NEWSLETTER 'Glavni gradovi': Socijalisti osvojili relativnu pobjedu na prijevremenim izborima u Španjolskoj, radikali ušli u parlament

Dnevni newsletter naziva 'Glavni gradovi' donosi vam najnovije vijesti iz 13 europskih gradova putem terenskog izvještavanja mreže portala Euractiv.com. Na linku možete vidjeti englesku verziju.
Pedro Sanchez
 Juanjo Martin / EPA/Euractiv.com
MADRID

Socijalisti pobijedili u Španjolskoj, ali i dalje nemaju većinu: Španjolski premijer Pedro Sánchez, čelnik stranke socijalističke stranke PSOE, osvojio je najviše glasova na prijevremenim parlamentarnim izborima koji su se održali u nedjelju, ali i dalje nema potrebnu većinu za sastavljanje vladajuće koalicije. Nakon 99,9 posto obrađenih listića, stranka PSOE osvojila je 28,7 posto glasova, a time je dobila 123 od 350 mandata Donjeg doma parlamenta. S druge strane, španjolska demokršćanska Narodna stranka uspjela je osvojiti samo 16,7 posto glasova, tj. 66 mandata.

- Socijalistička stranka je pobijedila – izjavio je premijer Sánchez nedugo nakon objave prvih rezultata, dodavši da su se građani odlučili za budućnost, a ne za prošlost.

Narodnu stranku u stopu prate liberali Ciudadanos, koji su osvojili 15,9 posto glasova, tj. 57 mandata, a za njima ne zaostaju mnogo ni koalicija Unidas-Podemos koja je osvojila 35 mandata.

Radikalno desna stranka Vox uspjela je ući u španjolski parlament, što je prvi takav slučaj od smrti diktatora Francisca Franca. Osvojili su 10,3 posto glasova tj. 24 mandata. (EuroEFE.Euractiv.es)

BEOGRAD

Državnici Zapadnog Balkana u Berlinu: Čelnici kandidata za članstvo u Europskoj uniji država Zapadnog Balkana sudjelovat će na sastanku 29. travnja koji će se u Berlinu održati pod pokroviteljstvom njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona. Na njemu će sudjelovati predstavnici Hrvatske, Slovenije i Europske komisije.

Jedna od najvažnijih tema bit će odnos između Beograda i Prištine, na čijem dijalogu neumorno rade europske institucije. Niti Beograd niti Prištine nemaju nikakva očekivanja od ovog sastanka, a niti jedna stranka nije spremna popustiti u svojim zahtjevima. Analitičari sumnjaju da će Berlin uspjeti pronaći rješenje, ali angažman dokazuje da Europska unija unatoč nadolazećim sudbonosnim izborima još uvijek nije izgubila interes za regiju Zapadnog Balkana.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u Berlin će doći iz Pekinga, gdje je sudjelovao na međunarodnom forumu 'Jedan pojas jedan put' s predsjednikom Xijem Jinpingom i ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Prema Vučićevoj izjavi, Putin mu je najavio da Moskva i dalje pruža potporu Beogradu po pitanju Kosova, naglasivši pritom da 'Kremlj neće dopustiti nikome da naruši srbijanske interese'.

Vučić odbija nastaviti mirovne pregovore s Prištinom u Bruxellesu dok Priština ne obustavi carinu na uvoz srbijanske robe koju je nametnula prije nekoliko mjeseci. Kosovski predsjednik Hashim Thaçi izjavio je za novinsku agenciju Beta da nisu spremni razmotriti rješenje 'duplog suvereniteta i autonomije' nalik na rješenje koje je postignuto u Bosni i Hercegovini. Za Prištinu, jedino prihvatljivo rješenje je priznavanje neovisnosti Kosova.

- U Berlinu neće doći ni do kakvih razgovora, pregovora ili sporazuma – izjavio je Thaçi. (Beta-Euractiv.rs)

BERLIN

Njemački konzervativci protiv nacionalizma: Vladajuća stranka Kršćanska demokratska unija (CDU), na čijem je čelu donedavno bila kancelarka Angela Merkel, sa svojom je sestrinskom strankom CSU iz Bavarske službeno pokrenula kampanju za europarlamentarne izbore, u kojoj apelira na građane da se odupru silama koje pokušavaju potkopati Europsku uniju.

- Europa je danas pod velikim pritiskom i mora se obraniti – izjavio je vodeći kandidat Europske pučke stranke Manfred Weber (CSU) tijekom konferencije koju su stranke održale u gradu Münster ove nedjelje.

Zeleni diktiraju program njemačkih liberala: Čelnik njemačkih liberala Christian Linder (FDP) ne može predstaviti politički program svoje stranke zato što zeleni imaju sve veći utjecaj na njihovu politiku, piše Euractivov medijski partner Der Tagesspiegel nakon stranačke konvencije ovoga vikenda. Unatoč tome što je Lindner osobno odabrao pitanje Kine kao glavnu temu konvencije, političkom raspravom indirektno su upravljali njemački zeleni koji prema rezultatima predizbornih anketa postaju popularnija opcija od liberala.

- Liberali se ponašaju kao učenik koji u posljednji čas pokušava spasiti semestar, nakon što se mjesecima nije pojavljivao na nastavi – piše u članku. (Claire Stam, Euractiv.de)

PARIZ

Leonardo da Vinci, heroj renesanse kao spasitelj bilateralnih odnosa: Predsjednik Emmanuel Macron i talijanski predsjednik Sergio Mattarella u četvrtak će održati svečano obilježavanje 500. godišnjice smrti genija renesanse. Riječ je o događaju koji bi trebao unaprijediti bilateralne odnose dviju zemalja. Brilijantni znanstvenik i umjetnik renesanse umro je 1519. godine u dvorcu Château du Clos-Lucé d’Amboise, samo godinu dana nakon što ga je u Francusku pozvao sam kralj François I.

Osim što će posjetiti dvorac Amboise u kojem će ručati, čelnici država ugostit će 500 mladih Francuza i Talijana koji će se okupiti kako bi odali počast renesansi.

Jadot želi statut o klimatskim izbjeglicama: Nositelj liste francuske stranke Zeleni za europarlamentarne izbore u nedjelju je izjavio da će inzistirati na statutu koji će definirati prava klimatskih izbjeglica, zato što će klimatske promjene uskoro postati jedan od vodećih motiva migracije.

- Jedan veliki dio današnjih migranata, osobito u državama juga, migrirao je zbog klimatskih promjena – objasnio je Jadot.

- Upravo zato imamo obvezu regulirati život na klimatski povoljnom području – dodaje.

BRUXELLES

Migracijski sporazum se nastavlja: Ako flamanski nacionalisti iz stranke N-VA postanu dio sljedeće regionalne vlade, obustavit će angažman oko pronalaska rješenja za usvajanje Marakeškog sporazuma, upozorava Theo Francken tijekom izborne debate za regionalne, federalne i europske izbore.

Francken je izjavio da stranka neće sudjelovati u regularnoj dvogodišnjoj procjeni sigurnosti i stanju migracija. Belgija je u prosincu glasala za usvajanje Marakeškog sporazuma, unatoč tome što je premijer Charles Michel najavio svoju ostavku nakon što je zbog tog pitanja izgubio povjerenje svog koalicijskog partnera; stranke N-VA. (Alexandra Brzozowski, Euractiv.com)

LONDON

Radikalna desnica na europskim izborima: Bivši čelnik radikalno desne anti-islamske stranke Engleska stranka obrane Tommy Robinson, najavio je kandidaturu na europarlamentarnim izborima. U prošlotjednoj objavi na svojoj službenoj internetskoj stranici napisao je: 'Smiju nam se. Svi; Theresa May, Jeremy Corbyn i birokrati Europske unije. Za Brexit je glasalo 17,4 milijuna Britanaca, ali njih nije briga za ljude poput nas.' (Samuel Stolton, Euractiv.com)

RIM

Mladi, Talijani i katolici? Salvinijeva Liga želi platiti vaše vjenčanje: Zastupnici Lige žele djelomično platiti račun za vjenčanje za nove parove koji se odluče udati. Međutim, predložene porezne olakšice do 4.000 eura primjenjivale bi se samo na vjerske obrede koji se obilježavaju na teritoriju Italije između talijanskih državljana s niskim primanjima mlađim od 35 godina.

Takozvani "vjenčani bonus" ima za cilj "učiniti one mlade parove koji žele slaviti vjerski brak", navodi se u nacrtu zakona. Iako nije precizirano je li riječ o drugim vjerskim obredima, predloženi zakon prilagođen je katoličkim zakonima. U posljednjih 10 godina broj vjerskih vjenčanja smanjio se za 34 posto u Italiji, dok je gotovo jedan od dva para preferirao građansku ceremoniju. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

VARŠAVA

Rekordna izlaznost na izborima za EU?: Prema istraživanju koje je naručila zaklada Bertelsmann, koju je u siječnju i veljači izradio institut YouGov u 12 zemalja Europske unije, 68 posto Poljaka želi glasovati na izborima za EU. Danci (76 posto) i Nijemci (73 posto) pokazuju najveći interes za izlazak na izbore. Najniža razina interesa bila je među britanskim (56,7 posto) i francuskim (61 posto) biračima.

Do sada je odaziv birača u Poljskoj na EU izborima bio jedan od najnižih. U 2004. godini, izlaznost iznosila 20,87 posto, u 2009. 24,53 posto, a u 2014. godini 23,83 posto. Isto istraživanje pokazuje da 15 posto Poljaka podupire veći utjecaj EU na migracijsku politiku (prosjek EU 26 posto). 45 posto ispitanika se zalaže za ograničavanje nadležnosti EU-a po ovom pitanju (prosjek EU 41 posto). Smanjivanje sredstava za zemlje koje krše demokraciju podržava 31 posto Poljaka. (prosjek EU 54 posto).

6 lista na izborima za EU: Izborno povjerenstvo registriralo je šest nacionalnih izbornih lista koje će se natjecati za 52 mandata zastupnika u Europskom parlamentu (ili 51 ako se Brexit ne održi prije svibnja). Na listi se nalaze: Konfederacija KORWiN Braun, Liroy nacionalisti; Liberalno proljeće Roberta Biedrona (S&D); Europska koalicija - PO, PSL, SLD, .N i Zeleni (EPP, S&D, ALDE, G / EFA); Pravo i pravda (ECR); Ujedinjena ljevica (DiEM 25); Kukiz'15 (savez s pokretom Pet zvjezdica). (Karolina Zbytniewska, EURACTIV.pl)

BRATISLAVA

Normaliziranje ekstremnosti: 27 posto Slovaka kaže da im ne bi smetalo da vlada podrži neofašističku stranku Kotleba-L'SNS, pokazalo je najnovije istraživanje javnog mnijenja za televizijsku postaju Markiza. Ovaj scenarij je potpuno neprihvatljiv za 43 posto ispitanika, a dodatnih 24 posto je 67 posto. Vrhovni sud Slovačke trebao bi u ponedjeljak presuditi o pojmu glavnog tužitelja za raspuštanje stranke L'SNS. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

PRAG

Nadoknada Zapadu: Životni standard u Češkoj raste od ulaska u EU 2004. godine, ali su češke cijene puno bliže prosjeku EU nego plaće. Češka je još uvijek jedna od zemalja EU s najnižom razinom siromaštva i jedna od najuspješnijih u suočavanju sa Zapadom. (Ondřej Plevák, EURACTIV.cz)

ATENA

Tsipras je sretan zbog glasova u Španjolskoj: Alexis Tsipras kazao je kako je prevlast progresivnih snaga u Španjolskoj i kolaps desničarske Populističke stranke, poruka nade za Europu. 'Neki ne bi trebali žuriti kada su u Europi propisali vladavinu desnice', rekao je.

Slično tome, potpredsjednik EP-a Dimitris Papadimoulis izjavio je kako je španjolska desnica 'platila' za svoje neoliberalne izbore i zaokret u desno. 'Progresivni savez je jednosmjerna ulica', dodao je. Oba političara se zalažu za progresivni savez nakon izbora za EU između socijalista, ljevičara i zelenih protiv krajnje desnice. (Sarantis Michalopoulos, EURACTIV.com)

ZAGREB

Prema Moody'su Hrvatska je još uvijek investicijsko 'smeće': Istraživanje Moody'sa je promijenio izglede za Hrvatsku u pozitivno iz stabilnog, ali je ocjena još uvijek Ba2, u kategoriji ulaganja. Moody's očekuje da će gospodarski rast biti podržan mirovinskom reformom. Gospodarska aktivnost imat će koristi od buduće formalne kandidature za eurozonu. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

Sindikati protiv mirovinske reforme: Istoga dana kada je Moody's objavio svoju ocjenu Hrvatske, njihov slogan glasi: '67 je previše'. To je protiv vladinog prijedloga za produljenje radnog vijeka do 67. Oporbeni SDP (S&D) dao je potporu referendumu. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

LJUBLJANA

14 lista za europske izbore: Izborna komisija potvrdila je 14 lista za europske izbore: devet parlamentarnih stranaka (sve njih), četiri izvanparlamentarne i jedna umjetnost nezavisnih kandidata. Slovenija će izabrati 9 zastupnika u Europskom parlamentu (8 ako Ujedinjena Kraljevina ostane u EU). Izborna kampanja započela je provjerom popisa. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

SARAJEVO

CIA je raspravljala o krizi migranata i sigurnosti: Tijekom posjeta Vaughn Bishop, zamjenik ravnatelja CIA-e, SAD je ponudio svaku pomoć u pogledu sigurnosne suradnje. Razgovaralo se o sigurnosnim izazovima vezanim za borbu protiv terorizma, migracijske krize i povratka iz ratnih zona. BiH je istaknula korupciju i potrebu za borbom protiv organiziranog kriminala - kao što je Euractiv.hr predvidio u posljednjim 'Glavnim gradovima'. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:08