NEWSLETTER 'Glavni gradovi': Nizozemska sprječava put Albaniji za ulazak u EU

Dnevni newsletter naziva 'Glavni gradovi' donosi vam najnovije vijesti iz 13 europskih gradova putem terenskog izvještavanja mreže portala Euractiv.com. Na linku možete vidjeti englesku verziju.
Dnevni pregled glavnih događanja iz europskih gradova
 Euractiv.com
HAAG

Nevolje u Tirani: Europska komisija razmatra zahtjev nizozemske vlade o ukidanju bezviznog režima za Albance nakon što je većina zastupnika nizozemskog parlamenta glasovala za tu mjeru.

Glasnogovornik izvršne vlasti EU u ponedjeljak nije komentirao mogući ishod evaluacije. Nizozemski zakonodavci podržali su prijedlog u kojem se tvrdi da se albanska mafija slobodno kreće Europom zbog bezviznog režima, koji je na snazi ​​više od desetljeća.

U slučaju da se Komisija složi s nizozemskom procjenom, Vijeće EU moralo bi potpisati izmjene pravila o vizama, iako se čini kako nije vjerojatno da će izvršna vlast doći do tog zaključka, budući da je nedavno preporučila otvaranje pregovora o članstvu Albanije u EU.

Ali ovo nije jedina briga za Tiranu ovih dana. Diplomatski izvori kažu kako Haag nije spreman dati svoje zeleno svjetlo za otvaranje pregovora o priključenju s Albanijom. (Sam Morgan, EURACTIV.com)

Pročitajte više: Komisija preporučuje otvaranje pregovora o priključenju s Albanijom, Sjevernom Makedonijom

Pročitajte i: Komisija: O ukidanju bezviznog režima za Albance ne bi se trebalo olako odlučivati

U međuvremenu, u Beogradu, predsjednik ruske Dume pozvao je UN da zauzme stav o potezima Prištine. Posebno, Vjačeslav Volodin je rekao da je "upad" kosovske specijalne policije na sjever Kosova "provokacija" čiji je cilj bio zastrašivanje Srba i uspostavljanje kontrole nad tim područjem silom. Istaknuo je da bi srpski narod u budućnosti mogao računati i na pomoć Rusije.

“UN bi trebao pokazati svoj stav. Ne samo autoritet, već i mir na Balkanu ovisi i o njegovoj odlučnosti i konkretnim koracima ”, rekao je Volodin srbijanskom parlamentu. Dodao je: "Odsustvo jasne reakcije EU na provokacije u Prištini izaziva sumnju da li je sposobna posredovati u dijalogu Beograda i Prištine." (Beta-EURACTIV.rs)

>> DOGAĐAJ: EURACTIV.com danas organizira događaj o proširenju EU. Pročitajte više ovdje.

LONDON

Razgovori Trump-May: Američki predsjednik Donald Trump danas će se sastati s premijerkom Theresom May. Oboje će prisustvovati doručku s kraljevskom obiteljima, poslovnim čelnicima i političarima, a kasnije će održati bilateralni sastanak u Mayinom uredu u Downing Street 10. Potencijalni trgovinski sporazum je visoko na dnevnom redu današnjih razgovora, nakon nekoliko pozitivnih razmjena između kraljice i Trumpa tijekom službene večere u Buckinghamskoj palači sinoć.

Međutim, danas se planira se veliki broj prosvjeda protiv posjeta američkog predsjednika u nekoliko gradova u Ujedinjenoj Kraljevini, uključujući i demonstracije na trgu Trafalgar. Vođa laburista Jeremy Corbyn trebao bi se obratiti prosvjednicima na demonstracijama u Londonu. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

RIM

Conte postavlja uvjete: Talijanski premijer Giuseppe Conte stavio je svoju sudbinu u ruke svojih zamjenika, tražeći nedvosmislen, jasan i brz odgovor od Lege Mattea Salvinija i Luigia Di Maia iz PoKreta 5 Zvjezdica, žele li potisnuti vladu ili nastaviti raditi prema planu na koji su se obojica obavezali prije samo godinu dana. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

>> Pročitajte više: Talijanski premijer Conte kaže da će podnijeti ostavku ako ustraju koalicijske svađe

MADRID

“Tko ste vi?”: U intervjuu s medijskim partnerom EURACTIV-a, EFE, Michael Creed, irski ministar poljoprivrede, izjavio je za irski poljoprivredno-prehrambeni sektor da je Brexit imao dimenziju koja daleko nadilazi ekonomske i trgovinske razmjere. Opet postoji granica gdje vas pitaju: "Tko ste vi?". (EuroEFE.EURACTIV.es)

BERLIN

Njemačka socijaldemokratska stranka SPD je u ponedjeljak održala sastanak predsjedništva na kojem su raspravljali o odabiru tri vršitelja dužnosti predsjednika stranke nakon što je dosadašnja čelnica Andrea Nahles ovoga vikenda podnijela ostavku. Manuela Schewesig, Malu Dreyer i Thorsten Schafer-Gumbel, tri potpredsjednika stranke, bit će zaduženi za njezino vodstvo do odabira novog predsjednika kojim će se odabrati formalni nasljednik Nahles. Schewesig i Dreyer su premijeri saveznih država Mecklenburg-Western Pomeranije i Rhineland-Palatinate, dok je Schafer-Cumbel lider kluba zastupnika opozicije u parlamentu pokrajine Hesse. (Claire Stam, EURACTIV.de)

PARIZ

AKK upoznala Jupitera: Nova čelnica vladajuće stranke CDU Annegret Kramp-Karrenbauer u ponedjeljak je posjetila Elizejsku palaču.Nakon brojnih kritika koje su njezina stranka i ona uputile Francuskoj, prvenstveno zbog sjedišta Europskog parlamenta u Strasbourgu, tijekom kampanje za Europski parlament porasle su tenzije. Nakon što je kampanja formalno završila, a njezina je stranka za razliku od Macronove u Francuskoj osvojila najviše glasova, čelnici imaju mnogo tema za razgovor.

MMF kritizira dug Francuske: Međunarodni monetarni fond pridružio se Europskoj komisiji u apeliranju na francusku vladu da poduzme ambiciozne strukturne reforme po pitanju fiskalne politike kako bi počeli smanjivati javni dug. U preliminarnim zaključnicma godišnjeg izvješća francuskog gospodarstva, MMF navodi da je rast ekonomije usporio, ali da je zahvaljujući poreznoj reformi i restrukturiranju tržišta rada gospodarstvo odoljelo najvećim izazovima. (EURACTIV.fr)

>> Pročitajte više: MMF poziva Francusku da pojača reforme kako bi obuzdala dugove

VARŠAVA

Poljska pregovara s Rusijom: Prema informacijama poljskog časopisa Rzeczpospolite, Poljska i Rusija bi ovoga tjedna mogle održati prvi formalni sastanak državnika. Riječ je o preliminarnim bilateralnim pregovorima koji će se održati pod pokroviteljstvom Vijeća Europe, a državnici će na sastanku raspravljati o povijesnim izazovima dviju država, kao i o avionskoj nesreći koja se dogodila 2010. godine, u kojoj je život izgubio poljski predsjednik i 95 putnika. Istovremeno, aktualni poljski predsjednik Andrzej Duda će ovoga tjedna održati prvi sastanak s novim ukrajinskim predsjednikom Voldimirom Zelenskijem u Bruxellesu. (EURACTIV.pl)

BRATISLAVA

Građanski odgoj za mlade: Kada se mladim glasačima omogući pristup informacijama o važnosti demokracije i ljudskih prava, potpora ekstremističkim opcijama se smanjuje, zaključak je to eksperimenta provedenog u slovačkim srednjim školama uoči izbora za Europski parlament. Kada su se srednjoškolcima ponudile informacije o svim opcijama, Zeleni su osvojili najviše simpatija mladih, a nacionalističke liste bile su gotovo zanemarene. Rezultat ovog eksperimenta u potpunoj je suprotnosti s još jednim 'simuliranim' istraživanjem koje je također bilo provedeno među mladima uoči izbora, a koji su pokazali da su mladi skloni glasati za neofašističke stranke poput LSNS-a. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

PRAG

Poziv za glasovanje o povjerenju: Češka konzervativna oporbena stranka Građanska demokratska stranka (ODS, ECR) pozvala je premijera Andreja Babiša da od parlamenta zatraži glasovanje o povjerenju nakon izvješća lokalnih medija u kojima se navodi kako je Babiš u sukobu interesa. Babiš je Češkoj novinskoj agenciji rekao da ne planira tražiti glasovanje o povjerenju. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

ATENA

Grčki židovski gradonačelnik: Moisis Elisaf, istaknuti liječnik u gradu Ioannina u sjeverozapadnoj Grčkoj, postao je prvi židovski gradonačelnik zemlje nakon što je prevladao u drugom krugu lokalnih izbora.

Pozitivni izgledi grčkih banaka: Izvješće Moody'sa je od ponedjeljka navodi kako su izgledi za grčki bankarski sektor ostali pozitivni zbog očekivanog poboljšanja u financiranju banaka i rizika imovine. Pročitajte više (Theodore Karaoulanis, EURACTIV.gr)

BUKUREŠT

Tariceanu se ne može kazneno progoniti: Rumunjski senat nije ukinuo imunitet svojem predsjedniku Calinu Popescuu Tariceanuu, koji je također šef stranke ALDE, mlađeg partnera u vladi koju predvodi PSD. Tužitelji su htjeli optužiti Tariceanua za uzimanje mita u slučaju koji seže prije više od 10 godina kada je bio na poziciji premijera.

Konačni rezultati izbora u EU: Rumunjska Nacionalna liberalna stranka (PNL / EPP) imat će 10 zastupnika u Europskom parlamentu, prema konačnim rezultatima. Vladajuća socijalistička stranka PSD (PES) dobila je 9 mjesta, ali deveti zastupnik u Europskom parlamentu će otići samo u slučaju Brexita. Nakon što Ujedinjena Kraljevina napusti EU, Rumunjska će imati ukupno 33 zastupnika u Europskom parlamentu, dok trenutno ima 32.

Savez 2020 USR PLUS (nova skupina ALDE) imat će 8 zastupnika u Europskom parlamentu, dok UDMR, PMP (oboje dio EPP-a) i Pro Romania imaju po dva. (EURACTIV.ro)

SOFIJA

Mariya Gabriel neće zauzeti svoje mjesto zastupnice: Povjerenica EU za digitalnu ekonomiju i društvo Mariya Gabriel predvodila je europski izborni popis GERB-a, stranke Bojka Borissova, koja je povezana s EPP-om, i izabrana je za zastupnicu u Europskom parlamentu.

Međutim, Gabriel je u ponedjeljak priopćila kako će, unatoč tome što je izabrana, odustati od svoje pozicije zastupnice u Europskom parlamentu. Dodala je da, iako postoji rizik da ona ne bude dio nove Komisije, ona će ostati povjerenik do kraja svog mandata. Gabriel je rekla da se konzultirala s Borissovom, koji je po njezinim riječima prihvatio tu ideju. [Pročitajte više] (Georgi Gotev, EURACTIV.com)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:14