NEWSLETTER 'Glavni gradovi': Macron bi podržao Barniera kao novog čelnika Komisije

Dnevni newsletter naziva 'Glavni gradovi' donosi vam najnovije vijesti iz 13 europskih gradova putem terenskog izvještavanja mreže portala Euractiv.com. Na linku možete vidjeti englesku verziju.
Ilustracija
 Euractiv.com
BRATISLAVA

Nemojte me učiniti zastupnikom u Europskom parlamentu: Jedna od vodećih oporbenih ličnosti, Igor Matovič, vođa konzervativne stranke ONOaNO (ECR) priopćio je kako će se kandidirati na izborima za EP kao šef svoje stranke. Međutim, ako bude izabran, on ne namjerava zauzeti svoje mjesto. Umjesto toga, on samo traži novi mandat za slovački parlament.

Naveo je razliku u mišljenju s izbornim manifestom svoje stranke o pitanjima poput SAD-a i rekao je da će podnijeti ostavku ako dobije manje od 50.000 glasova. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

RIM

Rizik zaraze: Komisija je zabrinuta zbog gospodarske budućnosti Italije i u novom izvješću navodi kako je „visoka razina duga potencijalni izvor negativnih prelijevanja za europodručje“. Izvršna vlast EU-a i dalje ostaje oprezna glede proračuna za 2019. i dviju vodećih mjera: mirovinske reforme i osnovnog dohotka. (Gerardo Fortuna)

ATENA

Komisija nije zadovoljna s Atenom: Izvršna vlast EU također nije zadovoljna kašnjenjem u rješavanju bankovnih portfelja od loših kredita i ne razmišlja mnogo o planu grčke vlade za zaštitu prvog prebivališta zajmoprimaca. Također je kritizirala odgode u privatizaciji elektrana na ugljen u državnom vlasništvu.

Iako priznaje da Grčka napreduje u pravom smjeru, Komisija je upozorila da je stanje povrata prinosa na obveznice od 1 milijarde eura (od europskih središnjih banaka) neizvjesno.

Oporba posjetila Rusiju: lider Nove demokracije (EPP) Kyriakos Mitsotakis danas će posjetiti Moskvu. U intervjuu za rusku tiskovnu agenciju TASS, pozvao je Rusiju na ulaganje u primarnu proizvodnju, turizam i nekretnine. Međutim, dodao je kako bi europski izvori energije trebali biti raznoliki. (Theodore Karaoulanis, EURACTIV.gr)

BUKUREŠT:

Kövesi osvaja potporu EP-a: I odbori za pravosuđe i za proračunsku kontrolu Europskog parlamenta podržali su ponudu Laure Kövesi da bude prva glavna tužiteljica EU. Međutim, bivša šefica rumunjske agencije za borbu protiv korupcije sada se suočava s težim zadatkom da dobije potporu država članica, budući da je rumunjska apsolutno protiv njezine kandidature. (Bogdan Neagu, EURACTIV.ro)

SOFIJA

Pet bugarskih regija među najsiromašnijima u EU: Sjeverozapadna regija Bugarske zauzela je zadnje mjesto po regionalnom BDP-u EU-a po stanovniku, prema podacima Eurostata.

Među 20 regija s BDP-om po stanovniku ispod 50% prosjeka EU, pet je u Bugarskoj. (EURACTIV-ov partner Dnevnik.bg)

Socijalistički skandal: bugarski socijalisti (BSP), najveća opozicijska snaga, napustili su parlament 17. veljače na neodređeno vrijeme, rekavši da pošteni izbori ne mogu biti zajamčeni nakon nedavnih promjena izbornog zakona. Međutim, dva zastupnika BSP-a putovali su po trošku parlamenta od 20. do 24. veljače kako bi prisustvovali sajmu turizma u Austriji. Čelnica BSP-a Kornelia Ninova bila je ogorčena i rekla im je da im vrate troškove.

No, oni nisu mogli uopće putovati bez dopuštenja BSP-a. Šef parlamenta Tsveta Karayancheva iz vladajuće stranke GERB pozvao je Ninovu da otkrije tko je odobrio putovanje. (Georgi Gotev, EURACTIV.com)

LJUBLJANA

Ministar okoliša podnio ostavku: Premijer Marjan Šarec prihvatio je ostavku ministra okoliša Jurea Lebena, nakon što je bio upleten u skandal gradnje željeznice Novac iz projekta navodno je završio u riznici njegove stranke (ALDE). To je treća ministarska ostavka od rujna kada je formirana vlada. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

BEOGRAD

Razmislite pozitivno: Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju David McAllister složili su se kako je za stvaranje uvjeta za nastavak dijaloga Beograd-Priština potrebno uspostaviti pozitivno okruženje. Vučić je kazao kako međunarodna zajednica treba prestati šutjeti o neprimjenjivanju Briselskog sporazuma, kao i uvođenju poreza na robu iz Srbije. (Julija Simić, Beta-EURACTIV.rs)

PARIZ

Super Barnier spašava: Michel Barnier nije oklijevao biti oštar prema svojoj političkoj obitelji desnog centra (EPP) dok je prema Macronu bio blag tijekom radijskog intervjua.

Rekao je da su Republikanci morali razjasniti svoju liniju kada je riječ o nacionalnom i europskom suverenitetu te je pozdravio Macronovo stajalište o projektu EU. Reuters je citirao izvor koji je rekao da će Macron težiti tome da Barnier postane sljedeći predsjednik Europske komisije.

Vijest će Manfredu Weberu, službenom, ali nepopularnom spitzenkandidatu EPP-a, zadati glavobolju. Barnier, službeni pregovarač EU-a za Brexit, već je zaradio poštovanje u Bruxellesu, ali s Macronovim blagoslovom mogao bi se pokazati kao Weberov kriptonit. (Aline Robert, EURACTIV.fr)

LONDON

Laburisti podupiru drugi referendum: Jeremy Corbyn kaže da će njegova Laburistička stranka poduprijeti drugi referendum, nakon što je njegov alternativni Sporazum o Brexitu doživio poraz u britanskom parlamentu.

'Podržat ćemo javno glasovanje kako bismo spriječili štetan torijevski Brexit ili katastrofalan ishod Brexita bez sporazuma', rekao je Corbyn nakon sinoćnjeg glasovanja.

Mjere Laburista bi omogućile da Velika Britanija ulazi u carinsku uniju s EU. No, Corbyn je dodao da će istražiti i druge opcije, kao što je lobiranje za još neke opće izbore. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

BERLIN

Njemački sokol: U 2018. godini Njemačka središnja banka zabilježila je dobit od 2,5 milijardi eura u usporedbi s 2 milijarde eura u 2017. godini. Taj je uspjeh pomogao sadašnjem čelniku banke Jensu Weidmannu da bude imenovan za drugi osmogodišnji mandat na mjestu predsjednika Deutsche Bundesbanka. To znači da on ostaje u utrci za kandidata koji će naslijediti Marija Draghija na mjestu predsjednika u Europskoj središnjoj banci. (EURACTIV.de)

MADRID

Španjolska se slaže s produljenjem Brexita: španjolski premijer pozvao je britansku kolegicu Theresu May da ne produžava neizvjesnost Brexita nakon što je dala svojim zakonodavcima pravo glasa o produljenju razdoblja pregovora s EU.

Pedro Sánchez, čija je vlada spremna odobriti pravila o statusu građana Velike Britanije koji žive u Španjolskoj, izjavio je kako se neće usprotiviti produljenju ako Westminster glasa afirmativno.

'Produženje neizvjesnosti odgađanjem rokova nije razumna ili poželjna alternativa', izjavio je Sanchez. Također je priopćio kako će njegova vlada odobriti uredbu koja će pokriti moguće posljedice Brexita bez sporazuma.

'Zaštita prava Španjolaca u Velikoj Britaniji je temeljna za španjolsku vladu', rekao je. 'Postoje i planovi za administrativnu i pravnu suradnju po pitnaju kaznenog prava', dodao je. (EFE-EPA / EuroEFE.EA.es)

VARŠAVA

Euroskeptici se ujedinjuju: u Poljskoj je uspostavljena nova koalicija desničarskih euroskeptičnih stranaka, uključujući stranku bivšeg repera i skupinu na čelu s kontroverznim kandidatom za gradonačelnika Gdanjska. Koalicija tvrdi kako nije anti-europska, nego pro-poljska.

Poljska protiv protekcionizma na tržištu EU: Poljska je potpisala pismo upućeno šefu EU Vijeća Donaldu Tusku, u kojem je zajedno sa 16 država članica izrazilo svoju želju podržavanja pravila koja reguliraju jedinstveno tržište EU. 'To je naša reakcija na rastući rizik od protekcionizma u EU', rekao je poljski zastupnik Konrad Szymański.

Britanci u Poljskoj: Varšava želi uvesti nove mjere za 6.000 britanskih građana koji žive u Poljskoj za stalno, kako bi se osigurali u slučaju Brexita bez sporazuma. Prema novim pravilima, promijenit će se vremenski period u kojem oni i njihove obitelji mogu legalno ostati u zemlji bez dozvole. Trenutno se radi o tri mjeseca. (EURACTIV.pl)

PRAG

Česi u svemiru: Europski parlament, Komisija i Vijeće složili su se po pitanju proširenja Europske agencije za globalne navigacijske satelitske sustave (GSA) koja će sada imati i sjedište u Pragu. To će koristiti češkom gospodarstvu jer će im osigurati više novca u državnom proračunu, ali i otvaranje novih 200 radnih mjesta (trenutno ih je 500).

Inovacijski jaz: Prema Europskoj komisiji, Češkoj nedostaju inovativna poduzeća. Izvršna vlast EU-a također je upozorila da su javne financije zdrave, ali da je dugoročna održivost manje izgledna. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:13