NEWSLETTER 'Glavni gradovi': Socijalistički potpredsjednik Komisije zaigrao konzervativnu kartu na izborima u Slovačkoj

Dnevni newsletter naziva 'Glavni gradovi' donosi vam najnovije vijesti iz 13 europskih gradova putem terenskog izvještavanja mreže portala Euractiv.com. Na linku možete vidjeti englesku verziju.
Potpredsjednik Europske komisije Maroš Sefčovič
 Kacper Pempel / REUTERS

BRATISLAVA

Šefčovič izašao na vidjelo: Maroš Šefčovič , potpredsjednik Komisije, socijalist i kandidat za predsjednika Slovačke ovaj je tjedan izveo obrat prema konzervativizmu: izvijestio je EURACTIV Slovačka. Uoči prvog kruga predsjedničkih izbora 16. ožujka, a u svjetlu anketa prema kojima kaska iza liberalne kandidatkinje Zuzane Čaputove, Šefčovič je usvojio retoriku u stilu EPP-a. "Za Slovačku je vrlo važno zadržati suverenitet u etičkim kulturnim pitanjima i obiteljskoj politici […] Za mene to znači podršku tradicionalnoj obitelji", kazao je nakon sastanka s predstavnicima kršćanskih crkava u Slovačkoj. Karijerni diplomat, koji se nedavno povukao iz utrke da postane kandidat socijalista EU na izborima za EU, također se usprotivio usvajanju djece od strane istospolnih parova. To nije prvi slučaj kada povjerenik usvoji drugačiju retoriku u svojoj domovini od one u Bruxellesu. Grčki povjerenik Dimitris Avramopoulos složio se s podrškom Komisije EU sporazumu o imenu Sjeverna Makedonija, ali u grčkim se nacionalnim medijima tome usprotivio. Slično tome, mađarski povjerenik Tibor Navracsics izjavio je kako je na referendumu u listopadu 2016. glasovao "ne" protiv migracijskih kvota koje je predložila Komisija, iako se nije protivio prijedlogu na razini kolegija povjerenika. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk/uredio Sarantis Michalopoulos)

RIM

Planovi Italije i Kine: EURACTIV je u posjedu povjerljivog memorandum s detaljima kontroverznog plana o suradnji Kine u razvoju “cesta, željeznica, mostova, civilnog zrakoplovstva, luka, energije i telekomunikacija” u Italiji. (ČITAJ VIŠE).

LONDON

Laburisti pod istragom: Laburistička stranka mogla bi se suočiti s formalnom istragom zbog antisemitizma, nakon što je Komisija za jednakosti i ljudska prava u Velikoj Britaniji (ECHR) rekla da je stranka vjerojatno diskriminirala židovski narod. "Nakon što smo primili brojne pritužbe u vezi s antisemitizmom u Laburističkoj stranci, vjerujemo da su laburisti bespravno diskriminirali ljude zbog njihove etničke pripadnosti i vjerskih uvjerenja", kazao je glasnogovornik ECHR-a. Međutim, laburisti su se čvrsto usprotivili tvrdnjama navodeći da "potpuno odbacuju svaki navod da je stranka djelovala bespravno i da će u potpunosti surađivati s EHRC-om [u njihovoj istrazi]" (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

MADRID

Katalonac iz zatvora vodi regionaliste na europskih izborima: Europski slobodni savez (EFA), koji predstavlja europske regionalističke snage, izabrao je Oriola Junquerasa kao svog Spitzenkandidata za europske izbore u svibnju. Junqueras je bivši potpredsjednik Katalonije. Trenutno je u zatvoru zbog svoje uključenosti u jednostrani poziv za neovisnost Katalonije. Katalonski političar će također voditi svoju političku stranku, Esquerra Republicana de Catalunya, na općim izborima u Španjolskoj koji će se održati u travnju.

Puigdemont je ignorirao upozorenje policije o nasilju: Unatoč upozorenjima regionalne policije o potencijalnoj eskalaciji nasilja, bivši katalonski šef Carles Puigdemont odlučio je provesti referendum o neovisnosti Katalonije, izjavio je na suđenju Manel Castellvi, povjerenik za informiranje autonomne policije Katalonije. Castellvi je kazao kako je regionalna policija pokušala "odvratiti" Puigdemonta, ali on je rekao da bi se referendum trebao održati jer je to "ovlaštenje naroda".

BERLIN

Crno-zelena koalicija je u pitanju: Čini se da je scenarij moguće koalicije između Zelenih i desničarskog CDU-a (EPP) daleko od stvarnosti. Robert Habeck, supredsjednik Zelenih, govoreći za Rheinische Post, kritizirao je kao "iznimno pogrešnu" promjenu u izbjegličkoj i klimatskoj politici nove šefice CDU-a Annegret Kramp-Karrenbauer, u usporedbi s njezinom prethodnicom Angelom Merkel. (Claire Stam, EURACTIV.de)

PARIZ

En Marche pokreće izbornu kampanju za EU: Dva dana nakon objave pisma francuskog predsjednika Macrona građanima EU-a, što je izazvalo različite reakcije, njegov politički pokret La République En Marche (LREM) pokrenuo je svoju kampanju. LREM je pokrenuo 27 sajtova na 24 jezika. Stranka namjerava voditi kampanju ne samo za francuske birače već i za sve europske birače.

VARŠAVA

Nastavnici prijete masovnim prosvjedima: Sindikat učitelja u Poljskoj (ZNP) priprema štrajk diljem zemlje nakon sastanka s vladom koja je odbacila njihov zahtjev za povećanje plaće od 230 eura za nastavnike i nastavničko osoblje.

ATENA

Tržište plina: Novi zakon o energiji izglasan je 7. ožujka dodatno otvara grčko tržište plina. Javna plinska korporacija (DEPA) bit će podijeljena na komercijalnu, koja će biti privatizirana, i na infrastrukturu koja će ostati javna, ali uz mogućnost novog manjeg strateškog dioničara. Zakon propisuje nova pravila za istraživanja i ulaganja u geotermalnu energiju i uspostavlja novu, fleksibilniju, nacionalnu geološku istraživačku bazu.

Grčki BDP raste: Grčka je zabilježila rast od 1,9% u 2018. godini, što je iznosilo 190,8 milijardi eura, u usporedbi s 187,2 milijuna eura u 2017., prema podacima grčkog statističkog tijela. (Theodore Karaoulanis, EURACTIV.gr)

Najbolja ministrica turizma: Grkinja Elena Kountoura proglašena je najboljom ministricom turizma na svijetu prigodom dodjele Međunarodnih turističkih nagrada u Berlinu. Govoreći na događanju koje je EURACTIV.com organizirao prošlog mjeseca podržala JE jedinstvenu europsku turističku politiku. (Sarantis Michalopoulos, EURACTIV.com).

PRAG

Europa zajedno: Češki zastupnik u Europskom parlamentu Jaromír Štětina (EPP) osnovao je novi politički pokret “Europa zajedno“ koji će voditi na europskim izborima. Prema Štětini, anti-EU snage predstavljaju prijetnju za EU iznutra i izvana. Njegov novi pokret nastoji zaštititi jedinstvo EU-a, a jedan od njegovih glavnih prioriteta je zaustaviti sukob u Ukrajini.

Babiš u Bijeloj kući: Američki predsjednik Donald Trump požalio se češkom premijeru Andreju Babišu da je "Europa teška", a pregovori o tarifama "naporni". Amerika je prošle godine prijetila EU uvođenjem carina na uvozne automobile ako blok ne ukine mjere protiv nekih američkih proizvoda. Još nije postignut dogovor, a češki je premijer rekao Trumpu da pričeka novu Europsku komisiju i parlament. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

SOFIJA

Uhićena ugledna 'poslovna obitelj': Vetko i Marinela Arabadjievi, vlasnici hotela Marinela u Sofiji, gdje su bili smješteni mnogi gosti bugarskog predsjedništva, uhićeni su u Španjolskoj na zahtjev bugarskih vlasti. Optuženi su zbog sudjelovanja u organiziranoj kriminalnoj skupini, utaje poreza i pranja novca. (Georgi Gotev, EURACTIV.com)

LJUBLJANA

Ministar zdravstva lošeg zdravlja: Slovenski premijer Marjan Šarec potvrdio je da je ministar zdravstva Samo Fakin bolestan te da nije na radnom mjestu od 18. veljače. Ministarstvo zdravstva je zatim objavilo da će se Fakin na posao vratiti idući tjedan, ali u kuloarima se priča da premijer već traži novog kandidata. Ako Fakin odstupi, to će biti četvrta promjena u vladi od rujna prošle godine. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

ZAGREB

Neočekivani obrat oko LNG-a: Mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó rekao je da je Budimpešta zainteresirana za projekt LNG terminala na otoku Krku te za dvosmjerni dvosmjernI protok plina na interkonekciji s Mađarskom. Mađarska dosad nije pokazivala interes za LNG. Promjena stava bi mogla biti posljedica posjeta američkog državnog tajnika Mikea Pompea i odluke HDZ-a (EPP) da ne glasa za izbacivanje mađarske stranke Fidesz iz EPP-a. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

BEOGRAD

Neobični plakati protiv neovisnih medija: Nepoznate osobe su postavilei plakate protiv novinske agencije Beta blizu prostorija te medijske kuće u Beogradu. Plakat sadrži Beta logotip i poruku #FakeNews. Slični incidenti dogodili su se u posljednje vrijeme s novinama Danas i NUNS. Beta i Danas nikada nisu bili kritizirani od strane srpskog Vijeća za tisak zbog objavljivanja lažnih vijesti, što nije slučaj s medijima bliskim vladi. (Julija Simić, Beta-EURACTIV.rs)

BUKUREŠT

Što se zapravo dogodilo s proeuropskim Savezom: Rumunjsko Izborno povjerenstvo nije prihvatilo registraciju Saveza 2020, proeuropske skupine koju su formirale Unija za spas Rumunjske (USR) i PLUS, stranka bivšeg povjerenika Daciana Ciolosa. Iako su čelnici dviju stranaka odmah optužili vladajuću koaliciju za mračne manevre kako bi blokirali kandidate Saveza, povjerenstvo je izjavilo kako dvojica predsjednika nemaju pravo zastupati stranku. Dan Barna izabran je za predsjednika USR-a u listopadu 2017., a Ciolos vodi PLUS od veljače 2019. godine. No, sud u Bukureštu nije donio konačne presude o tim pitanjima, i kao rezultat toga, samo prijašnji šefovi stranaka imaju zakonsko pravo zastupati ih. Predstavnici Saveza izjavili su kako će osporiti odluku na Visokom sudu. (Bogdan Neagu, EURACTIV.ro)

SARAJEVO

Termoelektrana na ugljen s kineskim novcem: Unatoč upozorenjima EU, Zastupnički dom Federacije BiH odobrio je izgradnju nove termoelektrane na ugljen u Tuzli, vrijedne 767 milijuna eura. Financirat će ju kineska Export and Import Bank (EXIM) koju subvencionira vlada. Europska komisija je upozorila BiH da ta odluka predstavlja kršenje europske regulative jer državna jamstva pokrivaju ukupan iznos kredita, a smjela bi jamčiti za najviše 80% iznosa. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:54