NEWSLETTER 'Glavni gradovi': Rumunjski socijalisti ostat će s onima koji 'mrze Rumunjsku'

Dnevni newsletter naziva 'Glavni gradovi' donosi vam najnovije vijesti iz 13 europskih gradova putem terenskog izvještavanja mreže portala Euractiv.com. Na linku možete vidjeti englesku verziju.
Ilustracija
 Euractiv.com
BUKUREŠT

Dragnea odlazi na Kongres PES-a: Socijalistički predsjednik PSD-a Liviu Dragnea na kraju će prisustvovati Kongresu PES-a u Madridu iako je ranije izjavio da ne može 'biti s nekim tko mrzi Rumunjsku'.

Socijalisti iz EU-a ljuti su na svoju sestrinsku stranku u Bukureštu iz više razloga, uglavnom zbog zakonskih promjena u pravosuđu koje je usvojila vladajuća koalicija predvođena PSD-om. Oni su više puta tražili od svojih rumunjskih partnera da se drže 'progresivne' linije socijalističke skupine.

Očekuje se da će se na Kongresu službeno potvrditi prvog potpredsjednika Komisije Fransa Timmermansa kao spitzenkandidata, on je također kritizirao PSD.

Komisija nije zadovoljna izmjenama zakona: Čini se da su izmjene zakona o pravosuđu koje je usvojila rumunjska vlada u suprotnosti s preporukama Komisije. Glasnogovornik Komisije Margaritis Schinas rekao je: 'Komisija s velikom zabrinutošću prati najnoviji razvoj koji se tiče vladavine prava u Rumunjskoj', dodajući kako će izvršna vlast EU-a zatražiti objašnjenja od rumunjske vlade. (Bogdan Neagu, EURACTIV.ro)

MADRID

Iberia je suočena s 'turbulencijama izazvanim Brexitom': Iberia, bivši španjolski zrakoplovni prijevoznik, dobila je šestomjesečni rok (umjesto 12 mjeseci) od strane Europske komisije da reorganizira svoju vlasničku strukturu i prilagodi je EU propisima o europskom vlasništvu u slučaju Brexita bez sporazuma, izvijestio je u srijedu EURACTIV-ov partner EuroEFE.

U takvom scenariju, europske nacionalne zrakoplovne tvrtke koje nisu više od 50 posto u vlasništvu dioničara iz zemalja EU izgubit će svoja prava letenja. To znači probleme za Iberiu jer je u vlasništvu britanskog holdinga IAG. (EuroEFE.EURACTIV.es)

PARIZ

Barnierov sin na Macronovoj listi za izbore?: Ne zna se ime osobe koja će na izborima za EU predvoditi listu kandidata stranke Republika u pokretu (LREM). No, Nicolas Barnier, sin povjerenika Komisije za Brexit Michela Barniera, mogao bi biti podoban za tu poziciju kao kandidat Agir-a, LREM-ovog saveznik desnog centra za izbore u EU.

'Afera Benalla': Senat je preporučio da bivši pomoćnik za sigurnost predsjednika Macrona, Alexandre Benalla, bude optužen za krivokletstvo. Benalla je optužen za proturječja u svjedočenju o svom nasilnom ponašanju tijekom prosvjeda prošle godine. Senatori su dodali kako je slučaj istaknuo 'velike disfunkcionalnosti na najvišoj razini države'. (Cécile Barbière, Euractiv.fr)

BERLIN

Povlačenje kočnice: njemački Zeleni oštro su kritizirali saveznu vladu nakon što su pregovarači iz EU-a dogovorili prvi skup pravila za emisije CO2 iz teretnih vozila, prema kojima će se emisije iz kamiona morati srezati za 30 posto do kraja sljedećeg desetljeća te 15 posto do kraja 2025. godine što je razina koja bi mogla biti potencijalni kamen spoticanja. Zastupnik Zelenih Sven Giegold izjavio je za Neue Osnabrücker Zeitung da je njemačka vlada opet 'djelovala kao zagovornik automobilskog lobija umjesto da zaštite klimu'.

Sud nije zadovoljio krajnju desnicu: Berlinski Ustavni sud odbacio je 20. veljače tužbu krajnje desničarske stranke AfD-a koju su podigli protiv berlinskog socijaldemokratskog gradonačelnika Michaela Müllera (SPD), izvijestio je Der Tagesspiegel. Krajnje desničarska stranka tužila je Müllera zato što je izrazio zadovoljstvo na Twitteru kada je 25.000 ljudi izašlo na ulice kao odgovor na AfD-ov marš u Berlinu prošle godine.

(Claire Stam, EURACTIV.de)

LONDON

Odlazak konzervativaca: Trojica istaknutih konzervativnih zastupnika napustili su stranku pozivajući se na oporbeno protivljenje planovima za Brexit britanske premijerke May. Taj potez uslijedio je dan nakon što je osam zastupnika laburista napustilo svoju stranku iz sličnih razloga, uz dodatne probleme vezane za antisemitističke tvrdnje unutar redova stranke.

U srijedu je torijevsko napuštanje stranke naišlo na razočarenje Therese May koja je izjavila kako je 'tužna', ali i da će njezina stranka 'uvijek ponuditi pristojnu, umjerenu i patriotsku politiku'.

(Samuel Stolton, EURACTIV.com)

VARŠAVA

Parlament EU nije dom za starije i nemoćne osobe: Konzervativna stranka Pravo i pravda (PiS / ECR) je predstavila svoje vodeće kandidate za izbore u EU. Među njima su zvijezde padalice nacionalne politike, uključujući bivšu premijerku Beatu Szydło, bivšeg ministra vanjskih poslova Witolda Waszczykowskog i sadašnjeg ministra unutarnjih poslova Joachima Brudzińskog. Predvodnik će biti Jacek Saryusz-Wolski, koji se neuspješno natjecao s Donaldom Tuskom za predsjedanje Vijećem EU 2017. Robert Biedroń, vođa progresivne oporbene stranke Wiosna, izjavio je na svom Twitter profilu: „Mislio sam da su dinosauri izumrli. EP nije starački dom ”. (Karolina Zbytniewska, EURACTIV.pl)

RIM

Diplomatski zahvat: Tajna služba Pjongjanga otela je 17-godišnju kćer nestalog sjevernokorejskog veleposlanika u Rimu i repatrirala silom, izvjestio je drugi prebjegli veleposlanik. Tinejdžerica nije mogla pobjeći s roditeljima kada su obojica nestali u studenom prošle godine. Pokret Pet zvijezda i oporba pozvali su ministra unutarnjih poslova Salvinija da o tom pitanju izvijesti Parlament. (Gerardo Gortuna)

ATENA

Nova demokracija (ND) zadržala vodstvo nad Syrizom: Lijeva stranka Syriza (Europska ljevica) nastavlja pratiti stranku desnog centra Nove demokracije (EPP), prema novoj anketi. ND je postigao 39% glasova, potom Syriza (24,5%), dok je socijalistički Pokret za promjene (S&D) dobio 8,5%. Ekstremno desna stranka Zlatna zora postigla je 7,5%, a slijedi ju Komunistička stranka (6,5%). Sljedeći nacionalni izbori zakazani su za studeni 2019. godine. (Theodore Karaoulanis, EURACTIV.gr)


Trump pozdravlja Prespanski sporazum: američki predsjednik Donald Trump čestitao je grčkom premijeru Alexisu Ciprasu na sporazumu o promjeni imena Sjeverne Makedonije. Trump je rekao kako bi sporazum mogao potaknuti druge zemlje u regiji na rješavanje njihovih bilateralnih pitanja. (EURACTIV.com).

NIKOZIJA

Halloumi sir pod prijetnjom?: Ciparski predsjednik Nikos Anastasiades pozvao je predsjednika Komisije EU-a Jean-Claude Junckera da pokrene zahtjev kako bi sir halloumi / hellim bio zaštićen oznakom podrijetla (PDO). Halloumi je najpoznatiji tradicionalni proizvod na Cipru. Zahtjev se odugovlači od 2015. godine, a stvari su se zakomplicirale kada je britanski sud nedavno odobrio britanskoj tvrtki u vlasništvu grčko-ciparske dozvole za poslovanjem da koristi brand "Halloumi" u Ujedinjenoj Kraljevini i zemljama trećeg svijeta.

BEČ

Trump povezuje trgovinske pregovore EU s uvoznim carnama na automobile: Američki predsjednik Donald Trump srdačno je dočekao austrijskog kancelara Sebastiana Kurza u Bijeloj kući i obećao "odličan odnos". Međutim, inzistirao je na tome da su automobili uvezeni iz Europe nešto na što "svakako mislimo" i napomenuo da će odluka ovisiti o tome hoće li biti postignut trgovinski sporazum s EU.

BRATISLAVA

Bivši premijer razgovarao s talijanskom mafijom: Talijanski dnevnik La Repubblica tvrdi da talijansko tužiteljstvo ima informacije o telefonskom razgovoru između bivšeg slovačkog premijera Roberta Fica i Antonina Vadale, talijanskog državljana koji živi u Slovačkoj, kojeg su talijanske vlasti vodile pod istragom zbog poveznice s mafijom Ndrangheta. Veze između slovačkih političara i talijanske Ndranghete bile su tema nedovršenog članka istraživačkog novinara Jána Kuciaka, koji je ubijen zajedno sa svojom zaručnicom prije godinu dana. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)


PRAG

Babiš u izvješću: Češki premijer Andrej Babiš, druga najbogatija osoba u zemlji, spominje se u izvješću o proračunu EU-a za 2017. zbog sumnje o sukobu interesa, što sada zahtjeva Komisija. Babiš je bio vlasnik poslovnog carstva Agrofert, koji godišnje dobiva milijune eura subvencija za poljoprivredu. U 2017. stavio je tvrtku u fondove zaklade i negirao navode o sukobu interesa. Međutim, kritičari tvrde da on još uvijek ima kontrolu nad tvrtkom. Odbor parlamentarnog odbora EU za proračunski nadzor izrazio je žaljenje što je Komisija reagirala tek nakon što je Transparency International u lipnju 2018. podnio tužbu protiv Babiša.

Slučaj poljske govedine: Češka državna veterinarska uprava utvrdila je da je 700 kg poljskog goveđeg mesa kontaminirano salmonelom. Kao posljedica toga, ministarstvo poljoprivrede naložilo je inspekciju sve govedine uvezene iz Poljske. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

LJUBLJANA

Turski pekari dolaze u Sloveniju: franšiza Simit Sarayi ući će na slovensko tržište sredinom ožujka. Tvrtka je snažno povezana s turskim predsjednikom Erdoganom, prisutnim u 22 zemlje i tehnološki superiornijim od slovenskih pekara, što znači da mogu ponuditi niže cijene. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

BEOGRAD

EBRD traži snažnije reforme: Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) vjeruje da Srbija, zemlja kandidat za članstvo u EU, zahtijeva jače reforme jer se očekuje da će se njezin rast usporiti na 3,5% u 2019. godini (4,4% u 2018.). EBRD vidi značajne fiskalne rizike za srpsko gospodarstvo koje proizlaze iz nereformiranih javnih poduzeća, dok reforme u javnom sektoru i poreznoj upravi sporo napreduju. (Julija Simić, Beta-EURACTIV.rs)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:22