NEWSLETTER 'Glavni gradovi' : Španjolska i poljska razmišljaju o novoj euroskeptičnom pokretu

Autor:

  • Euractiv.com

25.03.2019.

Dnevni newsletter naziva 'Glavni gradovi' donosi vam najnovije vijesti iz 13 europskih gradova putem terenskog izvještavanja mreže portala Euractiv.com. Na linku možete vidjeti englesku verziju.

VARŠAVA

Novi euroskeptični pokret?: Prošlog tjedna, vođa španjolske krajnje desničarske stranke Vox susreo se s Jaroslawom Kaczynskim, de facto vođom Poljske i predsjednikom vladajuće konzervativne stranke Pravo i pravda (PiS / ECR). Razgovarali su o potencijalnom savezu u Europskom parlamentu nakon svibanjskih izbora u EU, a vođa Voxa, Santiago Abascal, izjavio je kako razgovori "idu u pravom smjeru".

Na sastanku su sudjelovala tri važna PiS-ova zastupnika u Europskom parlamentu: Tomasz Poreba (predsjednik kampanje PiS-a za Europski parlament), Ryszard Legutko i Kosma Zlotowski. Nakon sastanka, Poreba je kazao kako su se njegova stranka i Vox složili da "Europa treba biti unija suverenih država, a ne federacija".

Prema glasnogovornici PIS-a Beati Mazurek, "rasprava je bila produktivna i može se smatrati početkom stvarne međusobne suradnje nakon izbora". Rekla je da se obje strane "slažu da bi nacionalne države trebale imati veću ulogu i da bi nadležnost Bruxellesa po pitanju masovne imigracije trebala biti ograničena".

"Vox je i stranka koja naglašava kršćanske korijene EU i želi zaštititi tradicionalnu obitelj, koja je u skladu s pozicijama PiS-a", dodao je Mazurek.

Također je pozdravila "Voxov nedavni uspjeh na regionalnim izborima u Andaluziji i visoku anktnu podršku prije parlamentarnih izbora u Španjolskoj“.

Vox je trenutno na četvrtom mjestu u Španjolskoj, s 12-14 posto glasova. Ti brojevi mogli bi mu dati otprilike 8 mjesta u Europskom parlamentu. PiS-u ankete daju čak 41 posto i prema najnovijim podacima vode ispred proeuropske Europske koalicije za 4 posto. (EURACTIV.pl)

U Sofiji je u subotu (23. ožujak) održan kongres bugarske stranke VMRO, na kojem je između ostalog sudjelovao Javier Garcia Martin, zastupnika VOX-a, koji je održao govor. VMRO je nacionalistička stranka u koaliciji s strankom GERB-a Bojka Borisova. Do sada je jedini zastupnik VMRO-a, Angel Đhambazki, sjedio u skupini ECR. (Georgi Gotev, EURACTIV.com)

LONDON

Varadkar će se prilagoditi May: Irski premijer Leo Varadkar je izjavio kako će raditi s ''bilo kojim premijerom'', dok bi se britanska premijerka Theresa May mogla suočiti s pobunom unutar svoje vlade ovog tjedna. Izvještaji od nedjelje su ukazali da članovi Mayinog kabineta planiraju udar protiv nje.

Viši ministri su odbacili glasine u nedjelju, dok ministar za okoliš Michael Gove i de facto zamjenik premijerke David Lidington daju podršku May.

U izjavi za Irsku nacionalnu televiziju RTÉ, Varadkar je izjavio da 'je bitno da budemo sigurni da nas ne konzumira Brexit i ne definira.

Dakle, moj je posao kao premijera osigurati da ograničimo bilo kakvu štetu Irskoj kao posljedicu Brexita.” (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

BRELIN

Spriječeni teroristički napad: Tužitelji u Frankfurtu, financijskom središtu Njemačke, uhitili su 10 islamista osumnjičenih za planiranje terorističkih napada. Prema izjavio, deset osoba su zadržane u pritvoru pod sumnjom da su planirale teroristički napada koristeći automobile i puške.

SPD se okreće ulijevo: Oko 200 SPD-ovih delegata u subotu je usvojilo manifest za sljedeće izbore u Europskoj uniji pozivajući na reformu u cijeloj EU u socijalnom osiguranju, porezima i migracijskog politici. Riječ je o posljednjiem naporu SPD-a koji se bori za osvajanje birača nakon što je osvojio samo 20,5 posto glasova na nacionalnim izborima u Njemačkoj 2017. godine.

Posljednja šansa Orbana: U intervjuu za tjednik Der Spiegel, čelnica CDU-a Annegret Kramp-Karrenbauer opravdala je postupanje Europske pučke stranke (EPP) sa strankom mađarskog premijera Viktora Orbana. "Svi mi sumnjamo da Fidesz predstavlja vrijednosti i načela EPP-a", kazala je.

Dodala je kako bi Orban trebao dobiti priliku, ali "definitivno posljednju". Međutim, Orban je ovaj vikend ponovno bio provokativan. (Pročitajte više) (Claire Stam, EURACTIV.de)

MADRID

Anti-elitistička retorika Podemosa se vraća: Lider radikalno lijeve stranke Podemos, Pablo Iglesias, vratio se među čelne redove u subotu (23. ožujak), nakon očinskog dopusta. Iglesias je na sastanku napao medije, "moćnike" i multinacionalne kompanije, koje "imaju više moći od zastupnika, ali nisu izabrane".

Lider krajnje ljevice pozvao je ljude da mu daju "dovoljno snage da promijeni stvari". Zbog uspona nacionalističke krajnje desnice, Podemos je izgubio potporu uoči općih izbora u travnju. (Beatriz Rios, EURACTIV.com)

RIM

Conteovi napori za deeskalacijom: talijanski premijer Giuseppe Conte najavio je da ne namjerava odstupiti nakon završetka mandata 2023. Analitičari su sugerirali da je to poruka Luigi Di Maiu i Matteu Salviniju u pokušaju da se deeskalira duboka kriza između dvije stranke vladajuće koalicije, Lige i PoKreta pet zvjezdica.

Povijesna prekretnica: Prema preliminarnim anketama, koalicija desnog centra trebala bi po prvi puta pobijediti na regionalnim izborima u Basilicati, što je još jedan udarac za lijevi centar. Očekuje se da će Vito Bardi postati guverner. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

ATENA

Dan neovisnosti: Grčka u ponedjeljak (25. ožujak) slavi svoj Dan neovisnosti, 198. godišnjicu grčke revolucije protiv Osmanskog carstva. Parade su zakazane diljem zemlje, ali se javna rasprava usredotočila na to treba li pjevati vojnu pjesmu o oslobođenju Makedonije od Osmanlija ili ne uzevšti u obzir sporazum o promjeni naziva Sjeverne Makedonije. (Theodore Karaoulanis, EURACTIV.gr)

Progresivna fronta: Vladajuća ljevičarska stranka Syriza nastoji stvoriti progresivni front prije izbora za EU sa socijalističkim i zelenim pokretima. Međutim Panhelenski socijalistički pokret (Pasok), sestrinska stranka EU socijalista, tome se protivi. Prema generalnom tajniku Syrize Panosu Skourletisu, Pasok je sklopio politički dogovor s konzervativnom glavnom oporbenom strankom Nova demokrtia (EPP). Socijalisti EU-a su više puta tražili od Pasoka da izbjegne savezništvo s konzervativcima za formiranje vlade. (Sarantis Michalopoulos, EURACTIV.com).

PRAG

Nema obveznih biogoriva?: Oporbene stranke predlažu kraj obveznog miješanja biogoriva s fosilnim gorivima. Oni tvrde da biogoriva prve generacije imaju negativan utjecaj i ne smanjuju emisije CO2. Ministarstvo prometa slaže se s oporbom, ali se češki premijer Andrej Babiš žestoko protivi njihovom prijedlogu.

Najveći proizvođač biogoriva u Češkoj je Agrofert, koji je nekada bio u vlasništvu Babiša. On je 2017. godine prenio svu imovinu svojih tvrtki u dvije zaklade kako bi se uskladio sa zakonom o sukobu interesa. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

BUKUREŠT

Skandal s veleposlanstvom: Rumunjska će premjestiti svoje veleposlanstvo u Izraelu u Jeruzalem, izjavila je premijerka Viorica Dancila u nedjelju na konferenciji američko-izraelskog Odbora za javna pitanja u Washingtonu. Rekla je kako je vlada finalizirala planove za premještanje veleposlanstva iz Tel Aviva.

Predsjednik Klaus Ioannis ljutito je reagirao rekavši da se u najavi očituje Dancilino "potpuno neznanje u pitanjima vanjske politike". Kazao je da je premijerka požurila objaviti odluku koja još nije donesena i dodao da još nije dobio nikakvu vladinu analizu. Rekao je da konačnu odluku o vanjskopolitičkim pitanjima ima predsjednik. (EURACTIV.ro, Pročitajte više)

BRATISLAVA

Blizu izvanrednih izbora ?: Slovačka vladina koalicija je u sporu oko sporazuma s Washingtonom o američkoj financijskoj pomoći za obnovu dvaju vojnih zračnih luka u Slovačkoj. “Ono što je premijer Peter Pellegrini (Smer, PES) izjavio na televiziji nije važno za nas […] On je slučajno postao premijer i njegovo osobno mišljenje za nas nema političku važnost. Važno je što će reći predsjednik stranke Smer Robert Fico ima za reći“, navodi se u priopćenju Slovačke nacionalne stranke.

Premijer Pellegrini nije odbacio mogućnost prijevremenih izbora. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

SOFIJA

Bugarska ministrica pravosuđa podnijela ostavku: bugarska ministrica pravosuđa Cecka Cačeva podnijela je u subotu ostavku nakon izvješća medija kako su ona i još tri vladajuća političara iz političke stranke GERB kupili luksuzne apartmane ispod tržišnih cijena.

Cačeva je odbila bilo kakve optužbe za prekršaje i zatražila od Komisije za borbu protiv korupcije da istraži uvjete pod kojima je prošle godine kupila stan u bogatoj četvrti Sofije. Cvetan Cvetanov, čelnik parlamentarnog kluba GERB-a, također je odbio optužbe za bilo kakav prijestup, a zamjenica ministra sporta Vanja Koleva je podnijela ostavku u subotu zbog tih poslova. [Pozadina]

Novi bankovni nadzornik: Bugarski parlament imenovao je novog bankovnog nadzornika u trenutku kada se zemlja priprema za pridruživanje europskoj bankarskoj uniji i počinjanju procesa pristupanja eurozoni (planira se ove godine). Radoslav Milenkov (46) preuzet će jedan od četiri glavna radna mjesta u Bugarskoj središnjoj banci te će biti zadužen za nadzor banaka tijekom šestogodišnjeg mandata nakon neočekivane ostavke svog prethodnika ovog mjeseca. Sofija očekuje da će se pridruži i bankarskoj uniji i mehanizmu ERM-2 ovog ljeta. (Dnevnik.bg)

LJUBLJANA

Strateški okvir za poljoprivredu: Ministrica poljoprivrede Aleksandra Pivec predstavila je strateški okvir za poljoprivredu nakon 2021. godine, koji uključuje mogućnost nižih subvencija nakon prijedloga Komisije za stvaranje zajedničke poljoprivredne politike nakon 2020. godine. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

ZAGREB

Hrvatska se izvukla iz “smeća”: Standard & Poor's povećao je svoj kreditni rejting Hrvatske na “BBB- / A-3” s “BB + / B”, čime se zemlja ponovno dobiva investicijsku kategoriju rejtinga nakon šest godina. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

Političari se prepiru oko sredstava za kampanju: hrvatski premijer Andrej Plenković podržao je novi zakon kojim se povećavaju sredstva za političke kampanje. Oporba tvrdi kako vlada želi zakon kako bi Plenkovićeva stranka HDZ (EPP) mogla legitimirati svoje "crne fondove". Premijer je istaknuo da je i uz to povećanje Hrvatska "jedna od zemalja s najmanjim sredstvima za kampanju u EU". (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

BEOGRAD

Srbija se ne želi pridružiti NATO-u: 79 posto građana se protivi članstvu Srbije u NATO-u, prema istraživanju Instituta za europska pitanja. 31 posto je za suradnju s NATO-om, dok je 61 posto protiv. Većina (63 posto) smatra kako članstvo u NATO-u ne bi donijelo nikakvu korist Srbiji. (Beta-EURACTIV.rs)

SARAJEVO

46 milijuna eura za čist zrak: Europska banka za obnovu i razvoj izdvojila je 46 milijuna eura za izgradnju nove tvornice za kombiniranu toplinu i električnu energiju (CHP), koja će pružiti Zenici, četvrtom po veličini gradu u BiH, čistu energiju. Trenutno grad ima toplanu na ugljen, koja je uzrokovala ozbiljno onečišćenje zraka. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version