NEWSLETTER 'Glavni gradovi': Njemački konzervativci napali Webera zbog Orbanove suspenzije

Dnevni newsletter naziva 'Glavni gradovi' donosi vam najnovije vijesti iz 13 europskih gradova putem terenskog izvještavanja mreže portala Euractiv.com. Na linku možete vidjeti englesku verziju.
BERLIN

Poruka iz Münchena: Andreas Dobrindt, vođa bavarske parlamentarne stranke CDU, izjavio je kako ima "malo razumijevanja" za stajalište Spitzenkandidata EPP-a Manfreda Webera prema mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, izvijestio je konzervativni dnevnik Die Welt.

Dobrindt se boji da bi Weberova čvrsta stajališta o Orbanu i njegovoj vladajućoj stranci Fidesz mogla odvesti nekoliko europskih konzervativnih stranaka iz EPP-a u novu desničarsku skupinu u sljedećem Europskom parlamentu.

EPP je u ožujku odlučila da ne protjeruje, već da privremeno obustavi rad Orbanove stranke Fidesz stranku zbog navodnih kršenja načela vladavine prava Europske unije.

Prije odluke, visoki izvor CDU-a rekao je za EURACTIV.de da Orbán treba biti u EPP-u, inače će završiti u zagrljaju krajnje desnice. (Claire Stam, EURACTIV.de)

Postizanje klimatske neutralnosti do 2050: Njemački vlada raspravljat će o tome kako bi zemlja mogla dosegnuti nultu neto emisiju stakleničkih plinova do 2050. godine, izjavila je kancelarka Angela Merkel. “Radi se o klimatskoj neutralnosti. To znači da ne smijemo osigurati da nema apsolutno nikakvih emisija CO2, ali da, ako još uvijek postoje emisije CO2, moramo pronaći alternativne mehanizme za skladištenje tog CO2 ili njegovo nadoknađivanje“, dodala je Merkel.

PARIZ

Mali kandidati protiv javnih medija: Kandidati za manje stranke izrazili su ljutnju na France Télévision nakon njene odluke da podijeli predizbornu televizijsku raspravu između malih i velikih političkih stranaka zakazanu (22. svibnja).

Debata 'malih' kandidata bit će emitirana kasno noću "kada ljudi odu na spavanje", kaže Benoît Hamon iz lijeve stranke Génération, dok je Ian Brossat iz Komunističke stranke taj potez nazvao "demokratskim skandalom" neposredno prije europskih izbora.

Homofobija: Već treću godinu zaredom, fizički napadi na LGBT osobe povećali su se u Francuskoj 2018. godine na 231 napada, navodi se u izvješću SOS Homophobie. Nevladina organizacija je priopćila kako je homofobija postala "sve nasilnija" u Francuskoj, budući da se broj napada povećao za 66 posto od 2017. godine (EURACTIV.fr)

HAG

Vrijeme oporezivanja: Nizozemska vlada jučer je izvršila pritisak na EU najavivši planove za početak oporezivanja zračnog prometa ako Bruxelles ne pronađe paneuropsko rješenje. Ako se pravila ne ukinu, putnici koji lete iz Nizozemske će se suočiti s naknadom od 7 eura. Nizozemci su također rekli da istražuju hoće li porez na mlazno gorivo funkcionirati. Čitaj više.

BRUXELLES

Povjerenikov vrtuljak: Koen Geens, belgijski ministar pravosuđa na odlasku i kršćanski demokrata, izrazio je interes za mjesto povjerenika EU za migracije tijekom televizijske izborne rasprave.

“Ako postoji nešto što bih želio postati, to je europski povjerenik za azil i migracije. Bilo bi vrlo teško, ali tamo se sve događa, rekao je Geens. Međutim, njegov je kabinet umanjio primjedbe.

MADRID

Španjolska povlači fregatu iz američke borbene skupine; Ministrica obrane Margarita Robles priopćila je kako će Španjolska privremeno povući svoju fregatu "Méndez Nuñez" u pratnji američkog nosača zrakoplova "Abraham Lincoln", zbog rastuće napetosti između Washingtona i Teherana o iranskom nuklearnom programu, izvijestio je EURACTIV-ov partner EFE.

Robles je izjavila kako je Španjolska i dalje "ozbiljan i pouzdan američki partner", ali je dodala da je njezin vojni korpus vezan samo za sporazume EU-a i NATO-a. El Pais je izvijestio da je integracija španjolskog broda u američku borbenu skupinu planirana prije gotovo godinu dana s ciljem povećanja zajedničke interoperabilnosti i poticanja zajedničke obuke i koordinacije. (EuroEFE.EURACTIV.es)

RIM

Salvini se suprotstavlja proračunskim pravilima EU-a: "Ako trebamo prekinuti neka ograničenja, spremni smo to učiniti", rekao je vođa desničarske stranke Lige Matteo Salvini, misleći na proračunski deficit zemlje i veliki teret duga prema BDP-u, što je znatno iznad granica EU.

Luigi Di Maio, zamjenik premijera, vođa Pokreta pet zvjezdica, kritizirao je tu izjavu kao "prilično neodgovornu". Nakon Salvinijevog komentara, kamatne stope na talijanske obveznice i raspon između prinosa na talijanske i njemačke obveznice dosegle su novi maksimum. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

ATENA

Grčki predsjednik u Kini: Nakon sastanka sa svojim kineskim kolegom Xi Jinpingom, grčki predsjednik Prokopis Pavlopoulos izjavio je kako je Peking pokazao "razumijevanje" za grčka stajališta glede Cipra. "Postoji dio razumijevanja za dio Kine, što je izuzetno važno s obzirom na to da u ovom trenutku imamo i razumijevanje i za SAD i za NATO, a posebno za EU."

Također je posjetio Huawei-jev izvršni centar za obuku u Pekingu i sastao se s dužnosnicima tehnološkog diva. (Theodore Karaoulanis, EURACTIV.gr)

VARŠAVA

Seksualni skandal i Crkva: Rasprava o skandalu pedofilije u Katoličkoj crkvi zagrijala se u Poljskoj nakon što je prošlog vikenda na YouTubeu objavljen film "Tell no one" (''Nemoj reći nikome''), koji prikazuje povijest žrtava svećenika.

Ministar pravosuđa kazao je da će kazna za pedofiliju biti stroža, a Jarosław Kaczyński, vođa vladajuće desničarske stranke Pravo i pravda (PiS), koji je blizak Crkvi, rekao je da nikakav seksualni prijestupnik neće izbjeći kaznu. To pitanje vjerojatno će utjecati na ishod izbora u EU i nanijeti štetu PiS-u. (EURACTIV.pl)

PRAG

Česi imaju prioritet u zaštiti okoliša: Četiri od pet čeških glasača vjeruju da su zaštita okoliša, životinja i prirode, održiva poljoprivreda i borba protiv zagađenja zraka ključni prioriteti na predstojećim izborima za EU, pokazala je anketa IPSOS MORI.

U izvješću se dodaje da 69 posto Čeha smatra borbu protiv klimatskih promjena prioritetom. (Ondřej Plevák, EURACTIV.cz)

SOFIJA

Ministar poljoprivrede podnio ostavku: Ministar poljoprivrede, hrane i šumarstva Roumen Porozhanov podnio je ostavku zbog skandala vezanog uz kupnju luksuznih nekretnina i izgradnju kuća za goste za privatnu uporabu iz fondova EU. Ostavka je uslijedila nakon istrage Tužiteljstva o navodnim zlouporabama sredstava EU-a putem Državnog fonda za poljoprivredu, dok je za nju bio zadužen Porozhanov.

Prošlog tjedna bilo je izvješća o odstupanju njegove izjave o imovini koja je objavljena na internetskoj stranici antikorupcijske komisije i njegove stvarne izjave. U svom obrazloženju, Porozhanov kaže kako ne želi da napad na njega utječe na rad vlade. (Dnevnik partnera EURACTIV-a).

BUKUREŠT

Još jedna prepirka veleposlanstva: Palestinsko veleposlanstvo u Rumunjskoj priopćilo je kako je Liviu Dragnea, vođa vladajuće socijalističke stranke, obavijestio svog veleposlanika Fuada Kokalya da Rumunjska neće premjestiti svoje veleposlanstvo u Izraelu u Jeruzalem. Međutim, Dragnea je kazao kako izjava ne odražava pregovore. Rumunjski ministar vanjskih poslova dovršio je analizu o tome treba li premjestiti veleposlanstvo koje je sada poslano drugim institucijama vezanim za vanjsku politiku, kazao je Dragnea.

Smanjenje tokova izravnih stranih ulaganja: Rumunjska središnja banka izjavila je da su neto inozemna izravna ulaganja u zemlji u prvom tromjesečju dostigla 1,24 milijarde eura. Prilivi izravnih stranih ulaganja smanjili su se za 20 posto u odnosu na 1,55 milijardi eura u istom razdoblju 2018. godine, pokazali su podaci središnje banke (EURACTIV.ro).

SOFIJA

Ministar poljoprivrede podnio ostavku: Ministar poljoprivrede, hrane i šumarstva Roumen Porozhanov podnio je ostavku zbog skandala vezanog uz kupnju luksuznih nekretnina i izgradnju kuća za goste za privatnu uporabu iz fondova EU. Ostavka je uslijedila nakon istrage Tužiteljstva o navodnim zlouporabama sredstava EU-a putem Državnog fonda za poljoprivredu, dok je za nju bio zadužen Porozhanov.

Prošlog tjedna bilo je izvješća o odstupanju njegove izjave o imovini koja je objavljena na internetskoj stranici antikorupcijske komisije i njegove stvarne izjave. U svom obrazloženju, Porozhanov kaže kako ne želi da napad na njega utječe na rad vlade. (Dnevnik partnera EURACTIV-a).

ZAGREB

Nema zemlje za strance: Ministarstvo poljoprivrede priopćilo je da je pogrešna informacija objavljena u dnevnom listu Večernji list (vidi Capitals) da je Hrvatska propustila rok za produljenje moratorija na prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima. U priopćenju se navodi kako će rok biti srpanj 2020. i zatražiti njegovo produženje na vrijeme.

"Do sada su takvu vrstu produžetka za dodatne 3 godine tražile i primile Mađarska, Slovačka, Litva i Latvija, tako da ne vidimo razlog da ne dopustimo Hrvatskoj da to učini", kazali su u ministarstvu.

U lipnju 2020. istječe sedmogodišnji moratorij na prodaju državnog i privatnog poljoprivrednog zemljišta stranim državljanima i stranim pravnim osobama, koji je dogovoren u okviru sporazuma o članstvu Hrvatske u EU.

Korejski novac za hrvatske automobile: Proizvođači automobila Hyundai Motor i Kia Motors zajednički su uložili 80 milijuna eura u Rimac Automobili, hrvatsku visokoučinkovitu tehnologiju električnih vozila i sportove, objavila je automobilska tvrtka. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

LJUBLJANA

Zajedničke granične kontrole: Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar predložio je svom talijanskom kolegi Enzu Moaveru Milanesiju da Italija i Slovenija trebaju uspostaviti zajedničke patrole za kontrolu ilegalne migracije na granici. Cerar je kazao kako je talijanski ministar pozitivno reagirao i prenio ideju ministrima unutarnjih poslova. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

BEOGRAD

Srpski radikalni stranački dužnosnici u Haagu: Dužnosnicima Srpske radikalne stranke Vjerici Radeti i Petru Jojiću bit će suđeno u Haagu, a ne u Srbiji, kazao je sud UN-a. Jojić i Radeta optuženi su zbog nepoštivanja Haaškog suda jer su ometali svjedoka tijekom suđenja Vojislavu Šešelju, čelniku njihove stranke, koji je u travnju 2018. godine osuđen za ratne zločine. Sudac je izdao nalog za njihovo uhićenje i naredio Srbiji da ih bez odgađanja izruči. U priopćenju o tom pitanju objašnjeno je da svjedoci nisu željeli svjedočiti u Srbiji iz straha za svoju sigurnost. (Beta-EURACTIV.rs)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:48