NEWSLETTER 'Glavni gradovi': Salvini u posjetu SAD-u, Varšava prima dodatnih 1.000 američkih vojnika

Dnevni newsletter naziva 'Glavni gradovi' donosi vam najnovije vijesti iz 13 europskih gradova putem terenskog izvještavanja mreže portala Euractiv.com. Na linku možete vidjeti englesku verziju.
Pregled najbitnijih događanja iz europskih prijestolnica
RIM / VARŠAVA

Salvini, "Amerikanac": Talijanski potpredsjednik Matteo Salvini odletio je u Washington kako bi se susreo s američkim potpredsjednikom Mikeom Penceom i državnim tajnikom Mikeom Pompeom.

- Italija želi ponovno postati europski partner najveće zapadne demokracije - rekao je Salvini. 'Ali bila bi strateška pogreška, kako trgovinska tako i geopolitička, ako bismo Rusiju izbacili iz zapadnih zemalja', dodao je.

- U vrijeme kada su institucije EU krhke i značajno se mijenjaju, Italija želi biti prvi, najsnažniji, valjani, vjerodostojni i koherentan partner sa SAD-om, objavio je Salvini na Facebooku.

U međuvremenu, u Varšavi, Grzegorz Schetyna, čelnik oporbe u Poljskoj, kritizirao je poljsku vladu i predsjednika zbog potpisivanja vojnog sporazuma sa SAD-om.

Istaknuo je kako će Poljska morati previše platiti za prisustvo dodatnih 1.000 američkih vojnika, dok neki vojni stručnjaci tvrde da će SAD prodati F-35 borcima u Poljsku.

Moskva je izjavila kako je to bio 'agresivan' potez, dok je američka veleposlanica u Varšavi Georgette Mosbacher odgovorio 'da se radi samo o obrani koja čini zemlju sposobnom da brani svoje granice'.

- I povijest se dokazuje, posebno ovdje u Poljskoj, da (zemlja) mora biti vrlo oprezna u odnosu na svoje susjede i biti u stanju braniti se - rekla je u intervjuu za Reuters.

Talijanski premijer Giuseppe Conte objavio je glavnu poruku pisma koje njegova vlada treba poslati Europskoj komisiji: 'Primat financija ne daje mogućnost rasta u EU', navodi se u pismu. U srijedu, dan prije summita Vijeća EU-a, očekuje se sastanak s njegova dva zamjenika kako bi se razmotrio sadržaj pisma.

PARIZ

Europski dronovi? Može, ali jeftiniji: Europski program Eurodrone UAV uspjet će jedino ako proizvođači ponude konkurentnu ponudu, izjavila je u ponedjeljak francuska ministrica obrane Florence Parly dodavši da očekuje 'dobre vijesti do kraja godine'.

Francuski tvrtke Airbus i Dassault Aviation s talijanskim Leonardom napravili su financijsku ponudu Organizaciji za suradnju u naoružanju (Occar), europskom međuvladinom tijelu odgovornom za upravljanje zadružnim programima naoružanja.

Međutim, prema izvoru francuske vlade, 'to je preskupo […], a proizvođači moraju biti razumni. Ovaj plan se može završiti samo ako dronovi koje oni predlažu budu konkurentni', rekao je na otvaranju 53. Međunarodnog zrakoplovnog i svemirskog sajma u Le Bourgetu, u blizini Pariza.

Paralelno s projektom obrane EU, Pariz, Berlin i Madrid odlučili su surađivati ​​na osmišljavanju borbenog zrakoplova sljedeće generacije. Oni su se obvezali na zajedničku izgradnju najvećeg europskog projekta naoružanja do sada, takozvanog Sustava zračne obrane budućnosti (FCAS).

Pročitajte: Europska suradnja borbenih zrakoplova sljedeće generacije spremna za polijetanje

Sljedeći lider centra: Bivši politički savjetnik Emmanuela Macrona i direktor kampanje Renesanse, Stéphane Séjourné, izabran je za predsjednika francuske središnje delegacije u Europskom parlamentu. No, centristička skupina nema francuskog kandidata za svoje vodstvo, nakon povlačenja Nathalie Loiseau. Glavni kandidati su: Sophie In’t Veld iz Nizozemske i bivši rumunjski premijer Dacian Ciolas te Fredrick Ferderley iz Švedske. (Aline Robert, EURACTIV.fr)

ATENA / NIKOZIJA

Upozorenje umjesto sankcija?: Cipar i Grčka priopćili su kako bi mogli zatražiti sankcije EU protiv Turske na sastanku ministara EU u četvrtak, ako Ankara nastavi s aktivnostima bušenja plina u ekskluzivnom gospodarskom području Cipra.

Međutim, Reuters je izvijestio kako EU nije spremna otići tako daleko te će samo izdati upozorenje Ankari. Prema nacrtu zaključaka, čelnici EU će reći kako se Turska 'nastavlja udaljavati od Europske unije' i poziva Ankaru da prestane s 'ilegalnim' bušenjem.

Pročitajte više: EU je u sukobu oko pridruživanja Albanije i Makedonije; Cipar prijeti vetom na Tursku

LONDON

Proeuropski Shakespeare?: Zamjenik čelnika Laburističke stranke Tom Watson dobio je inspiraciju od Williama Shakespearea u ponedjeljak, tvrdeći da je on 'najvažniji Englez ikada' koji je bio 'duboko europski'.

U svom govoru u Centru za europske reforme, Watson je potvrdio važnost provođenja drugog referenduma o članstvu Ujedinjene Kraljevine u EU, unatoč nedostatku jasnoće čelnika stranke Jeremyja Corbyna o tom pitanju. 'Naši članovi ostaju, naše vrijednosti ostaju, naša srca naša ostaju', rekao je Watson. 'Samo javno glasovanje može prekinuti ovaj zastoj.' (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

MADRID

Problemi s katalonskim separatistima: Španjolski izborni odbor (JEC) u ponedjeljak je zabranio trojici katalonskih separatista preuzimanje svojih mandata u Europskom parlamentu, izvijestio je partner EURACTIV-om medijski partner EFE-a.

Dva slobodna mandata predviđena su za bivšeg katalonskog regionalnog predsjednika Carlesa Puigdemonta i bivšeg regionalnog savjetnika za zdravlje Tonija Cominu. Oni su pobjegli iz Španjolske te se trenutno nalaze u Belgiji nakon pokušaja neovisnosti u listopadu 2017. godine.

Treći je Oriol Junqueras, bivši katalonski regionalni potpredsjednik, koji je u preventivnom pritvoru od kraja 2017. i sada čeka odluku Vrhovnog suda. Optužen je za pobunu u suđenju dvanaest katalonskih separatističkih vođa za pokušaj odcjepljenja. (EuroEFE.EURACTIV.es)

BERLIN

Das Auto: U 2018. godini, Njemačka je potrošila 77 eura po stanovniku na željezničkoj mreži, navodi se u izvješću koje je 17. lipnja objavio Pro-Rail Alliance. Švicarska je na prvom mjestu jer je potrošila 365 eura po stanovniku, a slijede ju Austrija (218 eura), Danska (182 eura), Francuska (40 eura) i Španjolska (29 eura). Udruga Pro-Rail izjavila je da je razočaravajuće što Njemačka nastavlja ulagati više u cestovnu infrastrukturu, dok u Švicarskoj i Austriji ulaganja u željeznicu nadmašuju investicije u cestovnom prometu. (Claire Stam, EURACTIV.de)

BRATISLAVA

Za ljude: Nova stranka bivšeg slovačkog predsjednika Andreja Kiske nazvat će se 'Za ljude' (Za ľudí). Nakon što je tijekom vikenda predao predsjedničke dužnosti Zuzani Čaputovi, Kiska je u ponedjeljak predstavio svoje timske i stranačke prioritete: zdravstvo, obrazovanje, pravosuđe, rješavanje regionalnih razlika i okoliš.

Ovu umjereno konzervativnu stranku čine lokalni i regionalni političari, bivši zastupnik u Europskom parlamentu, vođa prosvjeda 'Za dostojanstvenu Slovačku' i bivši slovački veleposlanik u NATO-u. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk) [Više]

PRAG/ SOFIJA

Superračunalo EU: Češka (grad Ostrava) i Bugarska su među osam zemalja EU koje će ugostiti superračunalo Europske unije. Računalo će podržati europska istraživanja, industriju i poslovanje u razvoju novih tehnologija u nekoliko područja, uključujući medicinu i zaštitu klime.

Povjerenica EU za digitalnu ekonomiju i društvo Mariya Gabriel izjavila je kako bi projekt trebao biti dovršen do 2020. godine. Prema riječima Roberta Viole, šefa generalnog direktorata Europske komisije za komunikacijske mreže, sadržaj i tehnologiju, superračunalo u Bugarskoj će biti moćno kao i računalo NASA-e. (Ondřej Plevák, EURACTIV.cz, Dnevnik.bg)

ZAGREB

Vladavina prava kao prioritet predsjedanja EU: U svom govoru na konferenciji koju je organiziralo predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je da će prioritet hrvatskog predsjedanja Europskom unijom biti 'vladavina prava u svim državama članicama'.

- Vjerujemo da sve članice EU moraju imati visoku razinu vladavine prava - kazao je Bošnjaković podsjećajući da je Hrvatska tijekom pristupnih pregovora provela reforme kako bi došla do te razine kada je postala članica EU. (Karla Junicic, EURACTIV.hr)

LJUBLJANA

Pokušaj ubojstva sutkinje?: Daniela Ružić, okružna sutkinja u Mariboru, koja je sudjelovala u rješavanju nekoliko važnih slučajeva, napadnuta je i teško ozlijeđen u nedjelju. Policija je rekla kako je motiv još uvijek nejasan te oni istražuju pokušaj ubojstva.

Ministarstvo pravosuđa naglasilo je važnost sudaca u obrani vladavine prava, dok su dužnosnici vodećih političkih stranaka osudili napad. (Karla Junicic, EURACTIV.hr)

Vilnius

Moderni Černobil: Film Černobil, koji ruši rekorde gledanosti u svijetu, snimljen je u Vilniusu, glavnom gradu Litve. U tom smislu ministar gospodarstva Virginijus Sinkevicius predložio je da se iskoristi prilika za poticanje turizma u Litvi, ali je istovremeno upozorio na postojeće nuklearne opasnosti.

Pozvao se na novoizgrađenu bjelorusku nuklearnu elektranu u Astravasu, gradu na granici s Litvom, koja koristi reaktor sličan onom u Černobilu. Vilnius je o tom pitanju više puta govorio u Europskoj komisiji, Europskom parlamentu, Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju i drugim organizacijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:22