NEWSLETTER 'Glavni gradovi': 'Juncker je prvi započeo svađu s Orbánom'

Dnevni newsletter naziva 'Glavni gradovi' donosi vam najnovije vijesti iz 13 europskih gradova putem terenskog izvještavanja mreže portala Euractiv.com. Na linku možete vidjeti englesku verziju.
LJUBLJANA

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je bio taj koji je započeo prepirku s mađarskim ministrom Viktorom Orbánom, pa je on i taj koji bi se trebao prestati miješati u stranačku politiku, izjavio je bivši slovenski premijer i aktualni čelnik Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša za Euractiv.hr.

- Ako samo bacite pogled na europske novine, svi prenose da je Orbán napao Junckera, dok je u stvarnosti upravo Juncker započeo konflikt. Smatram da se kao predsjednik Komisije ne bi trebao miješati u stranačku politiku – zaključio je bivši premijer i sadašnji lider opozicije.

Janša je jedan od bližih saveznika mađarskog premijera, a oboje su članovi Europske pučke stranke (EPP), baš kao i Juncker. EPP će 20. ožujka 2019. godine na stranačkom kongresu donijeti odluku o sudbini Orbánove stranke Fidesz u toj političkoj grupaciji zbog kontroverznih stavova. U pismu kojega je mađarski premijer ovoga tjedna poslao čelnicima 13 stranaka koje su pokrenule inicijativu za njegovo isključivanje u kojem se ispričao za svoje izjave, zamolivši ih da 'još jednom razmisle o svojoj odluci'.

SDS je već najavio da će glasovati protiv isključivanja Orbána iz redova EPP-a.

- Velike političke konfederacije poput EPP-a moraju naučiti prihvaćati različitosti zato što u suprotnom neće opstati – objasnio je Janša.

- Smatram da EPP-u trebaju demokršćani iz Luksemburga, kao i mađarski Fidesz, zato što je to jedini način da grupacija ostane jaka i utjecajna. Bio bi veliki gubitak za EPP da se dezintegrira – dodao je.

Francuskog predsjednika Emmanuela Macrona nazvao je 'napuhanim balonom', ali je pohvalio angažman nove čelnice njemačkih demokršćana CDU Annegret Kramp-Karrenbauer, rekavši da je za razliku od prethodnice Angele Merkel najavila svoju viziju Europske unije.

(Željko Trkanjec, Euractiv.hr)

LONDON

Ujedinjena Kraljevina želi odgodu Brexita: Zastupnici britanskog Donjeg doma su glasovali za odgodu Brexita, s 413 glasa za i 202 glasa protiv. Trenutno nije pretjerano izgledno da će London Uniju napustiti kako je do sada bilo predviđeno, 29. ožujka 2019. godine, no njihovu odluku još uvijek trebaju jednoglasno potvrditi lideri preostalih 27 zemalja EU. Premijerka Theresa May predložila je da se napuštanje unije odgodi za 30. lipanj, pod uvjetom da se zastupnici odluče podržati njezin sporazum na trećem glasovanju koje bi se trebalo održati sljedeći tjedan. Međutim, predsjednik Europske komisije je ovaj tjedan upozorio London da će morati raspisati izbore za Europski parlament ako najkasnije do 23. svibnja ne napuste Uniju.

(Samuel Stolton, Euractiv.com)

SOFIJA

Azerski plin: Bugarski premijer Bojko Borisov izjavio je da će nakon 2020. godine tvrtka Azeri gas će biti jedna od vodećih ponuđača plina u državi i opskrbljivat će trećinu ukupne potrošnje. Borisov očekuje da će ove godine Državna tvrtka za naftu Azerbajdžana (SOCAR) investirat će u bugarsku energetiku zbog dva cilja; unaprjeđenje kvalitete zraka i konkurentnosti.

Manje tražitelja azila: Prema podacima Eurostata, 2018. godine je u Bugarskoj prvi put zatražilo azil 2.465 izbjeglica, što je 29 posto manje nego prijašnje godine kada je to učinilo 3.470 njih. Najviše ih je bilo iz Afganistana (43 posto), Iraka (25 posto) i Sirije (20 posto).

BERLIN

Institut smanjio ekonomski rast: Jedan od najvećih ekonomskih instituta u Njemačkoj, Ifo Institut, smanjio je stopu gospodarskog rasta za 2019. godinu u svojoj projekciji s 1,1 posto na 0,6 posto, ali je za 2020. povisio s 1,6 posto na 1,8 posto. Broj zaposlenih nastavlja rasti s 44,8 milijuna prošle godine na 45,2 ove godine, dok ih se za 2020. godinu očekuje 45,5 milijuna. Stopa nezaposlenih će pasti s 5,2 posto na 4,9.

(Claire Stam, Euractiv.de)

PARIZ

Kraj nacionalne debate: Danas je posljednji dan Velike nacionalne debate koju su organizirali francuska vlada i Elizejska palača kako bi održali više od 10,600 susreta s građanima. Emmanuel Macron je prisustvovao na 11 sastanaka kako bi pokušao uvjeriti građane da je njegova politika ispravna, usprkos negodovanju 'žutih prsluka' na ulicama. Vlada bi trebala objaviti rezultate debate sredinom travnja, ali je predsjednik već uspješno pridobio trećinu razočaranih Francuza i povisio svoj rejting.

(Euractiv.fr)

RIM

Nova oznaka "Made in Italy" : Talijanski potpredsjednik Matteo Salvini predstavio je zakonodavni prijedlog za očuvanje talijanskih brendova s više od 50 godina povijesti sastavljanjem popisa zaštićenih oznakom Made in Italy. Nacrt zakona također ima za cilj izbjegavanje preseljenja proizvodnje izvan Italije.

- Ako želite prodavati proizvode s talijanskom etiketom, morate proizvoditi u Italiji - rekao je Salvini.

(Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

VARŠAVA

Vladavina prava i fondovi EU: Poljski ministar vanjskih poslova Jacek Czaputowicz predstavio je analizu vanjske politike vlade. On je rekao da je za poljsko gospodarstvo članstvo u EU platforma koja je olakšala "modernizaciju", ali je dodao da je "uvjetovanost fondova EU na temelju procjene vladavine prava neprihvatljiva". Također je priopćio kako će se 1. svibnja 10 država članica sastati u Varšavi kako bi raspravljalo o budućnosti Europe. (Lukasz Gadzala, EURACTIV.pl)

MADRID

Katalonski postupak: Josep Lluís Trapero, bivši direktor regionalne policije Katalonije ('mossos'), jučer je dao eksplozivno svjedočenje. Iako se smatrao instrumentalnim za separatističku agendu Carlesa Puigdemonta, posebice tijekom nezakonitog referenduma 1. listopada 2017., on je rekao da se 'mossos' ne slaže s vođama koje se zalažu za neovisnost i pozvao ih da 'se pridržavaju zakona'. (Beatriz Rios, EURACTIV.com)

BRATISLAVA

Poslovni čovjek optužen da je naredio ubojstvo Jana Kuciaka: Posebno tužiteljstvo potvrdilo je da je kontroverzni poduzetnik Marian Kočner optužen da je naredio ubojstvo istražnog novinara Jana Kuciaka u veljači 2018. godine.

Kuciak je ubijen u svojoj kući, zajedno sa svojom zaručnicom Martinom Kušnírovom. Kočner je već u pritvoru zbog drugih optužbi. Kuciak je pisao o Kočnerovim lažnim poslovima, a Kočner je prijetio Kuciaku prije ubojstva. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

PRAG

Odluka dobrodošlice: Europski sud odbacio je tužbu Europske komisije protiv Češke u tekućem sporu s Poljskom. Komisija je tužila Prag zbog toga što nije uzela 20.000 tona smjese izvezene u Poljsku koju su Poljaci označili kao opasni otpad, ali su Česi tvrdili da je to mješavina goriva. Komisija nije mogla dokazati da je Prag prekršio pravila EU-a o odvozu otpada. (Ondřej Plevák, EURACTIV.cz)

BUKUREŠT

PNL želi 10 zastupnika u Europskom parlamentu: Nacionalna liberalna stranka (PNL / EPP), glavna opozicijska stranka u Rumunjskoj, ima namjeru izabrati 10 zastupnika na predstojećim europskim izborima. EURACTIV Rumunjska je nedavno izvijestila da je voditeljica TV emisije Rares Bogdan na vrhu popisa kandidata. (EURACTIV.ro)

ZAGREB

Hrvatska je most između EU i zapadnog Balkana: Dr. Robert Klinke, veleposlanik Njemačke u Hrvatskoj, izjavio je da EU veliku pozornost pridaje zapadnom Balkanu, a Hrvatska ima važnu ulogu. Također je upozorio da bi Hrvatska trebala djelovati u Bosni i Hercegovini u poticanju jedinstva i vladavine prava na svim razinama.

Proizvodnja marihuane: Davor Bernardić, vođa oporbenih socijaldemokrata, predložio je liberalizaciju proizvodnje marihuane pod državnom kontrolom kao sredstva za postizanje rasta. 'To nam otvara prostor da postanemo lider EU u najbrže rastućem poslovanju, proizvodnji kanabisa', kazao je Bernardić. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

BEOGRAD

Obrazovanje protiv droga: Ministar zdravstva Zlatibor Lončar izjavio je da je u 2018. godini zaplijenjeno 3,9 tona droge i uhićeno 1.300 osoba zbog zločina povezanih s narkoticima. Lončar je u Komisiji UN-a za opojne droge u Beču rekao da je Beograd uspostavio ministarsku komisiju za sprječavanje uporabe droga u školama, koja je organizirala edukativne radionice za više od 30.000 studenata i 5.500 učitelja. (Julija Simić, Beta-EURACTIV.rs)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:08