NEWSLETTER 'Glavni gradovi': Kövesi ne smije napustiti Rumunjsku

Dnevni newsletter naziva 'Glavni gradovi' donosi vam najnovije vijesti iz 13 europskih gradova putem terenskog izvještavanja mreže portala Euractiv.com. Na linku možete vidjeti englesku verziju.
BUKUREŠT

Ograničenja protiv Kövesi: Pravosudna agencija zadužena za pokretanje istražnih postupaka protiv sudaca i tužitelja zabranila je Lauri Kövesi, jednoj od vodećih kandidatkinja za funkciju glavne tužiteljice Europske unije, čime joj je zabranjeno napuštanje države. Također, istovremeno joj je zabranjeno kontaktiranje novinara.

U četvrtak, tužitelji su ispitivali Kövesi gotovo sedam sati, a ona i dalje odbija priznati odgovornost za radnje za koje je optužuju, tvrdeći i dalje da je ta istraga instrument kojim je se sprječava da bude izabrana za funkciju glavne tužiteljice EU, zato što se rumunjska vlada oštro protivi njezinoj kandidaturi. Iako će Europski parlament u konačnici biti taj koji će potvrditi njezinu nominaciju, pregovori s Europskim vijećem su ove srijede došli do pat pozicije.

Referendum za pravosuđe: Predsjednik države Klaus Ioannis najavio je raspisivanje referenduma o pravosuđu koji će biti održan istovremeno s izborima za Europski parlament u svibnju.

- Pravosuđe je pitanje nacionalnog interesa, državljani moraju imati suvereno pravo odlučivanja o tome žele li da korupcija postane službeni dio državne politike – objasnio je Ioannis, optuživši pritom vladajuće socijaldemokrate da pokušavaju oslabiti antikorupcijske alate.

PARIZ

Niti jedan euro manje za ZPP: Francuski ministar poljoprivrede Didier Guillaume jučer je izjavio tijekom FNSEA kongresa oštro naglasio da 'Francuska neće prihvatiti Zajedničku poljoprivrednu politiku EU ako bude samo jedan euro manje od paketa koji se trenutno predstavlja', objasnivši da bi skromnija poljoprivredna politika bila završni udarac europskim poljoprivrednicima.

Europska komisija predlaže 5 posto manje sredstava za Zajedničku poljoprivrednu politiku u budućem višegodišnjem financijskom okviru EU. Na poljoprivredu trenutno odlazi 40 posto europskog proračuna, a Francuska je kao najveća poljoprivredna sila Unije najveći profiter.

Dvadeset od 27 država članica podržava prijedlog reforme. Međutim, tome se protive Njemačka i Francuska.

Molimo vas, odite! Prema rezultatima istraživanja javnog mnijenja u Francuskoj, čak 46 posto građana podržava 'tvrdi' Brexit, a 63 posto od njih su simpatizeri Marine Le Pen. Žene su pokazale solidarnost prema premijerki Theresi May, tako da je samo njih 38 posto izjavilo da podržava 'tvrdi' Brexit, dok 55 posto muškaraca smatra da je to najbolje rješenje. (Aline Robet, Euractiv.fr)

LONDON

Treća sreća? Zastupnici britanskog parlamenta danas bi trebali treći put glasati o Sporazumu o Brexitu, a vlada se nada da bi ovoga puta njegovo usvajanje moglo biti uspješnije. Međutim, danas se neće odlučivati o političkoj deklaraciji koja će definirati prirodu budućih političkih odnosa EU i Ujedinjene Kraljevine.

Puno se nagađalo hoće li predsjednik Donjeg doma John Bercow omogućiti treće glasanje o sporazumu koji je dva put bio odbijen u parlamentu, ali s obzirom na to da je procijenio da je nacrt zakona 'osjetno drugačiji' odobrio je glasanje. (Samuel Stolton, Euractiv.com)

MADRID

Katalonija osuđuje reakciju ministra vanjskih poslova: Španjolski ministar vanjskih poslova Josep Borrell prekinuo je intervju s njemačkom televizijskom kućom Deutsche Welle (DW) tijekom emitiranja, nakon što da je novinar pitao o trenutnoj političkoj situaciji u Kataloniji i mogućnosti reforme španjolskog Ustava.

U intervjuu, novinar DW istaknuo je da prema rezultatima Centra za sociološka istraživanja, 70 posto Španjolaca smatra da bi se Ustav iz 1978 godine trebao reformirati. Burrell je izjavio da sumnja u istinitost tog istraživanja i zahtijevao je da se prekine intervju.

RIM

Samoobrana: Talijanski Senat dao je posljednje zeleno svjetlo takozvanom zakonu o "legitimnoj obrani", koji snažno podržava čelnik Lige Matteo Salvini. Novi zakon propisuje strože kazne za provalu i smatra samoobranu "uvijek legitimnom" za žrtve koje počine napad u samoobrani i u stanju zbunjenosti tijekom opasne situacije. Protivnici zakona kažu kako se zakonom riskira povećanje slučajne pucnjave i korištenje vatrenog oružja.

Trgovanje na temelju povlaštenih informacija: Giuseppe De Longhi, predsjednik tvrtke za proizvodnju aparata De’Longhi, pod istragom je jer je navodno svojoj sestri prenio "cjenovno osjetljivu" informaciju u razdoblju prije prodaje podružnice tvrtke za klima uređaje tvrtki Mitsubishi.

VARŠAVA

Nije tako zeleno: Prema stručnjacima iz područja energetike, u sljedećem proračunu EU Poljska može izgubiti sredstva za plinsku infrastrukturu i razvoj obnovljivih izvora energije. To je posljedica očiglednog neuspjeha Poljske da ispuni ciljeve zelene energije EU i neodlučnost EU-a da dalje gasi plinsku infrastrukturu.

Europska koalicija u ofenzivi: U intervjuu poljskom dnevniku 'Rzeczpospolita', bivši premijer Wlodzimierz Cimoszewicz, jedan od najvažnijih proeuropskih kandidata na izborima za EP, izjavio je kako je 'imperativ za poljske patriote da uklone vladajući Zakon i pravdu (PiS / ECR) iz vlast". Nakon dugog političkog umirovljenja, Cimoszewicz kaže da se vratio u igru​​"jer su posljednje četiri godine u poljskoj politici bile katastrofe u svakom pogledu". (EURACTIV.PL)

PRAG

Mladi i ujedinjeni: Omladinske organizacije sedam od devet stranaka zastupljenih u Donjem domu češkog parlamenta postavile su platformu “21 bod za 21. stoljeće”, koja se fokusira na digitalizaciju, smanjujući upotrebu plastike i više podrške za mlade znanstvenike, izvješćuje EuroACTIV.cz, medijski partner Aktualne.cz. (Ondřej Plevák, EURACTIV.cz)

BRATISLAVA

Kapacitet za umirovljenje: Slovački parlament usvojio je ustavni zakon kojim se ograničava dob za odlazak u mirovinu na 64 godine. Oporbene stranke, uključujući i neonacističku stranku L'SNS, osigurale su dodatne glasove potrebne za donošenje zakona. Reforma nosi velike rizike za javne financije u budućnosti, osobito u društvu koje stari, uključujući smanjenje budućih mirovina na 10 posto. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

SOFIJA

Revolucionarna nova baterija: Znanstvenici iz Bugarske akademije znanosti, u suradnji sa Sveučilištem St. Klimentu Ohridskim u Sofiji, stvorili su bateriju nove generacije koja će revolucionirati uštedu energije, izvijestili su bugarski mediji. Nova baterija koštala bi četiri puta manje od one koja se trenutno koristi.

Ovo je izvorni bugarski izum sigurne, jeftine i ekološki prihvatljive punjive baterije na bazi natrija. Može se kombinirati s litij-ionskim baterijama ili ih čak zamijeniti. Glavno postignuće znanstvenika je razvoj nove vrste elektroda iz dostupnih materijala kao što su sulfatne soli. (Georgi Gotev, EURACTIV)

Koliko često vježbate?: 43 posto Bugara u dobi od 16 ili više godina nije se bavilo nikakvom tjelovježbom izvan radnog vremena u 2017. godini. Međutim, unutar tjedan dana 36 posto bugarske populacije vježbalo je 5 sati ili više, prema podacima Eurostata. Što se tiče ovog pokazatelja, zemlja je među prvih 10 u EU. (Dnevnik.bg)

LJUBLJANA

Neočekivano skretanje desnog centra: Dvije slovenske stranke koje pripadaju obitelji europskih pučana (EPP), SDS i SLS, imat će zajednički popis za izbore u EU. Treća stranka EPP-a, NSi, odlučio je voditi listu sama. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

SARAJEVO

Deklaracija o pitanjima EU nije potpisana: Povjerenik EU za proširenje Johannes Hahn izjavio je kako će Komisija procijeniti hoće li BiH biti kvalificirana za status kandidata za članstvo u EU do konca svibnja. Međutim, upozorio je kako se ništa ne može učiniti dok se ne uspostave nova tijela na temelju rezultata izbora iz 2018. godine. Iako je najavljeno (CAPITALS), nije potpisan nijedan dokument o reformama u BiH kao preduvjet za pristupanje EU. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

BEOGRAD

Većina misli da je Kosovo izgubljeno: 47 posto Srba vjeruje da je Kosovo izgubljeno, dok 41 posto vjeruje suprotno. Građani vjeruju da Vlada neće priznati Kosovo, te da će velika većina glasovati protiv njezina priznanja, pokazuje anketa koju je naručio Institut za europska pitanja i koju je u ožujku provela agencija Ninamedia. (EURACTIV.rs)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:52