NEWSLETTER 'Glavni gradovi': Popularnost njemačkih desničarskih populista nezaustavljivo raste

Dnevni newsletter naziva 'Glavni gradovi' donosi vam najnovije vijesti iz 13 europskih gradova putem terenskog izvještavanja mreže portala Euractiv.com. Na linku možete vidjeti englesku verziju.
 [EPA/ALEXANDER BECHER]/Euractiv.com
BERLIN

Njemački desničarski populizam u porastu; Prema rezultatima istraživanja Zaklade Friedrich Ebert, koja je povezana s njemačkim socijaldemokratima, desničarski populizam u zemlji se povećao. Jedna trećina ispitanika slaže se sa stavovima koji se protive vrijednostima liberalne demokracije, smatrajući da svi ljudi ne bi trebali imati ista prava. Analitičari su komentirali da postoji velika opasnost da će se srednja klasa okrenuti protiv demokracije. (Alicia Prager, Euractiv.com)

PARIZ

Nesuglasice na relaciji Pariz-Berlin: Francuski predsjednik Emmanuel Macron jučer je održao govor u kojem je pojasnio odluke koje će donijeti nakon krize koju su izazvali prosvjedi 'žutih prsluka'.

Također, priznao je da Njemačka nema istu poziciju u kontekstu borbe protiv klimatskih promjena kao Francuska, zato što niti Macron ne želi potpisati trgovinski sporazum sa zemljama koje nisu potpisale Pariški sporazum o klimi, dok Berlinu to nije prioritet, tvrdi.

5 europarlamentaraca 'na ledu': Ako Ujedinjena Kraljevina u konačnici odluči sudjelovati na izborima za Europski parlament, Francuzi će izabrati 79 zastupnika, ali će prema novoj odredbi njih samo 74 aktivirati svoj mandat u srpnju. Ostalih pet morat će pričekati da London napusti Europsku uniju prije nego što odu u Strasbourg. (Euractiv.fr)

BRUXELLES

Humanitarne vize: Europski sud za ljudska prava nedavno je ispitao zahtjev obitelji iz sirijskog grada Aleppa koja se obratila belgijskom konzulatu u Bejrutu tražeći humanitarnu vizu za kratki boravak. Međutim, belgijski ured za imigraciju odbio je njihov zahtjev.

Belgijski odvjetnici koji zastupaju obitelj tvrde da su odbijanjem zahtjeva ugrožena njihova temeljna prava koja im garantira Članak 3 Europske konvencije o ljudskim pravima. Odluka suda očekuje se u kasnijoj fazi. (Alexandra Brzozowski, Euractiv.com)

LONDON

Hej, veliki potrošaču: Novoosnovana stranka Brexit zaštitnog lica pokreta Nigela Faragea bila je najveći potrošač u oglašavanju na društvenim mrežama tijekom uskršnjih praznika, dok je potrošnja laburista i torijevaca osjetno manja, otkriva analiza podataka Facebooka. (Samuel Stolton, Euractiv.com)

MADRID

Sánchez i Rajoy razgovaraju o rastu rejtinga pokreta Vox: Španjolski premijer i čelnik socijalističke stranke Pedro Sánchez, izjavio je za časopis El Pais da je sa svojim prethodnikom, konzervativnim premijerom Marianom Rajoyem razgovarao o porastu popularnosti radikalno desne stranke Vox.

Predizborne ankete uoči parlamentarnih izbora koji će se održati ove nedjelje u Španjolskoj predviđaju pobjedu vladajućih socijalista PSOE, ali bez apsolutne većine. Očekuje se da će trebati ući u postizbornu koaliciju, a najveće šanse za to ima populistička stranka Podemos. (EuroEFE.Euractiv.es)

RIM

Upozorenje o niskoj zaposlenosti: Broj nezaposlenih građana Italije i više se nego udvostručio, u odnosu na 2006. godinu, otkrilo je novo izvješće Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD). Osim toga, rad na određeno znatno je porastao posljednjih deset godina. Čak 15,4 posto građana Italije radi na određeno, što je više u odnosu na prosjek OECD-a koji iznosi 11,2 posto. (Gerardo Fortuna, Euractiv.com)

VARŠAVA

Putin je 'spasio' Donjeck i Luhansk: Ruski predsjednik Vladimir Putin jučer je izjavio da ne vidi ništa loše da Rusija daje putovnice građanima ukrajinskih pobunjenih regija. Rekao je da se isto odnosi na Poljsku, koja daje poljsko državljanstvo Ukrajincima poljskog porijekla. No, Putin tvrdi da je jedina razlika u tome što je situacija u Donjecku i Luhansku mnogo gora, zato što građani tih regija ne uživaju temeljna ljudska prava.

Obrana interesa 'pravih žena': Dobromir Sośnierz, nezavisni poljski zastupnik u Europskom parlamentu, započeo je svoju predizbornu kampanju na kontroverzan način; lijepljenjem plakata na kojima je napisano da će se Sośnierz boriti protiv feministica, za interese 'pravih žena'. Sośnierz podržava 'Polexit', smatrajući da bi se Poljska mogla bolje samostalno razvijati izvan Europske unije. (Karolina Zbytniewska, Euractiv.pl)

BRATISLAVA

Tokio hvali ekonomiju V4: 'Japanske tvrtke vrlo brzo su shvatile ogroman potencijal zemalja V4', izjavio je japanski premijer Shinzo Abe tijekom sastanka s premijerima Višegradske skupine (Mađarska, Slovačka, Češka, Poljska) u Bratislavi.

Tvrtke kao što su Toyota ili MinebeaMitsumi već posluju u regiji. 'Stabilan gospodarski rast jača važnost zemalja Višegrada u Europi, a mnoge japanske tvrtke ovdje smještaju svoje sjedište ili podružnice', dodao je Abe. (Zuzana Gabrižová, Euractiv.sk)

PRAG

Zajedno protiv EU: Tomio Okamura, češki ekstremno desni vođa opozicijske stranke Slobode i izravne demokracije (SPD) odlučio je udružiti snage s Marine Le Pen i nizozemskim Geertom Wildersom, kako bi se smanjile ovlasti EU i povećala uloga nacionalnih država. Le Pen i Wilders posjetili su Prag kako bi podržali SPD prije izbora u EU.

Najnovije ankete: Vladajuća stranka ANO (ALDE) uživa najveću podršku (28 posto) uoči izbora u EU, a slijede ga oporbeni Građanski demokrati (ECR) s 12 posto, Pirati 10,5 posto i komunisti (KSCM) 10 posto. (Ondřej Plevák, Euractiv.cz)

BUKUREŠT

Pitanja na referendumu: Predsjednik Klaus Iohannis najavio je pitanja za referendum o pravosuđu koji će se održati isti dan kad i izbori za EU, 26. svibnja. Birači će odabrati žele li zabraniti amnestiju i pomilovanje korupcijskih zločina ili spriječiti vladu da uvede hitne uredbe za promjenu kaznenih i pravosudnih zakona.

Verhofstadt cilja na Rumunjski ALDE: 'Nažalost, situacija u Rumunjskoj i dalje ne jenjava', objavio je Guy Verhofstadt, dodajući kako bi liberali trebali isključiti svoju istoimenu stranku u Rumunjskoj 'što je prije moguće'. (Euractiv.ro)

ATENA

Nova demokracija cenzurira Webera: Vladajuća stranka Syriza (europska ljevica) optužila je glavnu oporbenu stranku Nova demokracija (ND,EPP) za 'cenzuriranje' Spitzenkandidata EPP-a Manfreda Webera tijekom pokretanja svoje izborne kampanje ovog tjedna u Ateni.

Posebno, Syriza je kazala kako je ND u nedavnom priopćenju za medije uklonio Weberovu izjavu da je 'Europa pozdravila sporazum o Sjevernoj Makedoniji'. ND se čvrsto usprotivila Prespanskom sporazumu o promjeni naziva, dok su ga sve vlade EU-a podržavale. (Sarantis Michalopoulos, Euractiv.com)

SOFIJA

Nastavljaju se skandali oko imovine, a uključena su i sredstva EU: Bugarska je posljednjih tjedana uznemirena nizom otkrića o luksuznim nekretninama koje su političari na vlasti dobili po vrlo niskim cijenama. Najnoviji razvoj dogodio se u četvrtak kada su bugarski tužitelji iznijeli prve optužnice u istrazi o zlouporabi fondova EU-a za ruralni razvoj.

Zamjenik ministra gospodarstva Alexander Manolev podnio je ostavku prošlog tjedna nakon što su medijska izvješća navodila kako su on i njegova obitelj jedini korisnici dobrostojećeg imanja u posjedu u blizini južnog grada Sandanskog, izgrađenog iz fondova EU-a za izgradnju turističkih objekata u ruralnim područjima. Istražna internetska stranica Bivol razotkrila je slučaj, objavivši prve fotografije imovine. (Georgi Gotev, Euractiv.com)

Očekivanja od izbora u EU: skandal s luksuznim apartmanima imao je negativan utjecaj na pozicioniranje vladajuće stranke GERB (EPP). Oporbena Socijalistička stranka će vjerojatno dobiti više glasova od GERB-a na izborima za Eu, prema anketi koju je provela agencija Marketlinks i televizija BTV u razdoblju od 12. do 22. travnja. (medijski partner Euractiva Dnevnik.bg).

ZAGREB

Blago povećanje zaposlenosti: Ministar rada Marko Pavić izjavio je da je stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj 7,5 posto niža od prosjeka u ovom djelu Europe, ali je stopa zaposlenosti jedna od najnižih u EU: 65,2 posto (1,6 posto više nego prošle godine). (Željko Trkanjec, Euractiv.hr)

BEOGRAD

Srbija je lider za žene u IT-u: Premijerka Ana Brnabić izjavila je kako je Srbija regionalni lider po pitanju žena u IT-u, a članicama EU trebat će desetljeća da ih sustignu. Na konferenciji povodom Međunarodnog dana žena u ICT-u navedeno je da Srbija ima 26 posto žena u IT studijama, a 36 posto u inženjerskim studijama, u usporedbi s prosjekom od 17 posto u IT studijama u EU. (Beta-Euractiv.rs)

LJUBLJANA

Rješenje demografskih problema: Slovenija ima 8. najstarije stanovništvo na svijetu. Janez Janša, čelnik glavne slovenske oporbene stranke (SDS,EPP), preporučio je da se sva slovenska državna imovina prebaci u demografski fond, čiji će se najveći prihodi iskoristiti za mirovine. (Željko Trkanjec, Euractiv.hr)

SARAJEVO

CIA u BiH: Vaughn Bishop, zamjenik ravnatelja CIA-e, nalazi se u Sarajevu gdje će razgovarati s Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH (OSA). Analitičari kažu kako će razgovori biti usmjereni na povratak stranih boraca i njihovih obitelji iz Sirije i Iraka, migracije i unutarnje napetosti u BiH, uključujući radikalne islamske skupine. (Željko Trkanjec, Euractiv.hr)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:56