NEWSLETTER 'Glavni gradovi': Hrvatska s Kinom potpisuje devet kritičnih bilateralnih sporazuma

Dnevni newsletter naziva 'Glavni gradovi' donosi vam najnovije vijesti iz 13 europskih gradova putem terenskog izvještavanja mreže portala Euractiv.com. Na linku možete vidjeti englesku verziju.
 Royalty-free stock photo ID: 1130694740 / Shutterstock
ZAGREB

Zagreb i Peking će potpisati devet bilateralnih ugovora na summitu 16+1 (16 zemalja Srednje i Istočne Europe plus kina), koji će se održati 10.-12. travnja u Dubrovniku uz sudjelovanje kineskog premijera Li Keqianga. Neki od njih izazivaju veliku pozornost kao što je Memorandum o suglasnosti o suradnji između Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva i Huawei Technologies. Ostali sporazumi uključuju Financijski Sporazum između Hrvatske banke za obnovu i razvoj i Kineske razvojne banke i Memorandum o suglasnosti između HŽ Infrastrukture i China Railway Eryuan Engineering Group Co., Ltd o zajedničkoj uspostavi intermodalnog prometnog koridora s posebnim naglaskom na Mediteranski koridor.

U Bruxellesu će se 9. travnja održati 21. summit EU-Kina. Glasnogovornik EU je za EURACTIV Hrvatska jučer rekao da neka kineska ulaganja na Zapadnom Balkanu povlače za sobom rizike “makroekonomske neravnoteže i ovisnost o dugu” te utječu na ciljeve EU u regiji. “Svaka država je slobodna definirati svoje ciljeve kad je riječ o ulaganjima. Istodobno, EU je zabrinut zbog socioekonomskih i financijskh učinaka koje mogu izazvati neka od kineskih ulaganja”, rekao je dužnosnik EU.

Više: Chinese Balkans investments disrupt EU objectives, Commission warns

Bivši premijer opet u zatvoru: Ivo Sanader, hrvatski premijer od 2003.-2009. godine, odveden je u zatvor. Vrhovni sud je povećao njegovu prijašnju kaznu s 4,5 godina na 6 godina zbog primanja mita u iznosu od 17 milijuna kuna u prodaji zgrade u Planinskoj ulici u Zagrebu. Dva sudska procesa protiv Sanadera i dalje traju, a donesene su i dvije nepravomoćne presude u drugim slučajevima. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

BRUXELLES

Borba između zajednica: belgijski zastupnici su izglasali listu od nekih 40 ustavnih članaka koje bi sljedeći saziv parlament trebao revidirati. Za razliku od prvog nacrta, Članak 1, kojim ima veliku simboličku važnost jer organizira federalnu Belgiju u regije i zajednice, nije na popisu što predstavlja poraz za flamanske nacionaliste iz stranke NVA koji su u kampanji zagovarali konfederaciju. (Alexandra Brzozowski, EURACTIV.com)

LONDON

Merkel protiv Brexita bez sporazuma: Njemačka će “učiniti sve u svojoj moći kako bi spriječila Brexit bez sporazuma”, izjavila je kancelarka Angela Merkel nakon sastanka s irskim Taoiseachom (premijerom) Leom Varadkarom. Merkel je također izjavila da Njemačka podržava Irsku “na svakom koraku” kad je riječ o previranjima u Westminsteru (britanski parlament) u kojem zastupnici ne uspijevaju postići konsenzus o Brexitu. Varadkar se, prije susreta s Merkel, susreo i s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom u Parizu. Varadkar je potvrdio svoju predanost očuvanju otvorene granice između Irske i Sjeverne Irske. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

BERLIN

Tvrtke postaju politički aktivne: Sve veći broj njemačkih kompanija, kao što su Volkswagen, Eon i Thyssenkrupp potiču svoje zaposlenike da glasaju protiv populizma.

Prosvjedi farmera: Oko 6000 farmera prosvjedovalo je u četvrtak (4. travnja) u Münsteru na zapadu Njemačke protiv planirani ograničenja za uporabu gnojiva: vlada radi na oštrijim pravilima za uporabu. Europska komisija je signalizirala da će odluka biti prihvatljiva ako Berlin poduzme dostatne mjere kako bi smanjio zagađenje dušičnim kiselinama u podzemnim vodama. (Claire Stam, EURACTIV.de)

MADRID

Sánchez i Obama protiv “zidova” za migrante: španjolski socijalistički premijer Pedro Sánchez i bivši američki predsjednik Barack Obama zagovaraju “izgradnju mostova, a ne podizanje zidova” za migrante, objavili su španjolski mediji. Susreli su se na margini World Trade summita u Andaluziji, a osim migracija razgovarali su o “važnosti multilateralizma”. Izvori iz španjolske vlade ističu da se obje teme karakteriziraju kao “progresivna agenda”. (EFE-EPA-EuroEFE)

RIM

Kršenje izravne demokracije: talijanska agencija za zaštitu podataka je kaznila PoKret 5 Zvjezdica, stranku vladajuće koalicije (s kojom je sporazum o suradnji potpisao Živi zid, također zagovornik izravne demokracije), preciznije njezinu digitalnu platformu Rousseau s 50.000 eura. Prema navodima ove neovisne agencije, platforma na kojoj stranački aktivisti donose odluke ne zadovoljava temeljne uvjete za sustav elektroničkog glasanja, kao što je zaštita elektronskih glasačkih listića i anonimnost glasača. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

ATENA

Sastanak euroskupine: Odobravanje milijarde eura za Grčku bit će na vrhu dnevnog reda sastanka euroskupine, objavila je novinska agencija Athens-Macedonian. Radna skupina je u srijedu zaključila da je Grčka provela nužne reforme.

Tsipras- Rasmussen: grčki premijer Alexis Tsipras susreo se s danskim kolegom Lars Lokke Rasmussenom u Ateni. Raspravljali su o migracijskim temama. “Moramo osigurati sustav davanja azila kako bismo izbjegli novu migracijsku krizu. Želimo prekinuti ilegalnu migraciju. Mi smo jedna od europskih zemalja koja je financirala migrante koji su došli u Grčku s 200 milijuna eura”, rekao je Rasmussen. (medijski partner EURACTIV-a Athens News Agency)

VARŠAVA

Rusija je prijetnja: govoreći na 70. obljetnici osnivanja NATO-a u Washingtonu, poljski ministar vanjskih poslova Jacek Czaputowicz je rekao: “Poljska se slaže s definiranjem Rusije kao prijetnje Savezu”. Također je ponovio da je Rusija odgovorna za američko povlačenje iz Sporazuma o nuklearnim raketama srednjeg dometa (INF) te izrazio nadu da će vidjeti jačanje američke vojne prisutnosti u Poljskoj.

Opet lider EU? Grzegorz Schetyna, čelnik pro-EU Europske koalicije, rekao je da Poljska mora opet biti lider EU. “Danas smo u kutu i odričemo se važnog pitanja koje je važno za nas. Ali mi - Europska koalicija - izlazimo na izbore kako bismo to promijenili i sjeli za stol gdje se donose najvažnije odluke”. (EURACTIV.pl)

BRATISLAVA

Maroš Šefčovič želi u novu Komisiju: Šefčovič, potpredsjednik Europske komisije, već se vratio u Bruxelels nakon što ga je na slovačkim predsjedničkim izborima porazila Zuzana Čaputová. “Želim biti imenovan [u novu Komisiju] i nadam se da će me vlada opet predložiti”, rekao je skupini novinara u Bruxellesu. Rekao je također da nije bilo negativnih komentara na njegov “konzervativni obrat” tijekom kampanje te je dodao da “svaka zemlja ima suvereno pravo odlučiti o kulturnim i etičkim pitanja i svatko to treba poštovati”. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

PRAG

Spor oko Tommyja Robinsona: kontroverzni radikalno desni britanski aktivist Tommy Robinson je trebao danas govoriti na konferenciji “Obitelj i njezina prava u 21.stoljeću” u donjem domu češkog parlamenta. Pozvao ga je zastupnik vladajuće stranke ANO. Opozicija je snažno kritizirala taj potez, a kritikama se pridružio i britanski ambasador te je konferencija konačno otkazana. (Ondřej Plevák, EURACTIV.cz)

BUKUREŠT

Referendum o pravosuđu: predsjednik Klaus Iohannis je najavio pitanja za referendum koji planira sazvati 26. svibnja, na dan europskih izbora: zabrana amnestije i pomilovanja za djela korupcije kao i uvođenje mjera za zaustavljanje vlade u prihvaćanju izvanrednih odluka za kaznena djela, kazne i promjene u pravosuđu.

Bez odluke o glavnom tužitelju EU: Treća runda pregovora između Europskog parlamenta i Vijeća EU završila je bez kompromisa. Parlament inzistira na Lauri Codruti Kovesi, bivšoj čelnici rumunjskog Direktorata za borbu protiv korupcije (DNA) koju rumunjska vlada nastoji blokirati. Pregovarači Vijeća preferiraju Francuza Jean-Francois Bohnerta. Vrlo je vjerojatno da četvrta runda pregovora neće biti održana 10. travnja, kao što je planirano, jer će se taj dan održati izvanredni summit EU na temu Brexita. (EURACTIV.ro)

SOFIJA

Skandal sa stanovima: bugarski glavni tužitelj je naredio nove istrage u skandalu o kupovini luksuznih nekretnina po povlaštenim cijenama zbog čega su neki dužnosnici već dali ostavke. Tužilac Sotir Cacarov je rekao da je povjerenik za borbu protiv korupcije Plamen Georgiev među osobama nad kojima se provodi istraga zbog navodnog davanja lažnih iskaza o okolnostima u kojima su on i njegova supruga postali vlasnici stana u glavnom gradu Sofiji. (više)

Premijer Bojko Borisov je rekao da bi političari, koji su jeftino kupili stanove, trebali dati ostavke ili uzeti dugi neplaćeni dopust dok predsjednik Rumen Radev navodi da on povlači svoje povjerenje koje je iskazao Plamenu Georgijevu, protukorupcijskom “caru”. Borisov je naredio zamrzavanje izgradnje kontroverznog nebodera koji gradi tvrtka Arteks koja je prodala stanove političarima po sumnjivo niskim cijenama. Prošlog tjedna zamjenik predsjednika vladajuće starnke GERB Cvetan Cvetanov je napustio parlament nakon sličnih optužbi. (EURACTIV-ov partner Dnevnik.bg)

LJUBLJANA

Jezik kao barijera u kibernetičkim prevarama: Okrugli stol o kibernetičkim prevarama je zaključio da je taj oblik kriminala u porastu. No, pozitivna je vijest da, zbog specifičnosti slovenskog jezika, korisnici relativno lako mogu napraviti razliku između stvarnih i lažnih poruka. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

BEOGRAD

Jeftiniji roaming na Zapadnom Balkanu: Na drugom Digitalnom summitu Zapadnog Balkana u Beogradu potpisan je regionalni sporazum koji će omogućiti niže cijene u roamingu. U prvoj fazi, od 1. srpnja, cijene će biti niže 27%, a od 1. srpnja 2021. godine roaming će se u potpunosti ukinuti. Maria Gabriel, europska povjerenica, rekla je da je, zahvaljujući snažnoj političkoj volji za promjenu, napravljen napredak u provedbi digitalne agende za Zapadni Balkan. (Beta-EURACTIV.rs)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:29