izborima.

Novi kandidati su, liberalni demokrat Carlo Calenda, voditeljica predstavništva Europske komisije u Rimu Beatrice Covassi i Caterina Avanza, jedna od Macronovih službenica za kampanju, koja je za Corriere della Sera izjavila da ju je francuski predsjednik nagovorio da se pridruži izbornoj utrci. (Gerardo Fortuna, Euractiv.com)

ATENA

Tsipras se pridružio summitu 16+1: Grčki premijer Alexis Tsipras pozvan je da se pridruži 8. summitu zemalja središnje, istočne i jugoistočne Europe i Kine, koji se danas održava u Dubrovniku. Grčki diplomatski krugovi očekuju će taj korak ojačati njihovu zemlju u ulozi regionalnog čvorišta, ali i da će pozitivno utjecati na odnose s Pekingom. (Sarantis Michalopoulos, Euractiv.com)

Štrajk dostavljača: Dostavljači, poznati kao radnici na otvorenom, blokirali su ulice velikih grčkih gradova; Atene i Soluna, tražeći jednake radne uvjete, uglavnom da bi im se osigurala vozila i zaštitna odjeća od tvrtki za koje rade. Dostavljači su slabo plaćeni i često nemaju socijalnu sigurnost. (Theodore Karaoulanis, Euractiv.gr)

VARŠAVA

Pad rejtinga: Posljednje istraživanje investicijske aktivnosti u Srednjoj i Istočnoj Europi za period 2016. do 2018. godinu Poljsku je pozicioniralo na treće mjesto, dok je u prethodnom periodu (od 2013. do 2015. godine) bila druga. Razlog pada rejtinga je politička nestabilnost države. (Euractiv.pl)

BRATISLAVA

Salvini pronašao saveznika u Slovačkoj: Slovačka stranka 'Sme rodina', na čijem se čelu nalazi Boris Kollár pridružit će se političkoj grupaciji Europa naroda i sloboda (ENF), koju predvode kontroverzni političari radikalne desnice poput talijanskog Salvinija i francuske Le Pen. Predizborne ankete toj stranci predviđaju jednog ili dva mandata u Europskom parlamentu. Boris Kollar je slavni slovački poduzetnik, stranku je kupio, preimenovao i iznenadio uspjehom na parlamentarnim izborima 2016. godine. Ima 10 djece s 9 žena. (Zuzana Gabrižová, Euractiv.sk)

PRAG

Užas zvan Brexit: Nakon sastanka sa svojom kolegicom iz Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović, češki predsjednik Miloš Zeman upozorio je da će Brexit uzrokovati 15 posto manje prihoda iz proračuna Europske unije za njihovu državu. Neovisno o tome, Zeman se protivi raspisivanju još jednog referenduma o izlasku.

Ne odustaju od oružja: Češka vlada i dalje želi ukinuti Direktivu EU o vatrenom oružju, unatoč tome što glavna tužiteljica Europskog suda pravde Eleanor Sharpston lobira da Sud odbaci češku tužbu. Prema Češkoj, Direktiva je previše restriktivna za vlasnike legalnog vatrenog oružja. (Ondřej Plevák, Euractiv.cz)

SOFIJA

Kineski interes: Peking ima veliki geostrateški interes za izgradnju nuklearne elektrane Belene, smatra bugarski premijer Bojko Borisov, dodavši da Bugarska zauzvrat nudi zajedničke investicijske projekte i suvremene oblike javno-privatnog partnerstva. Međutim, upozorava Borisov, država ne može dati jamstvo koje od njih traže Kinezi. Borisov se trenutno nalazi u Dubrovniku na summitu inicijative 16+1. (Euractivov medijski partner, Dnevnik.bg)

ZAGREB

Pelješki most: Hrvatski premijer Andrej Plenković i njegov kineski kolega Li Keqiang smatraju da Pelješki most simbolizira suradnju Hrvatske, Kine i Europske Unije. Kineska kompanija China Road i Bridge Corporation zadužena je za njegovu izgradnju, a Europska unija pokriva 85 posto troškova.

- Nadam se da će Pelješki most biti projekt izvrsne kvalitete koji će oduprijeti izazovu svih kiša i vjetrova – izjavio je Keqiang.

Suradnja na brodogradilištu: Ministar gospodarstva Darko Horvat potvrdio je da je s članovima kineskog gospodarskog izaslanstva razgovarao o mogućem angažmanu u restrukturiranju brodogradilišta Uljanik i Trećeg svibnja, na rubu bankrota. (Željko Trkanjec, Euractiv.hr)

LJUBLJANA

Slovenija želi izvoziti u Kinu: Slovenski premijer Marjan Šarec sastao se u Dubrovniku s kineskim premijerom Li Keqiangom s ciljem otvaranja vrata slovenskim tvrtkama na kineskom tržištu. Među područjima s dobrim izgledima za suradnju, premijer je istaknuo automobilsku i farmaceutsku industriju, visoku tehnologiju, civilno zrakoplovstvo i znanost. (Željko Trkanjec, Euractiv.hr)

BEOGRAD

Srbijanski Uber u Beču: CarGo, srbijanska verzija Ubera, počela je poslovati u Beču, a već posluje u Zurichu. Tvrtka je u svom prvom investicijskom ciklusu u Beču najavila zapošljavanje 200 ljudi koji će voziti hibridne i električne automobile. Očekuje se da će njihova usluga do kraja 2019. godine obuhvatiti još 8 austrijskih gradova. (Beta, Euractiv.rs)

SARAJEVO

Put kokaina: U svom godišnjem izvješću o međunarodnim državama koje trguju drogom, američko Državno Tajništvo rekao je da je Bosna i Hercegovina tranzitna zemlja za međunarodnu trgovinu drogom.

- Bosanske kriminalne skupine često djeluju izvan Balkana, iako lideri takvih skupina i organizacija borave u zemlji - navodi se u izvješću, dodajući kako je jadranska obala glavni ulaz za južnoamerički kokain namijenjen Europi. (Željko Trkanjec, Euractiv.hr)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:05