NEWSLETTER 'Glavni gradovi': Nove članice EU podsjetile 'staru Europu' na svoju važnost tražeći jednakost

Dnevni newsletter naziva 'Glavni gradovi' donosi vam najnovije vijesti iz 13 europskih gradova putem terenskog izvještavanja mreže portala Euractiv.com. Na linku možete vidjeti englesku verziju.
 Leszek Szymanski / EPA/Euractiv.com

Najmlađe članice Europske unije, njih 13, jučer su se susrele u Poljskoj kako bi proslavile 15. obljetnicu najvećeg proširenja trgovinskog bloka koje se dogodilo 2004. godine, a u tom su duhu potpisale Varšavsku deklaraciju.

- Zahvalni smo na svemu što dobivamo od Europske unije, ali želimo naglasiti da istovremeno mnogo i vraćamo, putem otvorenog tržišta, naših talenata i u konačnici samoga novca kojeg platimo u obliku dividenda – izjavio je poljski premijer Mateusz Morawiecki.

Deklaracija ističe da sve države članice moraju sudjelovati u donošenju ključnih odluka Europske unije, zato što je to ključ suradnje i zajedništva.

- Svima nam treba snažna Europa sastavljena od snažnih država članica – izjavio je češki premijer Andrej Babiš, dodavši da Europsko vijeće treba imati glavnu riječ u odlučivačkom procesu Unije, aludirajući pritom da Komisija ne bi trebala biti ta koja o svemu odlučuje.

Babiš je kritizirao činjenicu da ujedinjenje tržišta Europske unije još uvijek nije u potpunosti finalizirano, ali je priznao da je članstvo u EU najbolja alternativa.

Češki premijer osvrnuo se i na izjavu povjerenika Europske komisije Jyrkija Katainena koji je izjavio da Poljska treba prestati doživljavati Europsku uniju kao 'osobni bankomat'.

- Ne razumijem kako si jedan povjerenik može dozvoliti takvu izjavu – izjavio je Babiš koji se i sam našao u središtu skandala u svojoj državi zbog sumnje za sukob interesa.

Slovenski predsjednik Borut Pahor tvrdi da 'ne može zamisliti da će Europska unija sljedećih pet godina biti blokirana'. Pahor je pritom dodao da zahvaljujući europskim ekonomskim i socijalnim investicijama, Slovenci imaju dva identiteta; nacionalni i europski.

(Aneta Zachová, Euractiv.cz, Łukasz Gadzała, Euractiv.pl, Željko Trkanjec, Euractiv.hr)

BRATISLAVA

V4 zahvaljuje Turskoj: Turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu ovog se tjedna u Bratislavi susreo se s kolegama Višegradske skupine. Prema slovačkom ministru vanjskih poslova Miroslavu Lajčák, Turska je postala brana protiv ilegalne migracije u Europsku uniju. Štoviše, mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjártó istaknuo je ulogu Ankare u borbi protiv terorizma. 'Dok ne možemo uvijek računati na EU i UN, uvijek možemo računati na Tursku' izjavio je Szijjártó, optuživši UN da promoviraju migraciju.

Mađarski ministar vanjskih poslova pozvao je države članice da prestanu biti 'dvolične' u kontekstu budućnosti Europske unije, koja se potajno blokira na sastancima Vijeća ministara. 'Takav scenarij je nepošten prema Turskoj, državi o kojoj uvelike ovisi sigurnost Europske unije', dodao je. (Lucia Yar, Euractiv.sk)

U međuvremenu, slovenski mediji objavili su priču o Nordic Monitoru o turskim diplomatima koji su špijunirali kritičare predsjednika Recepa Erdoğana u Sloveniji. (Željko Trkanjec, Euractiv.hr)

BRUXELLES

Povrat poreza: Uoči izbora za Europski parlament, frankofona zelena stranka Ecolo predložila je povrat poreza za plaće ispod 2,500 eura mjesečno. Ta bi mjera omogućila nisko kvalificiranim radnicima uštedu od 225 eura mjesečno. Prema procjeni Federalnog ureda za planiranje, od ove bi mjere moglo profitirati čak 1,9 javnih službenika, građevinara i ostalih djelatnika.

Antisemitizam u porastu: 'Osim u Francuskoj, Židovi nigdje nisu toliko diskriminirani kao u Belgiji' rezultat je istraživanja Sveučilišta u Tel Avivu koji su analizirali tretman Židova u Europi. Samo u Belgiji je prošle godine bilo zabilježio 101 slučaja antisemitskih napada, dok ih je 2017. godine bilo samo 56. Izvješće naglašava da se većina diskriminacije odvija na internetu. (Alexandra Brzozowski, Euractiv.com)

LONDON

Huaweijev skandal: Ministar obrane Gavin Williamson razriješen je svoje dužnosti u vladi Therese May zbog sumnje da je bio upleten u skandal vezan uz kineskog tehnološkog diva Huawei. Tijekom nedavno održanih sastanaka nacionalne sigurnosti, izvješća govore u prilog da bi Ujedinjena Kraljevina omogućila kineskoj kompaniji Huawei ograničenu ulogu u razvijanju britanske 5G infrastrukture.

Sve se to dogodilo u srijedu. Nekadašnja ministrica međunarodnog razvoja Penny Mordaunt preuzet će upravljanje resorom, a Williamson nastavlja negirati bilo kakvu povezanost sa skandalom. (Samuel Stolton, Euractiv.com)

BERLIN

Minimalna plaća na razini EU: Desetci tisuće prosvjednika pridružilo se prosvjedima diljem Njemačke na Praznik rada, tražeći uvođenje minimalne plaće na razini Europske unije kojima bi se unaprijedila prava radnika. Organizatori prosvjeda su pozvali radnike da ostvare svoje pravo glasa na izborima za Europski parlament.

Turneja Zapadnom Afrikom: Njemačka kancelarka Angela Merkel ovoga je tjedna započela svoju turneju Zapadnom Afrikom (Burkina Faso, Mali i Niger) koja će se fokusirati na pitanje sigurnosti i borbe protiv terorizma u regiji Sahel. (Claire Stam, Euractiv.de)

MADRID

Kriza upravljanja desnim centrom: Nakon prošlotjednih izbora, na kojima je Narodna stranka pala sa 137 mandata na 66, čelnik Pablo Casado pokušava rehabilitirati ugled stranke kao vodeće stranke desnoga centra, javlja Euractivov medijski partner EFE-EPA.

Casado se pokušao udaljiti od svoja dva najveća politička konkurenta; liberala Ciudadanosa i radikala iz stranke Vox koji su osvojili 24 mandata. Na konferenciji za novinare koja se održala u utorak, Casado je izjavio da je Vox ekstremno desna stranka, što nije mala stvar zato što ju je tijekom kampanje izbjegavao tako nazvati. (EFE/EPA/Euractiv.es)

RIM

'Silvio, ostani doma!': Bivši premijer Silvio Berlusconi u utorak je operirao crijeva. Samo noć prije, 82-godišnjak je primljen u bolnicu zbog boli u abdomenu, zbog koje nije mogao prisustvovati stranačkoj konvenciji Forze Italije.

Unatoč svojim godinama, natjecat će se za mandat u Europskom parlamentu. Njegov osobni liječnik novinarima je rekao da je sugerirao Berlusconiju da ostane doma i zaboravi na izbore. (Gerardo Fortuna, Euractiv.com)

ATENA

Novo istraživanje: Stranka desnoga centra Nea Demokratia (EPP) vodi u predizbornim anketama s 27,2 posto glasova, dok vladajuća Syriza (GUE-NGL) može računati samo na 20,7 posto. Grčki mediji navode da će jaz između dvije vodeće stranke nastaviti rasti približavanjem izbora, a da će ključnu ulogu imati birači.

Vladajuća Syriza na čelu koje se nalazi premijer Alexis Tsipras skupo će platiti cijenu promjene imena Sjeverne Makedonije; u 13 regija sjeverne Grčke razlika u rejtingu između stranke Nea Demokratia i Syrize neprestano raste, a procjenjuje se da bi mogla biti čak 14,3 posto. Tijekom prošlih izbora bila je samo 4,2 posto.

SOFIJA

Skandal utječe na europarlamentarne izbore: Stranka desnoga centra GERB (EPP) na čijem se čelu nalazi premijer Bojko Borissov, izgubila je 5 posto podrške naroda, a mogla bi izgubiti i relativnu pobjedu na izborima za Europski parlament, zbog skandala vezanog uz malverzaciju fondovima EU za nabavu stanova.

Porezni obveznici Europske unije izgubili su desetke milijuna eura zbog malverzacije sredstava iz Operacijskog programa Razvoj ruralnih sredina u Bugarskoj. U periodu od 2007. do 2013. godine, Europska unija osigurala je 101 milijuna eura za izgradnju 746 kuća u ruralnim sredinama slabije razvijenih država članica.

Ideja je bila razviti turizam kojim bi se promovirao prirodni habitat i stari bugarski običaji. Umjesto toga, većina novca bila je korištena za izgaranju privatnih vila koja nisu otvorena za javnost. Čak jedna trećina izgrađenih kuća ima nepravilnosti u dokumentaciji, a njihovi će vlasnici biti prisiljeni vratiti sredstva Europskoj uniji. (Georgi Gotev, Euractiv.com)

ZAGREB

340 milijuna eura iz EIB-a: Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR) i Europska investicijska banka (EIB) potpisale su sporazum vrijednosti gotovo 340 milijuna eura. Samo u 2018. godini, EIB je podržao ekonomski i društveni razvoj s investicijama u vrijednosti 507,3 milijuna eura, što je gotovo 0,98 posto BDP-a države. (Željko Trkanjec, Euractiv.hr)

BEOGRAD

Dačić se ljuti na bošnjačkog premijera: Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić požalio se na izjavu bošnjačkog premijera Denisa Zvizdića zbog aludiranja da bi promjena granice između Srbije i Kosova 'otvorila Pandorinu kutiju' u regiji.

'Njegova izjava je skandalozna. Ionako nas nije briga što oni misle. Tko su oni da komentiraju taj problem? Oni uopće ne bi trebali biti pozvani da raspravljaju o tom pitanju. O njemu bi trebale odlučiti 'velike države'' izjavio je Dačić. (Beta-Euractiv.rs)

SARAJEVO

NATO blokirao novu vladu: Dragan Čović, lider bošnjačkog HDZ-a, smatra da je glavna prepreka formiranju nove vlade aktivacija NATO-vog plana za članstvo. Milorad Dodik, vođa Srba u Predsjedništvu BiH, tvrdi da je suradnja s NATO-om teoretski moguća, ali ne i članstvo u tom vojnom savezu. (Željko Trkanjec, Euractiv.hr)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:49